COMMISSIE AVEM

Inburgering op maat en diversiteitsbeleid

Den Haag, 7 maart 2002

Presentatie Advies Arbeidsdeelname Vrouwen uit Etnische Minderheidsgroepen

Inburgering op maat en diversiteitsbeleid
Belangrijke aanbevelingen van commissie AVEM

Meer mogelijkheden voor kinderopvang creëren, erkenning van elders verworven competenties, intermediairs (zoals CWI's en uitzendbureaus) trainen en werkgevers stimuleren vrouwen uit etnische minderheidsgroepen aan te nemen en door te laten groeien. Dit zijn enkele aanbevelingen uit het rapport dat de commissie AVEM (Arbeidsdeelname Vrouwen uit Etnische Minderheidsgroepen) op donderdag 7 maart, aan de vooravond van Internationale Vrouwendag, overhandigt aan minister Van Boxtel en staatssecretaris Verstand.

Aanbevelingen
Door een combinatie van factoren, zoals bijvoorbeeld discriminatie of tekortschietende regelgeving, komen vrouwen uit etnische minderheidsgroepen belemmeringen tegen bij het vinden van passende, betaalde arbeid. Het doel van de commissie AVEM is de overheid te adviseren over hoe deelname van vrouwen uit etnische minderheidsgroepen aan het arbeidsproces bevorderd kan worden. Naast bovengenoemde punten uit het rapport, stelt de commissie voor inburgeringsprogramma's op maat aan te bieden waarbij vrouwen taalles krijgen en tegelijkertijd praktijkervaring kunnen opdoen. De commissie hecht belang aan heldere communicatie en informatievoorziening naar de vrouwen en één-op-één-begeleiding.

Werkwijze
De Nederlandse samenleving doet zichzelf tekort door de kansen en talenten van vrouwen uit etnische minderheidsgroepen niet of nauwelijks te benutten. In februari 2001 stelden minister Van Boxtel en staatssecretaris Verstand daartoe de commissie AVEM in. De commissie heeft uitgebreid met vrouwen uit de doelgroep gesproken in diepte-interviews, expertmeetings en groepsgesprekken. Daaruit kwam naar voren welke knelpunten zij ervaren en wat ze als kansen zien voor zichzelf in de maatschappij. Daarbij is uiteraard steeds rekening gehouden met de verschillen tussen verschillende groepen, maar ook met de verschillen binnen bepaalde etnische groepen. De commissie heeft de knelpunten in kaart gebracht en projecten bezocht.


- EINDE BERICHT -

Achtergrondinformatie (