3 september 2001

ZonMw (zie ook websites: NWO en ZON) organiseert de eerste congresdag met als onderwerp 'de organisatie van de gezondheidszorg'. De individuele arts staat centraal op de tweede congresdag, het jaarcongres van de KNMG.

De diversiteit onder patiënten wordt steeds groter. Zowel in etnisch als in sociaal-economisch opzicht bestaan er grote verschillen binnen de bevolking en dus onder patiënten. Lagere sociaal-economische status en niet-Nederlandse etnische herkomst vertonen bovendien veel overlap. Deze factoren leiden tot grote variaties in ziektegedrag, hulpvraaggedrag en morbiditeit en het kan in de spreekkamer soms moeilijk zijn om hier adequaat mee om te gaan.

Thema eerste congresdag; gezondheidszorg
Donderdag 7 maart wordt ingevuld door ZonMw, op deze dag staat de organisatie van de gezondheidszorg centraal. Voor welke problemen zien instellingen voor gezondheidszorg zich gesteld bij het inspelen op de grote variatie in de bevolking respectievelijk onder patiënten? Zijn opleidingen, instellingen in de zorg en verzekeraars hier wel voldoende op voorbereid? Welke oplossingen zijn denkbaar?

Thema tweede congresdag; individuele arts
Op vrijdag 8 maart, het jaarcongres van de KNMG, staat de individuele arts centraal. Is de arts wel voldoende toegerust voor het omgaan met deze situaties? Laat de toch al grote werkdruk de vereiste variatie in het medisch handelen toe? Waarom vinden artsen dit lastig? Wat voor oplossingen zijn denkbaar die we wellicht nooit in opleiding of nascholing zijn tegengekomen?

Handreiking voor een praktische oplossing
In plenaire sessies zal een globaal overzicht worden gegeven van de problemen en de oplossingsrichtingen. Daarnaast bestaat de mogelijkheid verschillende workshops te bezoeken waar veel voorkomende knelpunten en vragen besproken zullen worden, en waarbij de congresbezoeker oplossingen aan de hand gedaan worden. Debatten tussen onderzoekers en praktiserende dokters zullen niet ontbreken en u heeft gedurende de dag genoeg mogelijkheden informeel met collega?s van gedachten te wisselen.

Een congresfolder met definitief programma en aanmeldingsformulier wordt in de loop van het najaar aan alle KNMG-leden toegzonden.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Marja de Kruijff, Conference Unit KNMG, tel (030) 28 23 391 of per e-mail m.de.kruijff@fed.knmg.nl