Partij van de Arbeid


Den Haag, 7 maart 2002

PVDA WIL VERSNELLING VAN GEMEENTELIJKE WONINGBOUWPROJECTEN DOOR SAMENVOEGING VAN BEROEP EN BEZWAARPROCEDURES

Vanmiddag zal PvdA-woordvoerder Staf Depla, tijdens de plenaire behandeling in de Tweede Kamer van de Wijziging van de Wet ruimtelijke ordening i.v.m. invoering rijksprojectenprocedure, voorstellen om gemeenten - net als het Rijk - de mogelijkheid te geven om bij woningbouwprojecten de uitvoering te versnellen. Snelle duidelijkheid is zowel in het belang van burgers die een woning nodig hebben als van burgers die bezwaar maken tegen bouwplannen.

Wanneer een besluit over een bouwproject genomen is, moeten er door meerdere instanties vergunningen worden afgegeven. Dit kost onnodig veel tijd. In de rijksprojectenprocedure is een voorziening opgenomen waardoor veel tijdwinst geboekt wordt door de procedures van de verschillende vergunningen op elkaar af te stemmen zonder dat de bezwaarmogelijkheden van burgers worden beperkt. De PvdA vindt dat deze zgn. uitvoeringsmodule ook door gemeenten gebruikt moet kunnen worden bij het realiseren van gemeentelijke projecten. Deze moet naar de mening van de PvdA alsnog worden opgenomen in de herziening van de Wet ruimtelijke ordening, die het Kabinet binnenkort naar de Kamer stuurt.

Voor nadere informatie: Staf Depla 06-22 97 00 22


---

PERSBERICHT PVDA

Den Haag, 7 maart 2002

PVDA WIL GARANTIES IN RIJKSPROJECTENPROCEDURE VOOR ZORGVULDIGE INPASSING IN DE LEEFOMGEVING

Ruimtelijke ordening heeft alleen kans van slagen als niet alleen lijntjes op een kaart worden gezet maar ook nationale projecten gerealiseerd worden die een bijdrage leveren aan de gewenste ruimtelijke ontwikkeling van ons land. De PvdA steunt dan ook het wetsvoorstel Wijziging van de Wet ruimtelijke ordening i.v.m. invoering rijksprojectenprocedure, waardoor het mogelijk wordt om nationale projecten adequaat, zorgvuldig en voorspoedig te realiseren.

Daarnaast vindt PvdA-woordvoerder Staf Depla dat nationale ruimtelijke investeringsprojecten ook zorgvuldig moeten worden ingepast in de leefomgeving. Uitvoering van deze projecten moet de kwaliteit van de leefomgeving verbeteren, niet verslechteren. Het wetsvoorstel biedt hiertoe onvoldoende garanties. Daarom heeft de PvdA, samen met het CDA en D66, een amendement ingediend om deze garanties alsnog in de wet op te nemen. Inpassing in bebouwde en onbebouwde omgeving moet integraal onderdeel zijn van het rijksproject. Mocht dit onverhoopt onvoldoende effect hebben, dan dienen compenserende maatregelen genomen te worden. Ook die moeten integraal onderdeel uit maken van het nationale project.

Door de rijksprojectenprocedure worden allerlei sectorale ad hoc wetten voor de uitvoering van nationale projecten, b.v. de Maaswerken, overbodig gemaakt. Ook de Nimby- en ontgrondingswetgeving kan vervallen wanneer de rijksprojectenprocedure van kracht wordt.

Voor nadere informatie: Staf Depla 06-22 97 00 22