Ingezonden persbericht

Virtuele school schept kansen

Persbericht van EPN - Platform voor de informatiesamenleving

EPN start project Virtuele school

Den Haag, 11 maart 2002 - EPN - Platform voor de
Informatiesamenleving is vandaag van start gegaan met het project "de virtuele school". Het concept van de virtuele, niet door muren omringde school, biedt grote kansen voor het toegankelijk maken van onderwijs voor personen buiten het reguliere onderwijs.

Dankzij internet en andere ict-toepassingen kan leerstof immers onafhankelijk van tijd en plaats voor iedereen toegankelijk zijn. In het project biedt EPN steun aan startende initiatieven op het gebied van dit soort van onderwijs.

EPN ziet verschillende toepassingsgebieden. Dankzij de virtuele school kunnen mensen van alle leeftijden vanuit hun eigen huis, in eigen tempo en op ieder tijdstip leren. Te denken valt dus niet alleen aan leerlingen in het reguliere onderwijs, maar ook aan iedereen daarbuiten, volwassenen, ouderen, bedlegerigen en zieken, die niet in staat is het reguliere onderwijs te volgen. Zij hoeven voor het volgen van onderwijs niet naar een school te gaan. Dit schept met name nieuwe kansen voor het opleiden van gekwalificeerd personeel in sectoren met een krappe arbeidsmarkt en voor het volwassenenonderwijs. Daarnaast biedt de virtuele school ook kansen voor personen buiten Nederland. Nederlanders in den vreemde, expats, emigranten en hun kinderen, kunnen zo onderwijs volgen aan Nederlandse onderwijsinstellingen. Ook kan de virtuele school de integratie van allochtone Nederlanders stimuleren door typisch Nederlands cultuurgoed in allerlei leerstof te verwerken. Hierbij denkt EPN aan immigranten die al in het buitenland kennis kunnen nemen van de Nederlandse cultuur, maar ook aan de inburgering van migranten in Nederland.

Het concept de virtuele school is de laatste tijd sterk in opkomst. De voordelen zijn evident. Dit geldt niet alleen voor leerlingen en docenten, maar voor de gehele samenleving. Wanneer het concept gekoppeld is aan fysieke onderwijsinstellingen, kan het alle kennis die momenteel beschikbaar is in het Nederlandse onderwijs ook buiten het reguliere onderwijs beschikbaar maken. EPN vindt het daarom belangrijk om de ideeën die in de onderwijswereld leven rond de virtuele school te steunen en roept dan ook geïnteresseerden op contact te zoeken met EPN. De steun in het EPN project steun betreft kennisdeling, publiciteit en financiering.

EPN - Platform voor de informatiesamenleving

EPN is een onafhankelijke stichting met als doel de evenwichtige maatschappelijke inbedding van informatie- en
communicatietechnologie. In het Platform zijn het bedrijfsleven, de politiek, het maatschappelijk middenveld, de wetenschap en de overheid vertegenwoordigd. EPN verricht onderzoek, publiceert en organiseert bijeenkomsten over thema's rond ict en de samenleving.