Korps: Friesland, plaats: Friesland 10-03-2002
Politieberichten 9/9 (13.00 uur) tot 10/3 (09.00 uur)

ALCOHOL IN HET VERKEER

Franeker: rijden onder invloed
Zaterdagochtend omstreeks 01.10 uur werd op de Burgemeester Dijkstraweg in Franeker een bestuurder van een personenauto gecontroleerd. De man, een 43-jarige inwoner van Franeker, bleek gedronken te hebben. Aan het bureau blies hij 435 ug/l. Met een proces-verbaal en een rijverbod van 4 uur kon hij weer naar huis.

Drachten: rijden onder invloed
Op de Noorderdwarsvaart in Drachten werd zaterdagochtend omstreeks 04.15 de bestuurder van een bromfiets gecontroleerd. Deze man, een 24-jarige inwoner van Drachten, bleek onder invloed. Aan het bureau blies hij 290 ug/l. Hij kreeg naast een p.v. een rijverbod van twee uur.

Harlingen: aanrijding met drank
Zaterdagavond omstreeks 20.15 uur reed een 49-jarige Sneker met een bestelauto op de Noorderhaven in Harlingen tegen een personenauto. Deze bestuurder reed in verboden richting. Hij bleek gedronken te hebben en werd aangehouden. Aan het bureau weigerde hij een ademanalyse. Zijn rijbewijs is ingevorderd en hij kreeg een rijverbod van 8 uur.

Gytsjerk: drank en negeren stopteken
Zaterdagnacht omstreeks 01.00 uur negeerde een 27-jarige automobilist uit Hurdegaryp een stopteken van de politie op de Trynwaldsterdyk onder Gytsjerk. In de daarop volgende achtervolging bracht deze bestuurder het verkeer ernstig in gevaar. Hij reed onnodig links van de weg en reed door rood licht. Uiteindelijk bracht hij op de Reitsmaweg in Hurdegaryp zijn auto tot stilstand. Hij bleek onder invloed van drank. De man is aangehouden en overgebracht naar het bureau. Daar blies hij 775 ug/l. Hij krijgt proces-verbaal voor negeren stopteken, rijden onder invloed en gevaarlijk verkeersgedrag. Daarnaast kreeg hij een rijverbod van 9 uur en werd zijn rijbewijs ingevorderd.

Jistrum: rijden onder invloed
Zaterdagnacht omstreeks 01.30 uur viel een bestuurder van een personenauto op omdat hij met hoge snelheid over de Jisteboerewei in Jistrum reed. Bij controle bleek deze man, een 41-jarige bestuurder uit Opende, onder invloed van alcohol. Aan het bureau blies hij 420 ug/l. Hij kreeg een rijverbod van 4 uur en een proces-verbaal.

Lemmer: rijden onder invloed
Zondagochtend omstreeks 03.25 uur werd een 37-jarige inwoner van Emmeloord gecontroleerd op de Rondweg in Lemmer. Hij bleek gedronken te hebben en een personenauto te besturen. Aan het bureau blies hij 635 ug/l. Hij kreeg een rijverbod van 7 uur. Zijn rijbewijs werd ingevorderd. De verdachte was zo verbaasd over zijn hoge alcoholpromillage dat hij een tegenonderzoek verzocht. Door een arts werd vervolgens een bloedproef afgenomen dat voor onderzoek naar het forensisch laboratorium is gestuurd.
Iedere verdachte heeft het recht na een ademanalyse om een zogenaamd tegenonderzoek te vragen. Dit is een bloedproef die door de verdachte vooraf zelf betaald moet worden, 175 euro.

Koudum: rijden onder invloed
Zaterdagnacht, rond 03.50 uur, werd een 29-jarige man uit Sneek gecontroleerd op de Binnendyk. Hij bleek zijn personenauto te besturen onder invloed van drank. Hij blies aan het bureau 455 ug/l. Hij kreeg pv en een rijverbod.

Exmorra: rijden met drank
Zondag omstreeks 04.00 uur werd op de Exmorrazyl een bestuurder betrapt op het rijden onder invloed. De verdachte, een 24-jarige man uit Ferwoude, bestuurde een personenauto. Hij blies 420 ug/l, kreeg een rijverbod van 4 uur en er wordt pv opgemaakt.

Leeuwarden: alcomobilist
Zondagochtend omstreeks 04.30 uur viel de bestuurder van een personenauto op omdat hij met hoge snelheid over de Harlingerstraatweg reed. Bij controle bleek de man, 22 jaar uit Leeuwarden, onder invloed van drank. Hij blies 560 ug/l. Hij kreeg een pv en een rijverbod van 6 uur.

