Ingezonden persbericht


Onderzoek Amsterdam RAI in kader Huishoudbeurs 2002

Politiek doet te weinig aan PROBLEMATIEK werk en huishouden

Twee op de drie vrouwen vindt dat de overheid actief aandacht moet besteden aan de problematiek rondom het organiseren van werk en huishouden. Tot welke politieke partij men zich hiervoor zou moeten richten is echter voor 69% een raadsel. Op de vraag welke partij de belangen van vrouwen het beste behartigt, moet ook 60% het antwoord schuldig blijven. Daarvan zegt 16% zelfs dat geen enkele partij in Nederland de belangen van vrouwen vertegenwoordigt.
Dit blijkt uit een landelijk representatief onderzoek gehouden onder vrouwen dat onlangs werd uitgevoerd door ibt marktonderzoek in opdracht van de Huishoudbeurs. Het onderzoek werd gehouden in het kader van de Huishoudbeurs 2002 die van 15 tot en met 24 maart aanstaande plaatsvindt in Amsterdam RAI.

Vier op de tien vrouwen is van mening dat werk en huishouden tegenwoordig vrij tot zeer moeilijk te combineren is. Als primaire oplossing voor een betere combinatie tussen werk en huishouden worden flexibelere werktijden en meer mogelijkheden om thuis te werken gezien. Een op de vier moeders is niet tevreden over de huidige mogelijkheden voor kinderopvang, met als voornaamste oorzaak te lange wachtlijsten. Daarbij is 55% van de ondervraagden van mening dat de overheid werkgevers moet verplichten om kinderopvang voor werknemers te organiseren.

Huishouden krijgt nog steeds te weinig overheidsaandacht In 1998 werd eveneens in opdracht van de Huishoudbeurs een aantal soortgelijke vragen gesteld. De vergelijking tussen 2002 en 1998 leverde een aantal opmerkelijke verschillen op. Zo blijkt dat een op de vijf vrouwen van mening is dat in een huishouden met kinderen een partner niet kan werken, tegen een op de drie in 1998. In 1998 was 36% van mening dat de overheid werkgevers moest verplichten kinderopvang voor werknemers te organiseren, terwijl dit momenteel 55% is.

Niet verrassend is de toename van het aantal vrouwen dat arbeid verricht: in 1998 werkte 47% van de ondervraagden, momenteel is dit 67%. Van de vrouwen die niet werken geeft 11% aan wel arbeid te willen verrichten. In het algemeen werken vrouwen parttime; 30% werkt minder dan twee dagen per week. Daarbij geeft een op de tien vrouwen aan dat ze liever fulltime zou willen werken. Zo'n 79% van de ondervraagden doet het huishouden volledig zelf. Naar eigen zeggen verricht de vrouw binnen het gezin de meeste huishoudelijke taken (77%), waarbij negen op de tien vrouwen enigszins (36%) en zeer (56%) tevreden is over deze taakverdeling.

Ministers en huishouden
In het onderzoek is verder gevraagd van welke politicus men denkt dat deze het meest in het huishouden doet. Minister Jorritsma is de andere politici op vrijwel alle fronten de baas: zij doet naar de mening van de ondervraagde vrouwen het meest in het huishouden, kan het best op de kinderen passen en het lekkerste koken. Van premier Kok wordt gedacht dat hij het minst in het huishouden doet, met als belangrijke kanttekening dat de meeste ondervraagden daarbij opmerkten dat hij het ook wel heel erg druk heeft.

Openingstijden en toegangsprijzen Huishoudbeurs 2002 Gezin, vrije tijd, leefomgeving, veiligheid, sfeer en bovenal 'een thuis' zijn steekwoorden die van toepassing zijn op het moderne huishouden. De 57e editie van de Huishoudbeurs, die van 15 tot en met 24 maart 2002 plaatsvindt in Amsterdam RAI, toont vrijwel alles op het gebied van leven in en om het huis. De beurs is geopend van vrijdag 15 maart tot en met zondag 24 maart. Op 20, 21 en 22 maart is de beurs geopend van 11.00 tot 22.00 uur, alle andere dagen kunnen bezoekers terecht van 11.00 tot 18.00 uur.
De toegangsprijs bedraagt voor volwassenen ? 12,-. Kinderen (5 t/m 12 jaar) kunnen voor ? 4,50 naar binnen. Avondbezoekers (18.00 - 22.00 uur) betalen ? 6,50. Het toegangskaartje is ook geldig voor de Negen Maanden Beurs die plaatsvindt van 20 tot en met 24 maart.

Bron: ibt marktonderzoek

Amsterdam, 11 maart 2002
Noot voor de redactie /

Ingezonden persbericht