Provincie Flevoland


Onderzoek voorwaarden groeitaak Flevoland

Het kabinet geeft in een brief aan de provincie Flevoland aan dat zij samen met de provincie en de gemeente Almere wil onderzoeken wat nodig is om de nieuwe groeitaak tot een goed einde te brengen. Van belang daarbij is een goed evenwicht tussen verstedelijking en ontwikkeling van het voorzieningenniveau.

In de Vijfde Nota Ruimtelijke Ordening heeft het kabinet een bijzondere verstedelijkingsopgave toegekend aan Zuidelijke Flevoland. In de periode 2010 2030 zou de woningvoorraad moeten toenemen met 60.000 tot 70.000 woningen. Dat betekent een forse groei die zich zal concentreren in Almere. De provincie Flevoland heeft samen met de gemeente Almere aangegeven dat deze nieuwe groeitaak alleen kan worden gerealiseerd wanneer het wonen, werken, recreatie, groen, infrastructuur en sociaal maatschappelijke voorzieningen in evenwicht met elkaar worden gebracht en gehouden. Een bij een dergelijke groei passend voorzieningenniveau moet over de volle breedte worden zekergesteld. Alleen dan kan sprake zijn van evenwicht in de groei van stad en regio.

Minister Pronk heeft namens het kabinet een brief gestuurd aan de provincie over de verstedelijkingsopgave. In de brief erkent het kabinet dat de opgave waar Flevoland voor staat een brede, integrale opgave betreft, waarbij het niet alleen gaat over woningen. Het gaat ook over de daarbij behorende stedelijke voorzieningen in brede zin, met nadruk op de bereikbaarheid, de werkgelegenheid en de voorzieningen (winkels, onderwijs, gezondheidszorg, sociaal-culturele voorzieningen, openbare hulp en dienstverlening). Het kabinet geeft in de brief aan dat dit een brede betrokkenheid van de rijksdepartementen vereist.

Daarnaast geeft het kabinet aan dat ze met de provincie en de gemeente Almere wil onderzoeken wat nodig is om te komen tot evenwicht tussen verstedelijking en de ontwikkeling van het voorzieningenniveau. Op basis van de uitkomsten van dit onderzoek zullen de voorwaarden worden bepaald waaronder deze opgave tot een goede einde kan worden gebracht. Pas wanneer hier voldoende garanties voor kunnen worden afgegeven kan wat de provincie betreft in een bestuursakkoord worden vastgelegd of deze groeitaak zal worden geaccepteerd. Het komende jaar zal aan de vorming van een ontwikkelingsplan worden gewerkt dat de inhoud zal vormen voor dit akkoord.