Berlikum: rijden onder invloed
Een 19-jarige bestuurder van een personenauto uit Harlingen viel zondagochtend rond 04.50 uur op omdat hij met gedoofde lichten over de Hofsleane reed. Hij bleek alcohol genuttigd te hebben. Aan het bureau blies hij 625 ug/l, hetgeen leidde tot een rijverbod van 7 uur en invordering van het rijbewijs.

Harlingen: rijden met drank tijdens rijverbod
Zaterdagnacht rond 03.50 uur troffen politiemensen op de Voorstraat in Harlingen een stilstaande auto aan. Achter het stuur zat een 21-jarige man uit Berlikum. De man bleek onder invloed van drank en kreeg een rijverbod van drie uur. Ruim anderhalf uur later bleek de man toch te zijn gaan rijden. Hij werd rijdend aangetroffen op de Koekkoeksleane in Berlikum. Aan het bureau blies hij 415 ug/l. Hij kreeg een pv terzake rijden onder invloed en rijden tijdens een rijverbod.

OVERIGE BERICHTEN

Leeuwarden: inbraak school
Zaterdagochtend omstreeks 02.20 uur zagen enkele getuigen dat een man inbrak in een school aan de Jansoniusstraat. Een man kwam met een tas met een computer uit de school, klom over het hek en liep naar zijn fiets. Deze verdachte werd door de getuigen aangesproken waarna een handgemeen ontstond. De verdachte is ontkomen met achterlating van zijn fiets en de computer. Bij onderzoek in de school bleek de verdachte te zijn binnen gekomen door een ruit te vernielen. Daar heeft hij een kast opengebroken de computer gestolen. Er moet nog aangifte gedaan worden.

Leeuwarden: aanhouding drugsdealer
Zaterdagochtend omstreeks 01.10 uur is op het Reigersplein een 24-jarige Leeuwarder aangehouden op verdenking van het handelen in harddrugs. Surveillerende politiemensen zagen dat hij drugs aanbood. Bij onderzoek bleek de man 8 bolletjes heroïne bij zich te hebben. De verdachte is voor nader onderzoek ingesloten in het bureau in Leeuwarden.

Haulerwijk: inbraak bedrijf
In de nacht van vrijdag op zaterdag is ingebroken in een bedrijf aan de Leeksterweg. De dader(s) hebben aan de achterzijde een ruit van een roldeur compleet uit de rubbers gehaald. Uit de werkplaats is een CO2 lasapparaat en drie flexapparaten gestolen. De eigenaar, een 39-jarige inwoner van Haulerwijk, deed aangifte.

Heerenveen: inbraak sporthal
Zaterdagochtend rond 05.45 uur ging het inbraakalarm af van de sporthal Telle aan de Europalaan in Heerenveen. Ter plaatse bleek te zijn ingebroken. Men kwam binnen door een ruit te vernielen. De hal werd doorzocht. De dader(s) werden niet meer aangetroffen. Gezien de sporen is men wel binnen geweest. Er wordt nog niets vermist. Er moet nog aangifte gedaan worden.

Leeuwarden: inbraak school
In de nacht van vrijdag op zaterdag is ingebroken in een school aan de Anne Wadmanwei. Men kwam binnen door een ruit te vernielen. Er werden drie computers gestolen. Een 49-jarige man uit Leeuwarden deed namens de school aangifte.

Leeuwarden: diefstal kratten
Vrijdagmiddag zijn twee zeer jonge knapen betrapt bij het inwisselen van gestolen lege kratten bij een winkel aan het Piet Kramerplein. Alert winkelpersoneel zag dat twee knaapjes uit Leeuwarden van 12 en 13 jaar oud drie kratten met lege colaflessen in de statiegeldautomaat plaatsten. Nadat ze het bonnetje hadden verzilverd aan de kassa werden beide verdachten aangehouden en overgebracht naar het politiebureau. Ze bekenden de lege kratten eerst uit het magazijn van de winkel te hebben gestolen. Ze zijn na verhoor afgehaald door familie.

Warten: doorrijden na aanrijding
Zaterdag rond 13.00 uur werden op de Stukenwei drie autos aangereden, waarbij één auto in de sloot terecht kwam. De veroorzaker was aanvankelijk doorgereden, maar was een stuk verder op de Stukenwei door omstanders tot stoppen gedwongen. De bestuurder was een 61-jarige man uit Earnewâld. Hij had door de aanrijding een kapot zijraam en een lekke band. De verdachte voelde zich niet lekker en wist niet meer wat er gebeurd was. Hij werd voor nader onderzoek meegenomen naar het politiebureau in Leeuwarden. Aan het politiebureau werd de man onwel en verloor het bewustzijn. Hij is voor onderzoek overgebracht naar het ziekenhuis. Het rijbewijs van deze bestuurder is, gezien zijn gezondheid, ingevorderd. De gegevens van de overige betrokkenen, de drie aangereden autos, zijn nog niet bekend.

