Gemeente Alkmaar


07 maart 2002

Installatie Jeugdbrandweerkorps

Maandag 11 maart om 19.30 uur installeert burgemeester Van Rossen het jeugdbrandweerkorps in de brandweerkazerne aan de Koningsweg in Alkmaar. Het jeugdbrandweerkorps telt 21 leden, variërend in de leeftijd van 12 tot 18, waarvan één meisje. Vanaf hun 18e kunnen ze doorstromen naar een van de vrijwilligerskorpsen van Brandweer Alkmaar. Het team van jeugdleden wordt begeleid door 12 enthousiaste brandweermensen.

Gezien hun leeftijd mogen de jeugdleden, uit oogpunt van veiligheid, geen reguliere brandweertaken uitvoeren. Het blijft dus bij 'droog' oefenen. Iedere donderdagavond krijgt het jeugdkorps in de kazerne theorie- en praktijklessen. De theorie bestaat uit basiskennis brandbestrijding en organisatie. In de praktijklessen leren ze slangen uitrollen, (proef) blussen en touwverbindingen maken.

Vorig jaar is in het kader van het Internationaal Jaar van Vrijwilligers geprobeerd om nieuwe mensen te werven voor de vrijwillige brandweer. De respons was nihil. Om ervoor te zorgen dat in de toekomst de vrijwillige brandweer blijft bestaan, is er voor de oplossing van een jeugdbrandweerkorps gekozen. In enkele jaren worden de jeugdleden opgeleid tot volwaardige brandweermensen, waardoor de vrijwillige korpsen genoeg mankracht blijven houden.

De Brandweer Alkmaar had graag gezien dat meer meisjes zich hadden opgegeven voor het jeugdkorps. Er zijn over het algemeen maar weinig vrouwen werkzaam bij de Brandweer. Er is een landelijke campagne gestart die erop gericht is om meer vrouwen voor de Brandweer te interesseren.