Gemeente Hengelo

Compostactie Uitgaansoverlast en sluitingstijdenbeleid Collecte Ontheffing Leefmilieuverordening
Gemeenteraad Onttrekken Esmanvoetpad aan openbaar Koopzondag binnenstad Bestemmingsplannen
Paasvuren Bouwplannen
Controle groene containers Wet Bodembescherming Fietsenstalling dagelijks open Wet milieubeheer Gehandicaptenraad alleen 's morgens open Kapvergunningen Informatiebijeenkomst 'sociale activering' Referendum in Hengelo

Mededelingen 12 maart 2002

Compostactie


Van maandag 25 maart tot en met vrijdag 26 april kunnen inwoners van de gemeente Hengelo een tegoedbon voor compost afhalen in de Gemeentewinkel (entree stadhuis). Tegen afgifte van deze bon bij het kca-depot kunt u in dezelfde periode een vrachtje (aanhanger of een aantal zakken) compost afhalen op het Afvalbrengpunt aan de Wegtersweg. U moet zelf zakken en een schep meenemen. De compostcontainer staat direct naast het kca-depot. Afhalen van compost kan alleen op maandag, dinsdag, donderdag en vrijdag van 8.0012.00 en van 12.3016.00 uur en op woensdag van 10.0012.00 en van 12.3016.00 uur. In verband met de drukte blijft de compostcontainer op zaterdag gesloten.
Tot en met 16 maart collecteert het Nationaal Reumafonds. Van 18 tot en met 23 maart collecteert Scouting Cunera Sint Marcellinus.
Let op!
In de gemeentegids van 2002 staat per abuis het verkeerde secretariaat bij het CDA genoemd. De secretaris van het CDA is mw. G.M. Weenink-Poorthuis, Paul Pellastraat 37, 7558 HN Hengelo, telefoon 277 18 12.
Koopzondag binnenstad


Op zondag 17 maart 2002 is het koopzondag in de binnenstad. Paasvuren


Voor het ontsteken van een paasvuur is een vergunning nodig. U kunt de vergunning tot 22 maart 2002 schriftelijk aanvragen bij de Brandweer, afdeling Preventie, Lansinkesweg 59, 7553 AE Hengelo. Controle groene containers


Bij de verwerking van het groente-, fruit- en tuinafval uit de groene containers blijkt af en toe dat de inhoud vervuild is met ander afval. Het gft-afval kan daardoor niet worden gecomposteerd of pas nadat het afval dat er niet in hoort is verwijderd. Dit veroorzaakt onnodige kosten.

Extra controle Beckum

Op 1 maart was de vracht gft-afval uit Beckum en omgeving zo zwaar verontreinigd dat deze is afgekeurd. Op 15 maart wordt in deze wijk opnieuw ingezameld. Daarbij zal extra worden gelet op de inhoud van de groene containers. Wanneer tussen het groente-, fruit- en tuinafval ander afval wordt gevonden, wordt de container niet geleegd.

Fietsenstalling Burg. Jansenplein dagelijks open

Vanaf deze week is de bewaakte fietsenstalling op het Burgemeester Jansenplein geopend tijdens winkeltijden.

Gehandicaptenraad alleen 's morgens open

De Stichting Gehandicaptenraad Hengelo aan de Deurningerstraat 58 is op werkdagen open van 09.30 tot 12.00 uur. U kunt de medewerkers dan ook telefonisch bereiken op 256 77 55.

Informatiebijeenkomst "sociale activering"

Op donderdag 28 maart 2002 vindt er een informatiebijeenkomst plaats over "sociale activering". De vraag komt aan de orde hoe langdurig werkelozen, voor wie voorlopig geen betaalde baan in zicht is, aan een zinvolle tijdsbesteding kunnen worden geholpen.

Meer weten?

De bijeenkomst is op donderdag 28 maart vanaf 14.00 uur (zaal open 13.30 uur) in Metropool, Wemenstraat 38 in Hengelo. De gratis bijeenkomst is in het bijzonder bedoeld voor uitkeringsgerechtigden en leden van PROVOB. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met mw. Wennink, telefoon 2422297.

