Ingezonden persbericht

Persbericht

Aviodome wil twee motoren kopen voor historische 'Connie': Constellation wordt gereed gemaakt voor transatlantische vlucht!

De actie "Connie's Comeback", met als doel een historische Constellation-passagiersvliegtuig uit de veertiger jaren van de vorige eeuw naar Nederland brengen, is onverwacht in een stroomversnelling geraakt. Een storing in één van de vier motoren dwong het museum eind vorig jaar om de vlucht van de VS over de Atlantische Oceaan tot na de winter uit te stellen. Er zijn nu twee nieuwe motoren gevonden en daarmee is het belangrijkste beletsel om het viermotorige vliegtuig naar Nederland te vliegen van de baan.

Medewerkers van het luchtvaartmuseum Aviodome op Schiphol hadden reeds maanden geleden in Phoenix, Arizona, twee zeldzaam goede motoren aangetroffen, maar het bleek dat zij niet de enigen waren die op deze motoren aasden. Om te voorkomen dat de motoren voor de neus van het museum zouden worden weggekaapt, is een overeenkomst gesloten met de eigenaar en is een eerste aanbetaling gedaan. Nu de twee 'nieuwe' 2500 pk Wright Double-Cyclone stermotoren beschikbaar zijn, kan de Lockheed Constellation gereed worden gemaakt voor de 'grote oversteek'. Als alles naar verwachting verloopt, zal de vlucht nog vóór de zomer worden gemaakt.

Sponsoring
In verband met de gedwongen aankoop van de nieuwe motoren is er onverwacht meer geld nodig voor de overvlucht naar Nederland van het bijzondere vliegtuig. Daarom doet het Nationaal Luchtvaartmuseum Aviodome een extra beroep op fondsen, particulieren en bedrijven om het behoud van de Lockheed Constellation voor ons land te steunen. Na recente donaties van onder andere het Schipholfonds en van het SNS-fonds is nu in totaal ¤ 280.000, - van het benodigde totaalbedrag van
¤ 410.000, - binnen. Het luchtvaartmuseum Aviodome is nog met diverse organisaties in overleg over sponsoring, maar biedt nieuwe belangstellenden diverse opvallende sponsormogelijkheden. Bedrijven kunnen, voor de overvlucht en de spectaculaire aankomst in Nederland, één van de zes staartzijden 'huren' voor ¤ 11.000, - per stuk. Ook zijn er plaatsen beschikbaar in een vliegtuig dat de Constellation, tijdens een 'champagnevlucht' boven de Noordzee zal onderscheppen en zal begeleiden naar Nederland. Zitplaatsen voor de sponsorvlucht tijdens deze champagnevlucht zijn beschikbaar voor
¤ 2250, -. Dit is inclusief een VIP-ontvangst tijdens een besloten welkomstfeest voor het bijzondere vliegtuig, op een nader te bepalen datum.

Connie's Comeback
Ondanks het grote historische belang van de Constellation, zijn er over de gehele wereld maar enkele van de 856 gebouwde exemplaren in musea bewaard gebleven. Het luchtvaartmuseum Aviodome heeft zich daarom ontfermd over een Constellation die al vele jaren geparkeerd staat op een vliegveld in de woestijn van Arizona. Iedereen die wil helpen om dit bijzondere vliegtuig voor Nederland te behouden, kan een machtigingskaart aanvragen bij het luchtvaartmuseum Aviodome (020 406 8000) of een bedrag overmaken op bankrekening 38.30.03.830 t.n.v. St. Nationaal Luchtvaartmuseum Aviodome-Schiphol, o.v.v. uw naam en adres en de vermelding "Connie's Comeback". Donateurs van meer dan ¤ 50, - ontvangen een bijzonder sponsorpakket met Constellation-souvenirs en een uitnodiging om aanwezig te zijn bij de aankomst van de Constellation in Nederland. Voor meer informatie kan men contact opnemen met het Nationaal Luchtvaartmuseum Aviodome-Schiphol, Nienke Heester, tel. 020- 406 7088. Meer informatie is ook te vinden op www.aviodome.nl.

(