---

Ministerie van Defensie



---

Staatssecretaris Van Hoof: vrouwen hard nodig bij Defensie

08-03-2002

Staatssecretaris Henk van Hoof (Defensie) vindt dat Defensie vrouwen hard nodig heeft en niet alleen vanwege de grote behoefte aan personeel. Dat zei hij vandaag (8 maart) tijdens het jubileum-symposium van het Defensie Vrouwen Netwerk in Den Haag. Tevreden constateerde hij daarom dat het aantal vrouwen de laatste jaren gestaag gegroeid "Van 7,3% in 1998 naar 8,4% in 2001. Het percentage vrouwelijk burgerpersoneel is toegenomen van 16,7% in 1998 naar 21,1% in 2001. Wat het percentage vrouwelijke militairen betreft, staat Nederland er - in vergelijking met de Navo-partners - niet slecht op. Alleen de VS, Canada en Frankrijk halen hogere percentages." De bewindsman vertelde er overtuigd van te zijn dat de streefcijfers voor 2010 (12% vrouwelijke militairen en 30% burgerpersoneel) gehaald zullen worden.

Het symposium werd in de Frederikkazerne in Den Haag gehouden in verband met het tienjarig bestaan van het Defensie Vrouwen Netwerk. Naast staatssecretaris Van Hoof werden de aanwezige vrouwelijke militairen en burgermedewerkers van Defensie ook toegesproken door mevrouw G. Bekman, Directeur Coördinatie Emancipatiebeleid van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Daarnaast gingen de secretaris-generaal van het ministerie van Defensie, de bevelhebbers van de vier krijgsmachtdelen (marine, landmacht, luchtmacht en marechaussee), de inspecteur-generaal der krijgsmacht en de commandant DICO met elkaar in debat over het thema "wensen en werkelijkheid". De discussie stond onder leiding van NOS-journaliste Margriet Brandsma.

In zijn toespraak concludeerde staatssecretaris Van Hoof dat het voornemen om in 2002 acht procent vrouwelijke militairen in dienst te hebben, ruimschoots was gehaald. Volgens Van Hoof was de groei mede te danken aan het creëren van goede randvoorwaarden. "Het aantal deeltijdbanen voor militairen is gestegen, er zijn regelingen getroffen op het gebied van arbeid en zorg en betaald ouderschapsverlof en chrèches zijn opgezet". Hij moest echter ook constateren dat Defensie minder succesvol was in het realiseren van een zichtbaar en gestructureerd loopbaanbeleid voor vrouwen vanaf schaal 10 en de rang kapitein. Om doorstroming in deze rangen te bevorderen is - zo zei Van Hoof - positieve discriminatie echter geen goede oplossing. "Allereerst willen en moeten ook vrouwen beoordeeld worden op hun kwaliteiten, en niet om het vrouw zijn worden voorgetrokken. Ten tweede kennen we bij Defensie nu eenmaal een bepaald carrièreverloop. Nóg meer maatwerk in het individuele loopbaanbeleid voor vrouwen moet naar mijn idee het antwoord zijn."

Toespraak van Staatssecretaris Van Hoof