Gemeente Rijswijk

Voor- en vroegschoolse educatie van start

Rijswijk, 8 maart 2002

Op maandag 11 maart gaat het zogeheten Piramideproject van start met het ondertekenen van een convenant door de deelnemers. Dat zijn wethouder Ineke Thoral namens de gemeente Rijswijk, peuterspeelzaal Klein Duimpje en de naastgelegen J.H. Snijders-basisschool (locatie Broekslootkade) van de Stichting Peuterspeelzalen op protestants-christelijke grondslag resp. Vereniging voor protestants-christelijk onderwijs Vlietsteden, en OnderwijsAdvies. Dit project vindt plaats in het kader van de voor- en vroegschoolse educatie, met als doel om dreigende achterstanden bij peuters en kleuters snel te signaleren en voor zover mogelijk, weg te werken. Dergelijke achterstanden worden in de loop der jaren namelijk groter en kunnen op latere leeftijd dan ook voor grote problemen gaan zorgen; op school maar ook bij werk en sociale contacten.

Het pilotproject bij Klein Duimpje en de J.H. Snijdersschool (locatie Broekslootkade) loopt tot en met het schooljaar 2003/2004 en kent een aantal belangrijke onderdelen. Allereerst worden de leidsters van de peuterspeelzaal en de leerkrachten van de groepen 1 en 2 op de basisschool geschoold in het werken met het
(taal)stimuleringsprogramma Piramide.
Verder is het de bedoeling dat 2- en 3-jarige peuters vaker naar de speelzaal gaan om voor voortgang in hun ontwikkeling te zorgen, het liefst vier in plaats van twee keer per week.
Ook wordt de begeleiding op Klein Duimpje en in de groepen 1 en 2 van de J.H. Snijderss-basisschool, locatie Broekslootkade versterkt om goed te kunnen werken met het Piramidemodel.
Het Piramidemodel ontleent zijn naam aan de vier basisbegrippen die als even zovele hoekstenen kunnen worden beschouwd; initiatief van het kind, initiatief voor de leidster/leerkracht, een gevoel van veiligheid en vertrouwen bij het kind en het stimuleren van een begin van abstraheringsvermogen bij het kind (het leert verder te denken dan het "hier en nu").
De gemeente subsidieert het project en OnderwijsAdvies begeleidt de invoering van het werken met het Piramidemodel op de peuterspeelzaal en basisschool.



Afdeling Bestuursondersteuning en Communicatie. © 2002 Gemeente Rijswijk. Alle rechten voorbehouden.