Gezocht

Bent u uitkeringsgerechtigde en heeft u ervaring met sociale activering? En wilt u hier iets meer over vertellen (eventueel anoniem)? Dan kunt u contact opnemen met PROVOB, telefoon 2422297 of met PLUGH, telefoon 2503325.

Openbaarmaking Uitgaansoverlast en sluitingstijdenbeleid

De raad heeft in zijn vergadering van 26 februari 2002 het beleid met betrekking tot uitgaansoverlast en sluitingstijden voor de gemeente Hengelo vastgesteld. Hiermee is onder meer besloten tot:

een sluitingstijdstip van 04.00 uur voor horecabedrijven die zijn gelegen binnen het als binnenring aan te duiden gebied (het in 1995 aangewezen horecaconcentratiegebied) inclusief de bestaande discotheek aan de Oldenzaalsestraat en de horecabedrijven aan de Emmaweg (= binnenring). Daarnaast heeft de burgemeester de bevoegdheid gekregen onder het stellen van nadere voorwaarden ontheffing te verlenen van dit sluitingstijdtip van 04.00 uur in de nacht van zaterdag op zondag tot maximaal 06.00 uur. Voor de overige horecabedrijven, gelegen buiten de binnenring, geldt een uniform sluitingstijdstip van 02.00 uur gedurende de gehele week, onder het invoeren van een maximale instaptijd voor de natte horeca van 01.00 uur (= buitenring). Het gewijzigde sluitingstijdenbeleid gaat in per 1 juli 2002.

Mogelijkheid tot referendum

Over dit besluit kan een referendum worden gehouden. Tot drie weken na de datum van deze publicatie heeft eenieder de mogelijkheid om over dit besluit een verzoek tot een raadgevend referendum in te dienen. Hiervoor geldt, dat minimaal 300 kiesgerechtigden een inleidend verzoek moeten indienen wil er een vervolgtraject plaatsvinden. Indien voldoende kiesgerechtigden het inleidend verzoek ondersteunen, zal er een referendum plaatsvinden. Via een referendum wordt bereikt, dat dit genomen besluit wordt heroverwogen. Een inleidend verzoek kan uitsluitend op vertoon van een geldige legitimatie worden ingediend bij de afdeling Burgerzaken, Burgemeester Jansenplein 1 te Hengelo.

(Meer informatie over referendumwet)

Ontheffing Leefmilieuverordening


Burgemeester en wethouders hebben bij besluit van 28 februari 2002, met toepassing van artikel 8 lid 2 sub c van de Leefmilieuverordening Binnenstad Hengelo ontheffing verleend van artikel 8 lid 1 sub a en sub b ten behoeve van de realisering van een bioscoop, Beekstraat 45. Het ontheffingsbesluit en de daarbij behorende stukken liggen gedurende zes weken ter inzage bij de afdeling Bestuurlijk Juridische Zaken, Reitzstraat 15, kamer 115. Iedere belanghebbende, die door deze verleende vrijstelling rechtstreeks in zijn belang is getroffen, kan binnen een termijn van zes weken na de dag van verzending van het besluit een gemotiveerd bezwaarschrift indienen bij het College van B en W, postbus 18, 7550 AA Hengelo. Voor de volledigheid wordt opgemerkt dat het besluit op 28 februari 2002 is genomen. Een dergelijk bezwaarschrift dient te worden ondertekend en bevat tenminste de naam en het adres van de indiener, de dagtekening, een omschrijving van het besluit waartegen het bezwaar is gericht en de gronden van het bezwaar. Degenen die een bezwaarschrift hebben ingediend kunnen desgewenst de president van de Arrondissementsrechtbank, sector Bestuursrecht, Postbus 335, 7600 AH te Almelo verzoeken de werking van het aangevochten besluit te schorsen of een voorlopige voorziening te treffen. Een dergelijk verzoek moet gemotiveerd worden ingediend.

