Provincie Limburg

Ontwerpvergunning voor verbranden diermeel bij ENCI

Gedeputeerde Staten: verantwoordelijkheid nemen en milieuvoordeel zoeken binnen bestaande vergunningseisen

ONTWERPVERGUNNING VOOR VERBRANDEN DIERMEEL BIJ ENCI

Gedeputeerde Staten van Limburg zijn van plan aan cementfabriek ENCI in Maastricht toestemming te geven voor de verbranding van diermeel bij de productie van cement. Zij zijn van mening dat deze verbranding bijdraagt aan het wegwerken van het overschot aan diermeel en op een milieuverantwoorde manier kan plaatsvinden. In de ontwerpbeschikking stellen GS als voorwaarde dat de uitstoot uit de schoorsteen op het huidige niveau blijft. Ook heeft de Provincie voorschriften vastgesteld voor een veilige verwerking van het diermeel. De ontwerpbeschikking wordt pas definitief na een inzagetermijn en het verwerken van bedenkingen.

In Nederland ligt een voorraad van tientallen miljoenen kilos diermeel opgeslagen. Deze resten werden vroeger in veevoer verwerkt. Dat mag niet meer, om verspreiding van de gekkekoeienziekte BSE te voorkomen. Proeven hebben aangetoond dat het diermeel kan worden verstookt zonder gevaar voor de volksgezondheid. De hoge temperatuur vernietigt eventuele eiwitten die BSE-besmetting kunnen veroorzaken. Het BSE risico maakt het grootschalig verbranden van diermeel noodzakelijk. Daarvoor is de capaciteit van de huidige verbrandingsinstallaties te klein.
Overschot
In juli 2001 hebben de ministers van LNV, VWS en VROM, aan de Provincie Limburg verzocht om bij te dragen aan de oplossing van het nationale probleem rond de verantwoorde verwerking van diermeel. GS hebben daarop gereageerd, dat zij hun maatschappelijke verantwoordelijkheid willen nemen voor het wegwerken van het overschot aan diermeel, ook in Limburg.
Uit een inventarisatie van de minister van Landbouw is al in september 2001 gebleken dat cementfabriek ENCI in Maastricht de enige locatie in Limburg is, waar het diermeel verwerkt kan worden. GS hebben daarop laten weten, in beginsel positief te staan tegenover dit initiatief, onder voorwaarde dat de veiligheid gegarandeerd kan worden en de milieubelasting niet toeneemt.
Toetsing
ENCI Maastricht BV heeft in december 2001 een aanvraag ingediend bij de Provincie, om het diermeel op verantwoorde wijze in te kunnen zetten als secundaire brandstof. Gegeven het nationaal belang, heeft de Provincie de vergunning getoetst aan de eerder opgestelde Milieu Effect Rapportage, het Landelijk Afvalstoffenplan, de bepaling van de Eural Afvalstoffenlijst en de geldende voorschriften van de revisievergunning. Het bijstoken van diermeel vervangt deels de inzet van andere stoffen.
Om de benodigde milieuzorg en veiligheidszorg rond de verwerking van diermeel te garanderen bevat de ontwerpbeschikking voorschriften voor het rapporteren van de ingezette hoeveelheden diermeel en voor het meten van de uitstoot. Hiermee is de controle op de uitstoot gewaarborgd.
Bedenkingen
Van 13 maart tot en met 10 april ligt de ontwerpbeschikking ter inzage in de bibliotheek van het Gouvernement en de Gemeente Maastricht. Tijdens deze periode kunnen tegen de ontwerpbeschikking bedenkingen worden ingediend. De Provincie betrekt deze bedenkingen in een definitief besluit.

8-3-2002 08:54