Gemeente Rotterdam

Uitgangspunten masterplan ParkStad

(5-3) Het College van B. en W. heeft de uitgangspunten voor een te ontwikkelen masterplan voor ParkStad vastgesteld. Het gebied ParkStad ligt net onder de Kop van Zuid en wordt in het westen begrensd door de Afrikaanderwijk en in het oosten door de wijk Feijenoord. De uitgangspunten voor het Masterplan ParkStad zijn gebaseerd op de Verkenningennota ParkStad. In de Verkenningennota wordt ervan uitgegaan dat herontwikkeling van het gebied meerwaarde heeft voor de aangrenzende wijken en andersom. ParkStad heeft de potentie om uit te groeien tot een aantrekkelijk stadsdeel met mogelijkheden voor wonen, werken en een park om in te recreëren. De korte afstand tot het centrum, de ligging aan de Maas en de verknoping van openbaar vervoer maken het tot een prima locatie voor kantoren, stedelijke voorzieningen en woningen. Door de mogelijke aanleg van een derde stadsbrug kan ParkStad uitgroeien tot een stedelijk knooppunt.

De uitgangspunten voor het masterplan kwamen tot stand in nauwe samenspraak met de deelgemeenten Feijenoord en IJsselmonde en diverse belanghebbenden uit de omgeving van het plangebied. Ze hebben betrekking op: een aan te leggen park in het gebied, de rivieroever en (schier)eiland, de waterkering, de derde stadsbrug, de weginfrastructuur, het spoor- en de ligging van het NS-station, hoog- en laagbouw, wonen, kantoren en bedrijvigheid, detailhandel en horeca, onderwijs, sport, welzijn en cultuur, parkeren, veiligheid en gezondheid, fasering en projectgrenzen, relatie tot de aanliggende wijken, stedelijk knooppunt en de identiteit.

De uitgangspunten voor het masterplan ParkStad zijn besproken in de commissies voor Verkeer en Vervoer en voor Ruimtelijke Ordening en Grondzaken. Beide commissies adviseerden positief. Ook de deelgemeente Feijenoord heeft positief geadviseerd over de uitgangspunten. De deelgemeente IJsselmonde heeft een voorlopig advies uitgebracht.