Heerenveen: inbraak woning
Zaterdagavond is ingebroken in een woning aan de Oude Molenweg. Men kwam binnen door een raam aan de achterzijde open te breken. Vrijwel de gehele woning werd doorzocht. Er werd audio-apparatuur gestolen. De 44-jarige bewoner deed aangifte.

Leeuwarden: mishandeling
Zondagochtend omstreeks 01.20 uur vond in een horecagelegenheid aan de Nieuwestad een mishandeling plaats waarbij een mes was gebruikt. Twee aangevers, een vrouw van 30 jaar en een man van 26 jaar, beiden uit Leeuwarden, meldden dat na een ruzie een vechtpartij ontstond. Daarbij vielen een aantal klappen en er werd een mes getrokken, waarmee stekende bewegingen werden gemaakt. Hierdoor liep de vrouw snijwonden aan de hand op en de man een wond aan het hoofd. Ter plaatse kon op aanwijzen van de aangevers en getuigen drie verdachten worden aangehouden. Dit waren drie mannen van 16, 32 en 28 jaar uit Leeuwarden. Ze zijn voor nader onderzoek ingesloten in het politiebureau in Leeuwarden. De aanleiding en de juiste toedracht moeten nog worden onderzocht.

Menaldum: inbraak woning
Zaterdagavond tussen 4 en 11 uur is ingebroken in een woning aan de Slappeterpsterdyk. De bewoners waren niet thuis. Men kwam binnen door een ruit aan de zijkant van de woning in te slaan. Diverse vertrekken werden doorzocht. Er werden onder andere audioapparatuur en geld gestolen. Mogelijk is meer weg. De 39-jarige bewoner deed aangifte.

Dokkum: aanhouding autoinbrekers
Op aanwijzing van een alerte getuigen kon de politie zaterdagnacht rond 03.50 uur twee knapen op heterdaad aanhouden. Ze braken in een personenauto in aan de Energieweg in Dokkum. Beide verdachten, een 26-jarige uit Dokkum en een 19-jarige Groninger, zijn voor nader onderzoek ingesloten. Een eerste onderzoek in de omgeving leverde op dat er zon 30 auto zijn opengemaakt, vermoedelijk met valse sleutels. Het is nog niet bekend of er ook daadwerkelijk iets gestolen is.

Sneek: etalageroof?
Zondagochtend omstreeks 02.10 uur zag een getuige dat een jongeman met een vuilniscontainer een winkelruit in sloeg op het Schaapmarktplein in Sneek. Daarna zag hij dat de knaap iets uit de etalage wegnam. Ondanks een goed signalement kon de verdachte niet meer worden getraceerd. De eigenaar van de winkel kwam ter plaatse, maar kon niet vertellen of er iets vermist wordt. Hij zal nog aangifte doen.

Harlingen: inbraak bedrijf
Bij een bedrijf aan de Grensweg in Harlingen werd zaterdagnacht omstreeks 04.20 uur ingebroken. De deur werd geforceerd. In het pand werden het kantoor en de werkplaats doorzocht Het is niet bekend of er ook iets is gestolen. Een 37-jarige man uit Harlingen doet namens het bedrijf aangifte.

Wijnjewoude: poging inbraak tankstation
Zaterdagavond omstreeks 23.15 uur werd gemeld dat er een inbraak was gepleegd bij een tankstation aan de Opper Haudmare. Getuige hadden gezien dat twee mannen juist waren weggevlucht met een auto in de richting Drachten. Ter plaatse bleek een ruit van de shop aan de voorzijde te zijn ingeslagen. Het is onbekend of er iets gestolen is. Bij een onderzoek in de omgeving werd de vluchtauto aan de Butewacht in Drachten aangetroffen. Deze auto bleek eerder te zijn gestolen in Groningen. Van de daders was geen spoor meer te bekennen.

Drachten: fietsendief op heterdaad
Zondagochtend rond 04.40 uur zag een alerte getuige dat een man met een fiets zich zeer verdacht gedroeg. Hij liet de fiets regelmatig stuiteren, mogelijk om het slot kapot te krijgen. Aan de hand van het signalement kon deze verdachte, een 22-jarige man uit Drachten, door de politie worden aangehouden. Hij bekende de fiets te hebben gestolen. De man is voor nader onderzoek ingesloten. De eigenaar van de fiets is nog niet bekend.

Noardburgum: aanhouding voor vernieling
Zaterdagnacht omstreeks 00.30 uur zagen surveillerende politiemensen dat een jongeman probeerde een ruit van een bushokje in te schoppen op de Oude Commissieweg. Nog voor de politie in kon grijpen had een zeer attente portier van een nabijgelegen horecabedrijf de dader al in zijn kladden gegrepen. De verdachte, een 17-jarige jongen uit Oudega Sm, is aangehouden en overgebracht naar het politiebureau. Na verhoor is hij weer naar huis gestuurd.

Bureau Communicatie: 058 880 8272