Katholieke Universiteit Nijmegen

PERSBERICHT...PERSBERICHT...PERSBERICHT...PERSBERICHT...

In het Nijmeegs Volkenkundig Museum is van 11 maart tot en met 3 mei 2002 de tentoonstelling te zien:
Mak Bilong Ol, Gemaakt Door Ons,
Moderne kunst uit Papua Nieuw Guinea

Voor het eerst wordt deze kunst, afkomstig uit de privé-collecties van de Amerikaanse gastconservator Pamela Rosi en Jacquelyn Lewis-Harris, in Nederland tentoongesteld. Het gaat hier om kleurrijke schilderijen, verfijnde zwart-wit tekeningen en handbeschilderde doeken. De tentoonstelling laat zeer uitlopende stijlen zien in het werk van kunstenaars waarvan de meesten in de hoofdstad Port Moresby een kunstopleiding volgden. Zo is er niet alleen werk te zien van Timothy Akis, Mathias Kauage en Larry Santana, maar ook van Wendi Choulai en Jane Wena. Omdat er maar weinig professionele vrouwelijke kunstenaars zijn in het traditioneel door mannen gedomineerde Papua Nieuw Guinea verdient dit enige aandacht.

Toen Papua Nieuw Guinea in 1975 onafhankelijk werd moest er één nationale culturele identiteit in het land komen. De moderne kunstuitingen zijn ontstaan als reactie hierop, op de problemen die er ontstonden en op de modernisering die het een en ander met zich meebracht. De kunst moet gezien worden als een zoektocht naar de verschillende manieren waarop de nationale identiteit uitgebeeld kan worden.
De tentoongestelde werken van deze moderne kunstenaars uit Papua Nieuw Guinea laten hun persoonlijke en nationale trots zien, zij geven de spanningen en conflicten weer die samengaan met de snelle sociale veranderingen en culturele botsingen.

Als voorbeeld zijn er enkele foto's als attachment meegestuurd die u vrij mag gebruiken!!

Nijmeegs Volkenkundig Museum
Thomas van Aquinostraat 1
Postbus 9104
6500 HE Nijmegen
024-3615577
Openingstijden:
Tijdens tentoonstellingen: ma t/m vr van 9.00 tot 17.00 uur. TOEGANG GRATIS
Bereikbaarheid:
Buslijnen 10 (halte Tandheelkunde), 5 en 25 (halte Erasmusgebouw) NS Halte Nijmegen-Heyendaal
Met eigen vervoer parkeren op P6 (Universiteitsterrein)