Wim van Velzen

Persbericht drs Wim van Velzen

Blikvangers Straatsburgweek 11-14 maart 2002

Liberalisering energiemarkt

Op de ontwerprichtlijn voor de liberalisering van de markt voor elektriciteit en voor aardgas, waardoor zowel groot- als kleinverbruikers moeten profiteren van meer keus en lagere prijzen, dient de industriecommissie 160 amendementen in. Om te beginnen moeten er twee verschillende richtlijnen komen, één voor de elektriciteitsmarkt en één voor de gasmarkt. Verder moet duidelijker worden dat de richtlijnen niet alleen bedoeld zijn om een competitieve markt te creëren, maar ook om een veilige en een ecologisch duurzame bevoorrading te verzekeren. Transparante informatie, openbare dienstverlening, een eerlijke marktwerking en zorg om het milieu zijn de belangrijkste punten voor de industriecommissie.

INTERNATIONALE ACCOUNTANTSNORMEN

De juridische commissie is het in grote lijnen eens met het voorstel voor een verordening om alle EU-ondernemingen die genoteerd zijn aan een gereglementeerde beurs, te verplichten uiterlijk vanaf 2005 hun geconsolideerde jaarrekening op te stellen overeenkomstig de International Accounting Standards (IAS). Niet eens is de juridische commissie het echter met het voorstel om ook ondernemingen die een beursnotering voorbereiden, te verplichten de IAS te hanteren, omdat dat voor kleinere bedrijven een te grote belasting zou zijn. Marianne THYSSEN (CD&V) is rapporteur voor advies namens de economische en monetaire commissie.

EUROPEES PROSPECTUS

Op de richtlijn over het vereiste prospectus bij Europese aandelenemissies dient de economische commissie 62 amendementen in. Met de nieuwe richtlijn moet het gemakkelijker worden voor bedrijven om geld op de Europese kapitaalmarkten aan te trekken. De economische commissie vreest dat de kosten voor het voldoen aan de nieuwe regels te hoog zullen blijken, met name voor kleinere ondernemingen.

SPAARBELASTING

De economische commissie is op zich ingenomen met de derde poging van de Commissie om te komen tot een Europese regeling voor de belastingheffing op rentes uit spaartegoeden. De nadruk ligt nu op de uitwisseling van informatie tussen banken en de landen van herkomst van de spaarders; alleen België, Luxemburg en Oostenrijk zullen een bronbelasting opleggen, zij het slechts voor een beperkte overgangsperiode. De economische commissie wil echter expliciet in de richtlijn opnemen dat de regeling afhankelijk wordt gesteld van een akkoord met derde landen.

HANDEL MET VOORKENNIS

De economische en monetaire commissie dient 74 amendementen in op de richtlijn over handel met voorkennis en marktmisbruik. De definitie van "voorkennis" wordt aangescherpt, om te voorkomen dat de richtlijn gevolgen heeft voor de persvrijheid of vertrouwelijke bronnen. Andere amendementen die de economische commissie indient, hebben betrekking op de bestraffing van overtreding van de regels.

VISSERIJ-AKKOORD GABON

Namens de visserijcommissie kan rapporteur Albert Jan MAAT (CDA) instemmen met de voorgestelde verlenging van het visserij-akkoord met Gabon met vier jaar. Wel dient hij acht amendementen in, onder meer om de kosten voor de vangstrechten evenwichtig te verdelen over de reders en de EU.

GEMEENSCHAPSOCTROOI

De juridische commissie wil dat elke aanvraag bij het Europese Octrooibureau voor een Gemeenschapsoctrooi kan worden ingediend in een van de officiële Gemeenschapstalen. De "procedure-taal" moet worden gekozen uit het Engels, Frans, Duits, Spaans of Italiaans. Rechtszaken moeten in eerste aanleg worden behandeld door het Communautair Octrooigerecht (CAC) van de lidstaten. Het Europees Gerecht voor intellectuele eigendom (ECIP) moet dat in tweede aanleg doen.