Onttrekken Esmanvoetpad aan openbaarheid

Over het landgoed "De Hidder" gelegen in buurtschap Oele is het Esmanvoetpad gesitueerd. Dit is een openbare weg, in particulier eigendom, dat over twee erven van de op het landgoed gelegen boerderijen loopt. De eigenaar van deze weg heeft het verzoek ingediend om het huidige Esmanvoetpad af te sluiten en deze aan de openbaarheid te onttrekken. Ter compensatie wordt voorgesteld een alternatief pad aan te leggen. Dit pad zal bij de carpoolplaats aan de Haaksbergerstraat beginnen en uiteindelijk weer op een gedeelte van het bestaande Esmanvoetpad aansluiten.

Ter inzage en zienswijze

Het verzoek met de daarop betrekking hebbende stukken ligt van 13 maart tot 10 april 2002 ter inzage bij de afdeling Bestuurlijk Juridische Zaken, Reitzstraat 15, kamer 115. Gedurende de inzagetermijn kunt u uw zienswijze op het verzoek richten aan het College van B en W, Postbus 18, 7550 AA Hengelo. Goedkeuringsbesluit bestemmingsplan Wilderinkshoek, Laurastraat (MEAO terrein)
Burgemeester en wethouders van Hengelo maken bekend dat het College van Gedeputeerde Staten van Overijssel bij besluit van 19 februari 2002, RWB/2001/3964 het bij besluit van de gemeenteraad van 18 september 2001 vastgestelde bestemmingsplan Wilderinkshoek, Laurastraat (MEAO-terrein) heeft goedgekeurd. Het bestemmingsplan voorziet in een planologische regeling voor het realiseren van woningbouw in een bestaand stadsgedeelte aan de westzijde van Hengelo.

Ter inzage, beroep en verzoek om voorlopige voorziening

Het goedgekeurde bestemmingsplan Wilderinkshoek, Laurastraat (MEAO-terrein) ligt van 13 maart tot 24 april 2002 ter inzage bij de afdeling Bestuurlijk Juridische Zaken, Reitzstraat 15, kamer 115. Tegen het besluit tot goedkeuring kan beroep worden ingesteld door degenen die bedenkingen hebben ingebracht bij Gedeputeerde Staten, alsmede door belanghebbenden die kunnen aantonen dat zij redelijkerwijs niet in staat zijn geweest zich tot Gedeputeerde Staten te wenden. Het beroep kan van 13 maart tot 24 april 2002 worden ingesteld van bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State, Postbus 20019, 2500 EA Den Haag.

Inwerkingtreding en verzoek om voorlopige voorziening

Het goedkeuringsbesluit treedt in werking op 25 april 2002. Indien echter binnen de beroepstermijn een verzoek om voorlopige voorziening bij de voorzitter van de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State is ingediend, treedt het besluit niet in werking voordat op dat verzoek is beslist. Een dergelijk verzoek kan alleen worden gedaan door diegenen die bevoegd zijn tot het instellen van beroep. Bouwplannen


Meldingen
Meldingen zijn ingediend voor:

* Breemarsweg 54, veranderen en vergroten woonhuis
* Otto Klempererstraat 17, oprichten tuinhuisje
* Perseusstraat 2, oprichten schuur


* Atalantestraat 20, oprichten tuinhuisje
* Bankastraat 35, veranderen en vergroten woonhuis
* Bordeauxstraat 16, veranderen en vergroten woonhuis
* Bordeauxstraat 18, veranderen en vergroten woonhuis
* IJsselstraat 18, veranderen en vergroten woonhuis d.m.v een erker
* Koekoekweg 85, veranderen en vergroten woonhuis
* Louis Bouwmeesterstraat 164, veranderen en vergroten woonhuis
* Merelweg 13, veranderen en vergroten woonhuis
* Münsterstraat 7, veranderen en vergroten woonhuis
* Schneiderstraat 18, veranderen en vergroten woonhuis d.m.v. een erker

* Spreeuwenstraat 40, plaatsen dakkapel

* Steve Bikostraat 10, veranderen en vergroten woonhuis d.m.v. een erker en 2 dakkapellen

