NEDERLANDSE GASUNIE N.V.

Nederlandse gastransporttarieven opnieuw laagste in Europa

Nederlandse gastransporttarieven behoren opnieuw tot de laagste in Europa

De Nederlandse tarieven voor gastransport behoren tot de laagste in Europa. Tot deze conclusie komt de PA Consulting Group uit Londen in een studie die vandaag is gepubliceerd. Het onderzoek is verricht in opdracht van Gastransport Services, de transporttak van de N.V. Nederlandse Gasunie.

Bij de studie zijn tal van factoren in ogenschouw genomen, zoals volumes, bedrijfstijden (hiermee wordt de benuttingsgraad van het netwerk aangegeven) en afstanden. Ten opzichte van landen als Ierland, Spanje, Oostenrijk en Denemarken biedt Gastransport Services in alle beschouwde gevallen lagere tarieven. In vergelijking met het Verenigd Koninkrijk, waar de liberalisering van de energiemarkt het verst is gevorderd, steken de Nederlandse tarieven in ruime meerderheid gunstig af. Vergeleken met Frankrijk, België en het pas gereguleerde Italië zijn de Nederlandse tarieven over bijna de gehele linie lager. Ook in vergelijking met de Duitse transporteurs biedt Gastransport Services in meerderheid van de gevallen lagere tarieven en nooit hogere.

De studie van PA Consulting Group is een vervolg op een onderzoek van vorig jaar. Ook toen al bleek dat de tarieven van Gastransport Services tot de laagste in Europa behoren. Die resultaten zijn door Gastransport Services naar voren gebracht in de gesprekken met DTe, de Nederlandse toezichthouder op energiegebied. De DTe heeft Gastransport Services per aanwijzing opgedragen de tarieven de komende vier jaar jaarlijks met 5% te verlagen. Gastransport Services heeft bezwaar aangetekend tegen deze aanwijzing, maar de tarieven inmiddels wel per
1 januari 2002 met 5% verlaagd. Per 1 januari 2001 was al een verlaging van 6,5% doorgevoerd. De tariefverlagingen van 2001 en 2002 zijn al meegenomen in de resultaten van deze studie.

Van 2001 naar 2002 zijn in de negen onderzochte landen verschillende wijzigingen doorgevoerd in de tarieven, zowel door invoering van een geheel nieuw tariefsysteem (zoals in Nederland), als door veranderingen in tariefcomponenten. In Italië werden grote stijgingen vastgesteld. Alleen in Nederland, Ierland en België zijn door de PA Consulting Group verlagingen gevonden.

Groningen, 7 maart 2002