Ministerie van Landbouw, Natuurbeheer en Visserij

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018
2500 EA Den Haag
uw brief van

uw kenmerk

ons kenmerk
VVA. 2002/812
datum
07-03-2002

onderwerp
Kamervragen veemarkt Utrecht
TRC 2002/1393

bijlagen

Geachte Voorzitter,

Hierbij doe ik u toekomen de antwoorden op de vragen van de heer Poppe (SP) inzake de veemarkt van Utrecht.


---
Ik heb kennisgenomen van het artikel. Het door u geciteerde artikel handelt met name over vermeende economische fraude bij de inzet van gemeenteambtenaren op de veemarkt Utrecht. Het onderzoek hiernaar is de verantwoordelijkheid van de gemeente Utrecht. Inmiddels is uit dit onderzoek al gebleken dat er geen aanwijzingen zijn voor fraude. Ik had overigens ook geen enkele aanwijzing dat er een verband zou kunnen bestaan tussen bovengenoemde vermeende fraude en overtredingen op het gebied van de veterinaire regelgeving.


---
Nee, de RVV en AID zijn niet bij deze onderzoeken betrokken. Ik heb ook geen aanwijzingen dat de 'veterinaire regels' op veemarkten worden ontdoken. In het door u genoemde artikel worden onder andere verdenkingen van fraude ten aanzien van de 'toegangsbewijzen' voor de dieren vermeld. Met behulp van deze toegangsbewijzen worden de entreegelden voor de dieren geïnd. Deze toegangsbewijzen, noch de hieraan gekoppelde administratie worden gebruikt voor de veterinaire controles op veemarkten. De veterinaire controle van de dieren vindt onder andere plaats door controle van de verplichte I&R-administratie. Deze wordt wel door de RVV gecontroleerd. Ten aanzien van deze administratie zijn geen bijzonderheden te vermelden in het kader van verzamelcentra.


---
Het artikel geeft geen aanleiding om te veronderstellen dat de veterinaire regels ten aanzien het verzamelen van dieren en onderlinge bedrijfscontacten als gevolg van de vermelde feiten bij de veemarkt Utrecht ontdoken worden. Er is dan ook geen aanleiding om de AID of RVV alsnog bij dit onderzoek te betrekken.

De minister van Landbouw, Natuurbeheer en Visserij,

mr. L.J. Brinkhorst

datum

kenmerk

bijlage
Vragen

Vragen van het lid Poppe (SP) aan de minister van Landbouw, Natuurbeheer en Visserij over de veemarkt van Utrecht.(Ingezonden 7 februari 2002)

1
Heeft u kennis genomen van het artikel 'Onderzoek naar fraude ambtenaren' en kloppen de vermelde feiten? 1

2
Zijn AID en/of RVV, in verband met de veterinaire gevolgen van het ontduiken van regels voor de aan- en afvoer van vee op markten, betrokken bij het onderzoek dat in opdracht van het gemeentebestuur van Utrecht wordt uitgevoerd?

3
Zo nee, deelt u de mening dat, gezien de grote risico´s die de sector loopt bij het ontduiken van regels voor het transport van en handel in vee, het onderzoek dient te worden uitgebreid tot het veterinaire aspect?

1 Algemeen Dagblad, 6 februari jl.


---