* Vivaldistraat 4, plaatsen van 2 dakkapellen
* Zaanstraat 12, veranderen en vergroten woonhuis
* Zwavertsweg nabij 160, plaatsen noodschool In de week van 25 februari tot en met 1 maart 2002 is vergunning verleend voor:

* Boortorenweg 27, oprichten bedrijfsgebouw (Demin watergebouw)
* Breemarsweg 196, veranderen en vergroten woonhuis
* Caro van Eyckstraat 10, veranderen en vergroten woonhuis
* Esaustraat 28, veranderen en vergroten woonhuis
* Goudstraat 15, oprichten kantine was -kleedlokaal en lab ruimten (intern)

* Noordelijke Esweg 16, veranderen en vergroten woonhuis
* Laan van Driene nabij P C Hooftlaan 56, plaatsen kunstwerk
* Waarbekenweg 128, plaatsen dakkapel en gedeeltelijk vernieuwen garage/berging
In de week van 25 februari tot en met 1 maart 2002 is vergunning
* Anninksweg 50, plaatsen reclamezuil

* Brinkstraat 3, veranderen opschrift

* M A de Ruyterstraat 56, plaatsen neonlichtreclame en een uithangbord

* Olympiaplein 10, plaatsen van 2 lichtbakken
Sloopvergunningen

In de week van 25 februari tot en met 1 maart 2002 is vergunning verleend voor het slopen van:

* De Wetstraat 51, slopen woonhuis

* Havenkade 70, slopen opslag-/werkruimte
* Wemenstraat 45, gedeeltelijk slopen winkelpand De verleende bouw-, sloop- en reclamevergunningen en de daarbij behorende stukken liggen gedurende zes weken ter inzage bij de De besluiten zijn genomen in de week van 25 februari tot en met 1 maart 2002.

* Landsteinerstraat 30, veranderen en vergroten woning d.m.v. erker
* Wegtersweg (tegenover ) 46, oprichten middenspanningsruimte
* A. Vordingstraat 16, veranderen en vergroten woning
* A. Vordingstraat 18, veranderen en vergroten woning
* A. Vordingstraat 20, veranderen en vergroten woning
* A. Vordingstraat 22, veranderen en vergroten woning
* A. Vordingstraat 34, veranderen en vergroten woning
* A. Vordingstraat 38, veranderen en vergroten woning artikel 19 lid 3 van de Wet op de Ruimtelijke Ordening bevoegd om voor bouwwerken als bedoeld in artikel 20 van het Besluit op de ruimtelijke ordening, vrijstelling te verlenen van de bestemmingsplannen. Zij zijn in principe bereid de procedure te starten die ertoe kan leiden dat de vrijstellingen worden verleend, omdat de bouwplannen passen binnen het daarvoor gehanteerde beleid.

Ter inzage en zienswijzen

Het voornemen om de vrijstellingen te verlenen ligt van 13 maart tot 10 april 2002 ter inzage bij de afdeling Bouwen. Eventuele zienswijzen tegen dit voornemen kunt u tot 10 april 2002 schriftelijk indienen bij het College van B en W, Postbus 18, 7550 AA Hengelo.

Doorbreking aanhoudingsplicht artikel 50 lid 4 WW

Een bouwplan is ingediend voor het veranderen en vergroten van een woning, Bentelerweg 21A.

De raad heeft verklaard dat voor het gebied waarin dit perceel ligt een herziening van het bestemmingsplan in voorbereiding is. Hierdoor moeten burgemeester en wethouders op grond van artikel 50 lid 1 van de Woningwet de beslissing op de aanvraag om bouwvergunning aanhouden. Omdat het bouwplan in overeenstemming is met het bestemmingsplan en met de in voorbereiding zijnde herziening daarvan dan wel met het provinciaal- en nationaal ruimtelijk beleid kunnen burgemeester en wethouders op basis van artikel 50, lid 4 van de Woningwet de aanhoudingsplicht doorbreken en overgaan tot het verlenen van de gevraagde bouwvergunning. Zij zijn van plan om door middel van bovengenoemde procedure medewerking te verlenen aan dit bouwplan.

