Gemeente Roermond

Roermond, 8 maart 2002

Dwangsom voor herstel historische tuinmuur

Het college van burgemeester en wethouders heeft dinsdag 5 maart besloten de eigenaar van een pand aan de Swalmerstraat via bestuursdwang te verplichten de oude situatie van een tuinmuur aan de Wilhelminasingel te herstellen. Het college is tot dit besluit gekomen na het uitvoeren van een cultuurhistorische analyse, waarin de waardestelling van de tuinmuur is vastgesteld. De conclusie van de analyse is dat de tuinmuur een hoge monumentale waarde heeft. De onderzoekers bevelen aan dat geen doorbraken in de muur te realiseren en de bestaande onderbrekingen ongedaan te maken.

Een deel van deze tuinmuur werd in 2001 weggebroken door de eigenaar van een pand aan de Swalmerstraat om een in- en uitrit naar zijn tuin te maken. Dit gebeurde zonder de benodigde monumentenvergunning en bouwvergunning. De werkzaamheden werden gestaakt en de vergunningen werden aangevraagd. Tegen deze vergunningaanvragen werden door verschillende omwonenden en andere belanghebbenden bedenkingen naar voren gebracht. Na verschillende procedures waaronder een aanvraag voor een voorlopige voorziening bij de rechtbank, besloot het college de monumentale aspecten nader te laten onderzoeken. De rechter bepaalde dat het college van burgemeester en wethouders voor 12 maart een besluit moest nemen. Het onderzoek heeft er nu toe geleid dat het college een wettelijk kader heeft om bestuursdwang te kunnen toepassen.

De schade aan de tuinmuur dient op uiterlijk 5 juni aanstaande hersteld te zijn. Mocht de oude situatie niet hersteld zijn, dan wordt de heer Dohmen een dwangsom opgelegd van ¤ 250,- per dag dat hieraan niet wordt voldaan.