Politie Hollands Midden
Bureau Communicatie
Postbus 4240
2350 CE Leiderdorp
Telefoon 071 - 5459800
Fax 071 - 5459326
Afkomstig van: Verboon, Yvette
Datum: 10 maart 2002


Overlast storm Gehele regio
In de politieregio Hollands Midden is evenals met de storm op dinsdag 26 februari op diverse lokaties hinder ondervonden van de harde wind van afgelopen avond en nacht. Vooralsnog zijn er bij de diverse incidenten geen gewonden gevallen. Wel liep een aantal woningen, panden en auto's materiële schade op.
Zo vielen dakpannen c.q. dakplaten van daken van woningen en bedrijven naar beneden of dreigden deze weg te waaien. Bij een aanal woningen sneuvelden dakkapellen en ramen. Een flink aantal bomen en takken viel om of dreigde om te vallen op de weg of op woningen. Ook verkeersborden, windschermen, hekwerken en reclameborden dreigden om te waaien. Bij een klein aantal leverde dit een gevaarlijke situatie op. Op diverse bouwlokaties dreigden bouwsteigers, bouwschermen, planken en andere bouwmaterialen weg te waaien. Dit leverde in enkele gevallen een gevaarlijk situatie op. Bij een lantaarnpaal die over de weggewaaid was moet energiebedrijf NUON ter plaatse komen. Ook materialen van wegwerkzaamheden leverden op de weg gevaarlijke situaties op.
In samenwerking met brandweer en gemeentewerken werd een groot aantal incidenten hersteld. Bij een aantal konden de eigenaren, bewoners of instanties de zaken zelf verhelpen.

Duin- en Bollenstreek
In Noordwijk is een stuk van het dak van het VVV-kantoor aan de Abraham van Royenstraat afgewaaid. Bij een woning aan het Alk in Noordwijk is een dakkapel kapotgewaaid. Bij het Vuurtorenplein, eveneens in Noordwijk dreigde een bouwsteiger in te storten. Tevens was er gevaar voor rondvliegende of naar beneden vallende steigerdelen. Daarnaast waaiden er diverse dakplaten weg.
Bij een pand aan de Boulevard te Katwijk dreigde het dak ervan af te waaien. De brandweer kwam ook hier te plaatse.
Diverse auto's liepen als gevolg van de storm schade op. Op de Clusius in Noordwijk waaide een urinoir tegen een auto aan. Op de Kalkbranderstraat in Katwijk is een metalen ombouw tegen een personenauto geschoven. Een geparkeerde auto op het Palaceplein in Noordwijk raakte beschadigd nadat deze een ijzeren staaf door de voorruit kreeg. Het is nog niet bekend waar deze staaf vandaan komt.
In Noordwijk op de Koningin Astrid Boulevard is door vermoedelijk een terrasraam glas op de weg gekomen. Hierdoor ontstond voor brom- en scooterrijders een gevaarlijk situatie.

Op 't Joppemeer in Warmond is omstreeks 21.45 uur een dubbeldekse rondvaartboot met ongeveer 55 feestvierders aan boord ter hoogte van de Zijldijk nabij de Molen (Leiderdorp) vastgelopen. Met behulp van twee sleepboten, waarvan Met behulp van twee sleepboten, waarvan één van de brandweer en één van een particulier werd de boot naar de kant gesleept. Door de harde wind werd de boot richting de kant gedreven waardoor het vast kwam te zitten. Nadat de boot weer vlotgetrokken was kon de boot weer op eigen kracht richting Nieuwe Wetering. Opnieuw liep echter de boot vast. Waarna door een oververhitte motor de boot werd gesleept naar Park Leerrust aan de Burgemeester Ketelaarlaan in Warmond. Hiervandaan konden de opvarenden terugkeren naar de plaats van aankomst.

Leiden-Voorschoten
In de Breestraat in Leiden kwamen diverse dakplaten naar beneden. Dit leverde een gevaarlijke situatie op voor voorbijgangers. De Breestraat is afgesloten geweest voor al het verkeer. De brandweer heeft twee daken van twee panden waar bouwwerkzaamheden worden verricht schoongemaakt.
In Leiden vielen twee grote bomen op een woonboot op de Adries Schotkade. De schade bleef beperkt. De brandweer kwam ter plaatse en heeft de bomen in stukjes gezaagd.
Op de Kloksteeg nabij de Pieterskerk is een feesttent van 20 x 40 m omvergewaaid. De tentbouwer werd in kennisgesteld.

Rijn- en Veenstreek
In de Rijn- en Veenstreek kwamen diverse meldingen binnen van omgewaaide bomen. Ook kwam een aantal reclameborden los te zitten. Verkeersborden en lichten dreigden om te gaan.
Op de Anjerstraat/Rozenlaan in Ter Aar is door een kapotte kas glas op de weg terechtgekomen. Dit leverde een gevaarlijke situatie op voor het verkeer. De eigenaar is in kennisgesteld. In Nieuwkoop op het Zuideinde is een mobiel toilet tegen een geparkeerde auto gewaaid. Hierdoor liep de auto schade op. In Alphen aan den Rijn op de Vivaldihof is een boom omgewaaid en op het trottoir terecht. Hierdoor was de toegang tot drie woningen belemmerd. De brandweer heeft de boom weggehaald. Bij de Topaasplantsoen, flat Saffierstraat, klapperde een bouwlift tegen de gevel. Vermoedelijk knapten twee kabels.

Gouwe Ijssel
Op een bouwterrein aan de Kamerlingh Onnesdreef in Schoonhoven zijn grote stukken piepschuim de lucht ingewaaid. Deze lagen vervolgens over de gehele weg verspreid, en tegen hekken aangevlogen. Het piepschuim werd weer snel opgeruimd.
In Berkenwoude is een gedeelte van een paardenstal aan het Westeinde ingestort. Hoewel er nog paarden in stonden liepen deze geen letsel op. De paarden werden in veiligheid gebracht. Omwonenden werden geadviseerd binnen te blijven in verband met de rondvliegende dakbedekking.
Op het Flevopad in Nieuwerkerk a/d Ijssel is een groot gedeelte van de dakbedekking van een flat weggegewaaid. De brandweer heeft met behulp van een hoogwerker het dak bekeken. De flat is aan weerszijde afgesloten geweest.
Bewoners van een woning aan de Henegouwerweg in Waddinxveen zagen een verkeersbord tegen hun woonkamerraam aanwaaien. De bewoners hebben in overleg met de politie besloten het verkeersbord uit de grond te halen.
Op de Ridder van Catsweg in Gouda vielen zowel een boom als een lantaarnpaal dwars over de weg. De bedrading van de lantaarnpaal kwam hierdoor bloot te liggen waarna energiebedrijf Eneco in kennis werd gesteld. De brandweer heeft de boom in stukken gezaagd en opgeruimd.
Aan het Zeepkruid in Nieuwerkerk a/d Ijssel is een zes meter lange houten schutting op een geparkeerde auto terechtgekomen. Hierdoor liep de auto schade op aan een buitenspiegel en krassen en deuken in het dak.

De meeste incidenten ontstonden tussen 18.30 en 24.00 uur. Volgens de informatie van het KNMI waren er windstoten van 90 à 100 km per uur met uitschieters tussen de 125 en 130 km per uur, windkracht 10.