Ter inzage en zienswijzen

Het bouwplan ligt van 13 maart tot 10 april 2002 ter inzage bij de afdeling Bouwen. Eventuele zienswijzen tegen het voornemen om de aanhoudingsplicht te doorbreken kunt u tot 10 april 2002 schriftelijk indienen bij het College van B en W, Postbus 18, 7550 AA Hengelo.

Artikel 19 lid 3 WRO

Een bouwplan is ingediend voor het oprichten van een woning, Else Mauhsstraat 109.

Dit bouwplan is in strijd met het ter plaatse geldende bestemmingsplan. Burgemeester en wethouders zijn op grond van artikel 19 lid 3 van de Wet op de Ruimtelijke Ordening bevoegd om voor bouwwerken als bedoeld in artikel 20 van het Besluit op de ruimtelijke ordening, vrijstelling te verlenen van het bestemmingsplan. Alhoewel het bouwplan niet past binnen het gehanteerde beleid inzake verlenen van vrijstelling ex. artikel 19 lid 3 WRO, zijn burgemeester en wethouders bevoegd en in principe bereid gebruik te maken van de inherente afwijkingsbevoegdheid en de procedure te starten die ertoe kan leiden dat de vrijstelling wordt verleend.
Het voornemen om vrijstelling te verlenen ligt van 13 maart tot 10 tegen dit voornemen kunt u tot 10 april 2002 schriftelijk indienen bij het College van B en W, Postbus 18, 7550 AA Hengelo.

Ontheffing Leefmilieuverordening Binnenstad (LMV)

Voor onderstaande percelen is een aanvraag om bouwvergunning ingediend met het verzoek om ontheffing te verlenen van de bepalingen uit de LMV.

* Thiemsbrug 55, veranderen winkelpand

* Markt 2, veranderen winkelpand

Volgens de LMV is het verboden zonder ontheffing van burgemeester en wethouders te bouwen. Burgemeester en wethouders zijn op grond van de bepalingen uit de LMV bevoegd hiervoor ontheffing te verlenen en zijn in principe bereid aan dit verzoek mee te werken.

Ter inzage en bedenkingen

Het voornemen ontheffing te verlenen ligt van 13 tot 27 maart 2002 voor belanghebbenden ter inzage bij de afdeling Bouwen. Eventuele zienswijzen tegen het voornemen tot het verlenen van ontheffing kunt u van 13 tot 27 maart 2002 schriftelijk indienen bij het College van B en W, Postbus 18, 7550 AA Hengelo.

Wet Bodembescherming


Burgemeester en wethouders van de gemeente Hengelo hebben een ontwerpbeschikking vastgesteld op grond van artikel 29, 37 en 39 van de Wet bodembescherming. In deze ontwerpbeschikking is vastgesteld dat op de locatie Beekstraat, locatienummer 993 sprake is van een geval van ernstige bodemverontreiniging met saneringsurgentie. Daarnaast wordt ingestemd met het ingediende saneringsplan.

Ter inzage en zienswijzen

Het besluit ligt van 13 maart tot en met 9 april ter inzage bij de afdeling Bodem, Markt 305 (3e etage, Telgenflat). Het besluit ligt tevens ter inzage in de Gemeentewinkel van het stadhuis en de bibliotheek Hengelo. Belanghebbenden kunnen gedurende deze periode (vier weken) hun eventuele zienswijzen schriftelijk kenbaar maken aan Rectificatie

Door een misverstand is in de gemeentelijke advertentie van dinsdag 26 februari jl. ten onrechte vermeld dat met toepassing van artikel 8.25, lid 1 sub d van de Wet milieubeheer de vergunning is ingetrokken van Matoflex B.V. aan de Havenstraat 17.

Dit is onjuist.

