Ingezonden persbericht

Amateurfilmer toont bijzondere natuurdocumentaires

Amateurfilmer Jean Marx uit Valkenburg presenteert op vrijdag 8 maart twee door hem vervaardigde natuurfilms. De films worden vertoond in jeugdhuis De Beemde aan de Koningswinkelstraat te Broekhem om 19.30 uur. De entree is gratis.

Jean Marx is 43 jaar oud en in het dagelijks leven werkzaam als procesoperator bij DSM. Al op jonge leeftijd kreeg hij interesse in de natuur, met name dankzij de aanstekelijke lessen op de lagere school van meester Ton Luyten. "Naderhand ga je dan zelf het bos in en probeer je van alles te observeren. Toen is ook het idee geboren om alles op film vast te leggen", vertelt Jean. In het begin ging dat nog niet erg soepel. "De eerste filmpjes die ik maakte zijn natuurlijk niet om aan te zien, maar mettertijd leer je hoe je het goed moet doen".
De twee films die getoond worden hebben heel wat tijd gekost. "De film De pracht van het groot en het klein toont de natuur in de vier jaargetijden en heeft me vier jaar werk gekost. De andere film gaat over het Geuldal en die kostte me in totaal vijf jaar", merkt Jean op. De tijd gaat overigens niet alleen zitten in het maken van de opnames zelf. "Je bent heel lang bezig met het observeren van dieren. Vaak zit je uren ergens en ga je naar huis zonder dat ook maar één centimeter gefilmd hebt. Het is een kunst om opnames te maken zonder het dier zelf te storen. Echt zeldzame opnames heb ik niet, maar het is best interessant om te zien hoe jonge vossen gezoogd worden".
Bij het filmen past hij ook technische foefjes toe. "Zo laat ik via enkelbeeldtechniek zien hoe bloemen ontluiken en hoe paddestoelen groeien".
Tijdens zijn hobby raakte hij bevriend met Frans van Loo, eveneens uit Broekhem. "We zijn nu twintig jaar samen actief met het vastleggen van de natuur op film. We filmen hoofdzakelijk in de eigen omgeving en gaan samen op pad. Maar ook alleen, want als één van ons niet kan probeert de ander de betreffende opname te maken Op deze wijze proberen we dan alles vast te leggen en er een samenhangend geheel van te maken". Een probleem is echter het blijven filmen op Super-8. "Super-8 is op sterven na dood. Er is geen apparatuur meer te krijgen en voor eventuele reparaties ben je verstoken van reserve-onderdelen. Willen we onze hobby blijven volhouden, dan zullen we in de toekomst moeten overstappen op video."

Voor meer informatie over de filmavond kunnen belangstellenden contact opnemen met Frans van Loo, tel. 043-6012719.