LIBERALISERING POSTMARKT

De vervoerscommissie stemt in grote lijnenen in met het gemeenschappelijk standpunt van de Raad, zij het dat op een drietal punten nog een aanpassing wenselijk is. Wijzigingen worden o.m. voorgesteld voor de definitie van "binnenlandse brievenpost" en een verplichting tot verslaglegging over de toepassing van de richtlijn.

AANSPRAKELIJKHEID LUCHTVERVOER

Rapporteur Marieke SANDERS-TEN HOLTE (VVD) kan volledig instemmen met het gemeenschappelijk standpunt van de Raad. Met soms een lichte wijziging heeft de Raad alle 18 amendementen van het Parlement uit eerste lezing overgenomen. De rapporteur is van oordeel dat het nu een evenwichtig voorstel is, dat duidelijk voor meer rechtszekerheid zorgt.

DIERLIJKE BIJPRODUCTEN

De commissie milieubeheer, volksgezondheid en consumentenbeleid stemt in met de richtlijnwijziging betreffende gezondheidsvoorschriften voor dierlijke bijproducten. Dat is niet het geval met het gemeenschappelijk standpunt over het voorstel over de gezondheidsvoorschriften voor niet voor menselijke consumptie bestemde dierlijke bijproducten. Een aantal amendementen uit eerste lezing wordt opnieuw ingediend, zoals met betrekking tot bloed, het merken van geïmporteerde grondstoffen en het voorlopige verbod op dierlijke eiwitten in diervoeder. Nieuwe amendementen hebben o.m. betrekking op de onschadelijke verwijdering van keukenafval en etensresten en een voorwaardelijk verbod op het gebruik daarvan als diervoeder.

TOEZICHT FINANCIËLE GROEPEN

De economische commissie stelt voor de definitie van financiële conglomeraten zodanig aan te passen dat meer financiële groepen onder de richtlijn vallen. Voorts zouden conglomeraten zelf moeten kunnen bepalen welke van de drie voorgestelde methoden zij willen gebruiken voor de berekening van aanvullende kapitaaltoereikendheid.

RECHTSPERSOONLIJKHEID VAN DE EU

De Europese Unie heeft geen rechtspersoonlijkheid. De drie Gemeenschappen (EG, EGA en EGKS) hebben die wel en kunnen aldus bindende overeenkomsten sluiten met derde landen en internationale organisaties. De constitutionele commissie is van oordeel dat ook de Unie rechtspersoonlijkheid moet krijgen zodat de EU coherent, zichtbaar en doeltreffend kan optreden op internationaal niveau. Bovendien zal de EU daardoor in de ogen van de burger meer identiteit krijgen en een duidelijkere en eenvoudigere structuur.

TABAKSSUBSIDIE

De landbouwcommissie kan niet instemmen met de plannen van de Europese Commissie om de tabakssubsidies geleidelijk af te schaffen. De commissie wijst op het sociaal-economisch belang van de tabaksproductie, die zich bevindt in de armste gebieden van de EU waar het moeilijk is om over te schakelen naar andere gewassen. De landbouwcommissie kan evenmin instemmen met meer afdracht aan het Gemeenschapsfonds voor de Tabak of met een gedeeltelijke andere besteding van de fondsgelden voor omschakelingsprojecten.

GELUIDSBEPERKING OP LUCHTHAVENS

De vervoerscommissie stelt 20, overwegend technische amendementen voor op de ontwerprichtlijn tot beperking van de geluidsoverlast op luchthavens. Een spoedige vaststelling van de richtlijn is nodig ter vermijding van een conflict met de VS over de volgende maand in werking tredende "hushkit-verordening" en daarom moet al in eerste lezing een akkoord met de Raad worden bereikt. Met de nieuwe richtlijn worden niet meer bepaalde vliegtuigen geweerd, maar wordt de overlast teruggedrongen met exploitatiebeperkingen. Rapporteur voor advies Hans BLOKLAND (ChristenUnie) vindt de ontwerprichtlijn niet ver genoeg gaan.

Meer informatie: Wim van Velzen.Tel. 00-33 388175623 of Eduard Slootweg, voorlichter. Tel: 00-32 75 721 280