Niet de vergunning van Matoflex B.V. is ingetrokken, maar die van haar dochtervennootschap Technoflex B.V., eerder gevestigd aan de Havenstraat 17. (Matoflex B.V. zelf zit aan de Havenkade 68). Melding artikel 8.19 lid 2
Een melding is ontvangen van Waterleiding Maatschappij Overijssel N.V. m.b.t. het realiseren van twee interceptieputten in de nabijheid van het drinkwaterpompstation, Houtmaatweg 20.
Burgemeester en wethouders hebben een verklaring afgegeven dat de gemelde veranderingen niet leiden tot andere of grotere nadelige milieugevolgen dan die Waterleiding Maatschappij Overijssel N.V. mag veroorzaken volgens de geldende vergunning. Deze vergunning geldt daarmee ook voor de gemelde veranderingen.

Ter inzage, bezwaar en voorlopige voorziening

De melding, de verklaring en eventuele andere relevante stukken liggen 2459655. Als uw belang rechtstreeks bij deze verklaring is betrokken, dan kunt u gedurende de inzageperiode schriftelijk bezwaar indienen bij burgemeester en wethouders, Postbus 18, 7550 AA te Hengelo. Dit bezwaar bevat tenminste de naam en het adres van de indiener, een dagtekening en ondertekening, een omschrijving van het besluit waartegen u bezwaar maakt en de gronden van het bezwaar.

Gelijktijdig met of direct na indiening van het bezwaarschrift kunt u in geval van een spoedeisend belang een verzoek doen om het treffen van een voorlopige voorziening. Een dergelijk verzoek moet worden gericht aan de Voorzitter van de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State, Postbus 20019, 2500 AE in Den Haag. Het verzoek moet dezelfde gegevens bevatten als genoemd bij het bezwaarschrift en bovendien moet een afschrift van het bezwaarschrift worden meegezonden. Voor het in behandeling nemen van een verzoek om voorlopige voorziening wordt griffiegeld geheven: 109,- voor een natuurlijk persoon en 218,- voor een rechtspersoon.

Ontwerpbeschikking

Burgemeester en wethouders zijn van plan om een veranderingsvergunning te verlenen aan:

* Demar Laser BV, Smaragdstraat 17 voor een metaalbewerkingsbedrijf. De verandering betreft het plaatsen van een watergekoelde lasinstallatie.

Ter inzage, bedenkingen en openbare zitting

De ontwerpbeschikking, de daarbijbehorende aanvraag en andere ingebrachte stukken liggen van 13 maart tot en met 10 april 2002 ter inzage bij de afdeling Milieu. Tegen de ontwerpbeschikking kunt u tot en met de laatste dag van bovengenoemde inzagetermijn schriftelijk bedenkingen inbrengen. De gemotiveerde bedenkingen richt u aan burgmeester en wethouders, Postbus 18, 7550 AA Hengelo. Degene die bedenkingen inbrengt, kan verzoeken zijn persoonlijke gegevens niet bekend te maken. Gedurende de inzagetermijn kan een ieder verzoeken om een openbare zitting waar mondeling bedenkingen kunnen worden ingebracht en waar tevens gelegenheid wordt gegeven tot een gedachtewisseling over het ontwerp van de beschikking. Tegen de later op de aanvraag te nemen beschikking kan in beginsel alleen beroep worden ingesteld door degenen die bedenkingen hebben ingebracht. Bij de bekendmaking van de definitieve beschikking wordt hierover nadere informatie verstrekt.
Kapvergunningen


In de week van 25 februari 2002 tot en met 1 maart 2002 zijn kapvergunningen verleend voor:

* 1 sierkers, Albert van Dalsumstraat, tegenover huisnummer 9. Herplant: 1 tamme kastanje in het seizoen 2002-2003.
* 3 bergesdoorns, Cruys Voorberghstraat, achter 185-187. Herplant: 3 witte moeraseiken in het seizoen 2002-2003.
* 6 acasia's, Havezatenlaan, ter hoogte van Hooghagen. Herplant: 6 esdoorns in het seizoen 2002-2003.

* 1 lijsterbes, Backenhagenlaan, tegenover huisnummer 17. Herplant:
1 esdoorn in het voorjaar 2003.

* 1 sierkers, Louis van Tulderstraat, tegenover huisnummer 72. Herplant: 1 zuil-es in het seizoen 2002-2003.

