Gemeente Rotterdam

Evaluatie milieu op z'n plek

(5-3) Het College van B. en W. heeft tegelijk met de vaststelling van het evaluatierapport Milieu op z'n Plek ingestemd met de uitvoering van de voorgestelde aanbevelingen. Milieu op z'n Plek (MOZP) is bedoeld als instrument voor gebiedsgericht milieubeleid. Met de invoering van MOZP in 1997 is gekozen voor de gebiedsgerichte benadering. Daarbij worden alle functiebepalende ruimtelijke plannen van een milieu-inzet voorzien en pas daarna door de gemeenteraad vastgesteld.
Met de evaluatie van MOZP is onderzocht of de wijze waarop Milieubeleid Rotterdam (MR) milieuthema's inbrengt in de ruimtelijke planprocessen voldoende resultaat oplevert.
MOZP blijkt het milieubelang een duidelijke positie te geven binnen het Rotterdamse werkveld, maar schiet op een aantal punten nog tekort. Zo sluit het nog onvoldoende aan bij de concrete planvorming en biedt het nog onvoldoende toetsingskader.
Bovendien blijkt MOZP nauwelijks door niet MR-adviseurs te worden gebruikt, terwijl het als instrument voor plannenmakers die niet tot MR behoren bedoeld is.
Naar aanleiding van deze conclusies, heeft MR een aantal aanbevelingen gedaan over de inzet van MOZP en het MR-beleid in de toekomst, zoals: per plan milieuspeerpunten formuleren, uitwerken van de communicatie rond MOZP en het uitwerken van de toetsende functie van MOZP. Uitgangspunt is en blijft daarbij de gebiedsgerichte benadering, waarbij MOZP als begrip wordt gehandhaafd.