Ministerie van Buitenlandse Zaken


---

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 4 Den Haag AMAD-OS Bezuidenhoutseweg 67 2594 AC Den Haag
Datum 8 maart 2002 Auteur Bram van Ojik

Kenmerk AMAD-OS 35/02 Telefoon 070 3486893

Blad /2 Fax 070-3484881

Bijlage(n) 1 E-mail bram-van.ojik@minbuza.nl

Betreft DAC Review
C.c.
Zeer geachte Voorzitter,

Met excuses voor de vertraging bied ik u hierbij de gedrukte versie aan van de reeds vorig jaar verschenen evaluatie die een commissie uit de DAC maakte van het Nederlandse ontwikkelingsbeleid.

Elke OESO-lidstaat wordt eens in de drie of vier jaar aan een dergelijke Peer Review onderworpen.

In het voorliggende rapport wordt Nederland geprezen voor de zeer actieve rol die ons land speelt bij het vorm geven van de internationale ontwikkelingsagenda, met name waar het gaat om vraagstukken van beleidscoherentie. De DAC noemt het in dat verband van belang dat de zaak van Ontwikkelingssamenwerking in het kabinet op het niveau van een minister wordt behartigd. Zoals bekend is dat in lang niet alle OESO-landen het geval.

De veranderingen in het hulpbeleid - delegatie naar het veld, ownership en sectorale benadering - hebben Nederland ter plekke in de ontwikkelingslanden zeer veel waardering opgeleverd, zo heeft het team dat voor de Peer Review verantwoordelijk was, kunnen vaststellen.

De integratie van het ontwikkelingsbeleid binnen het buitenlands beleid heeft de coherentie bevorderd, zo stelt de DAC vast.

Het rapport signaleert evenwel ook knelpunten ten aanzien van het personeelsbeleid en het gebrek aan formele zeggenschap van de Minister voor Ontwikkelingssamenwerking daarover.

Zoals bekend, heb ik bij meerdere gelegenheden aandacht gevraagd voor het probleem van de skill mix op het ministerie. Ik onderschrijf de kanttekeningen die de DAC hierbij maakt. Ik heb u eerder een brief gestuurd over de maatregelen die ik op dat vlak heb genomen ( 28 000 V, nr. 11 ) en zal u binnenkort informeren over de voortgang terzake.

Kritisch is de DAC, net als in eerdere reviews (van 1994 en 1997), over de effectiviteit van het evaluatie- en monitoring systeem. De Review stelt tevreden vast dat er in de laatste jaren een sterk op het behalen van resultaten gerichte cultuur is ontstaan, en benadrukt het belang van systematische evaluatie en monitoring en het implementeren van de lessen die daaruit worden geleerd. Ik houd u graag op de hoogte van de inspanningen die op dat vlak op het ministerie worden verricht.

De Minister voor Ontwikkelingssamenwerking

Eveline Herfkens


Kenmerk AMAD-OS-35/02

Blad /2

===