Ter inzage en bezwaar

De besluiten liggen gedurende 6 weken ter inzage bij de balie van de sector Wijkbeheer, stadskantoor kamer 407. Op grond van de Algemene wet bestuursrecht kan een belanghebbende binnen een termijn van 6 weken na de verzending van het besluit een gemotiveerd bezwaarschrift indienen bij het College van B en W, Postbus 18, 7550 AA Hengelo.

In de week van 4 maart tot en met 8 maart zijn kapvergunningen
* 1 eik, Hassinkweg ter hoogte van perceel 14. Geen herplant.
* 3 lijsterbessen, Old Ruitenborgh voor de nummers 13-19. Herplant:
2 eiken.
De besluiten liggen gedurende 6 weken ter inzage bij de balie van de indienen bij het College van B en W, Postbus 18, 7550 AA Hengelo. De besluiten zijn genomen in de week van 25 februari 2002 tot en met 1 maart 2002 en in de week van 4 maart tot en met 8 maart 2002. Referendum in Hengelo


Sinds 1 januari 2002 hebben kiesgerechtigden in Nederland een nieuwe mogelijkheid om hun stem te laten gelden. Op die datum is de Tijdelijke referendumwet in werking getreden en is het mogelijk geworden om zowel op nationaal, provinciaal als gemeentelijk niveau een raadgevend, correctief referendum te houden. Raadgevend betekent dat het referendum op initiatief van kiesgerechtigden plaatsvindt, en het betekent ook dat de gemeenteraad na een afwijzende referendumuitslag zijn beslissing moet heroverwegen. Correctief wil zeggen dat het gaat om een referendum dat plaatsvindt nadat de gemeenteraad een besluit heeft genomen. Een raadgevende uitspraak tot afwijzing (bij een voldoende meerderheid van nee-stemmers) is een zwaarwegend advies van de kiezer aan de gemeenteraad. De raad moet bij een afwijzende uitspraak van de kiezers verplicht heroverwegen of de verordening of het besluit moet worden ingetrokken of alsnog in werking zal treden.

Welke besluiten komen in aanmerking?

De Referendumverordening is op 18 december jl. door de gemeenteraad vastgesteld en deze bepaling maakt vanaf 1 januari 2002 referenda mogelijk over de volgende onderwerpen: vaststelling, wijziging of intrekking van algemeen verbindende voorschriften (verordeningen), besluiten tot wijziging van de gemeentenaam en besluiten tot het treffen, wijzigen of opheffen van de gemeentelijke indeling (grenscorrecties). Over de vaststelling van bestemmingsplannen kan geen referendum worden gehouden en de gemeenteraad heeft ervoor ook gekozen om enkele besluiten van referendabiliteit uit te sluiten, zoals de gemeentelijke belastingen en leges.

Een verzoek indienen tot het houden van een referendum

Voortaan zal in de informatierubriek van de gemeente de volgende tekst zijn opgenomen:

Over dit besluit kan een referendum worden gehouden. Tot drie weken na de datum van deze publicatie heeft eenieder de mogelijkheid om over dit besluit een verzoek om een raadgevend referendum in te dienen. Hiervoor geldt, dat minimaal 300 kiesgerechtigden een inleidend verzoek moeten indienen wil er een vervolgtraject plaatsvinden. Indien voldoende kiesgerechtigden het inleidend verzoek ondersteunen, zal er een referendum plaatsvinden. Via een referendum wordt bereikt, dat een genomen besluit wordt heroverwogen. Een inleidend verzoek kan uitsluitend op vertoon van een geldige legitimatie worden ingediend bij de afdeling Burgerzaken, Burgemeester Jansenplein 1 te Hengelo .

Zoals uit de tekst blijkt, zal niet ieder verzoek automatisch tot een referendum leiden. Daarvoor moeten voldoende inleidende verzoeken worden ingediend en naderhand voldoende ondersteuningsverklaringen. Wanneer een referendum gehouden zal worden, zorgt de gemeente voor de organisatie.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de Gemeentewinkel van de gemeente Hengelo, de site
www.hengelo.nl, of via de site www.referendumwet.nl maart 5