Gemeente Rotterdam

Extra opvang bij ROC's voor leerplichtige nieuwkomers

(5-3) Het College heeft besloten tot een incidentele subsidie van ¤ 226.890,= aan ROC Zadkine en het Albeda College, ten behoeve van extra opvangvoorzieningen voor 60 leerlingen uit de groep van leerplichtige nieuwkomers.

Voor de groep 16 tot 18-jarige nieuwkomers - waaronder AMA's en veel tienermoeders - bestaan wachttijden voor plaatsing in het voortgezet- en beroepsonderwijs. Tijdens deze wachttijd is er geen enkel (scholings)aanbod voorhanden. Om die reden heeft de gemeente Rotterdam de beide ROC's gevraagd plannen voor de eerste opvang van deze nieuwkomers te maken. Op basis van het Landelijk beleidskader GOA 1998-2002 is de gemeente wettelijk verplicht te voorzien in onderwijs voor leerplichtige nieuwkomers.

De reservering van ¤ 226.890,= voor 2001 uit de Stedelijke Visie programma Onderwijs (sociale pijler) wordt met dit besluit omgezet in een incidentele subsidie voor de eerste opvang vanaf 2002 in het schooljaar 2001-2002. Incidenteel, omdat het Rijk eerst-verantwoordelijke is voor de bekostiging van het onderwijs.