Postbus 4240 Hollands Midden
2350 CE Leiderdorp Bureau Communicatie
Telefoon 071 - 5459800
Fax 071 - 5459326
Afkomstig van: Verboon, Yvette
Datum: 11 maart 2002


Inbraak Leiden (D4)
Op zondag 10 maart is er tussen 7.30 uur en 13.15 uur ingebroken in een woning aan de Frederik van Eedenlaan in Leiden. Door het forceren van de voordeur werd toegang tot de woning verkregen waarbij deze werd doorzocht. Hierbij werden geld en een fotocamera ontvreemd.

Brand Leiden (D4)
Op zondag 10 maart kreeg de politie om 13.30 uur melding van een uitslaande brand aan De Genestetstraat in Leiden. De brand ontstond in een benedenwoning en sloeg over naar een andere woning. Zowel de benedenwoning als een bovenwoning brandden hierbij uit. De bewoonster die het vuur had aangestoken is aangehouden en inverzekering gesteld.

Aangehouden Leiden (D4)
Op zondag 10 maart vond omstreeks 17.00 uur een inbraak plaats aan de Vestestraat in Leiden. Tijdens de inbraak werden de twee verdachten overlopen. De getuige kon een goed signalement geven waardoor de twee mannen van 20 en 50 jaar later konden worden aangehouden.

Winkeldievegge aangehouden Leiden (D4)
Personeel van een feestartikelenwinkel aan de Nieuwe Rijn hield op vrijdag 9 maart rond 17.10 uur een 39-jarige Haagse aan. De vrouw werd door het personeel betrapt toen zij uit de personeelsruimte kwam lopen. Het bleek dat daar geld uit een tas van een personeelslid was gehaald. De politie nam de verdachte over. Zij gaf in 1e instantie aan de politie een valse naam op. In haar tas trof de politie nog meer van diefstal afkomstige spullen aan. De vrouw is in verzekering gesteld.

Rijden onder invloed van alcohol Leiden (D2)
Op vrijdag 8 maart om 01.00 uur is een 33-jarige man uit Leiden aangehouden voor het rijden onder invloed van alcohol. De man reed op de Koninginnelaan in Leiden toen hij gecontroleerd werd.Aangezien de man riekte naar alcohol werd bij hem een blaastest afgenomen. Op het bureau blies de man op de ademanalyse apparaat 240 ug/l. Hij kreeg een rijverbod en een proces-verbaal.

Mishandeling, vernieling en openbare dronkenschap Leiden (D2)
Op vrijdag 8 maart om 20.00 uur is een 28-jarige man uit Leiden aangehouden voor een mishandeling, vernieling en openbare dronkenschap. De man die onder invloed van alcohol verkeerde had op het Havenplein een 39-jarige man uit Leiden mishandeld. Na de mishandeling had hij een ruit ingegooid en had zich verstopt achter een muurtje op de Oude Singel-Houtmarkt. Op aanwijzing van collega's van de Dienst Parkeerbeheer die getuigen waren geweest van de vernieling kon de man aangehouden worden. Het slachtoffer van de mishandeling heeft aangifte gedaan.De 28-jarige man heeft een nacht in de politiecel doorgebracht en is na een verklaring op zaterdag 9 maart weer in vrijheid gesteld. Proces-verbaal is opgemaakt.

Beroving-Straatroof Leiden (D2)
Op zaterdag 9 maart om 03.00 uur heeft een 32-jarige vrouw uit Leiden aangifte gedaan van beroving-straatroof.De vrouw had bij haar voordeur op de Hooigracht haar tas had neergezet teneinde haar voordeur open te doen. Terwijl de vrouw bezig was met haar sleutel werd de tas plotseling weggenomen door een circa 28-jarige man die er snel vandoor ging met de tas. In de tas zaten de een portemonnee, zonnebril en een kentekenbewijs.
De politie stelt een onderzoek in.

Rijden onder invloed Leiden (D2)
Op zaterdag 9 maart om 05.00 uur heeft de politie een 26-jarige man uit Leiden aangehouden ter zake het rijden onder invloed van alcohol. De man reed in Leiden over de Plesmanlaan door het rode licht en vervolgens slingerend over de weg. Een surveillanceauto die getuige was van dit rijgedrag hebben de man hierop laten stoppen en laten blazen op een alcoholtester. De man blies een "F"-indicatie. De man werd aangehouden en overgebracht naar het bureau. De man blies op het ademanalyseapparaat 830 ug/l. Het rijbewijs van de man is ingevorderd en hij kreeg een rijverbod van 10 uur. Proces-verbaal is opgemaakt.

Vrouw door raam geduwd Voorschoten (D2)
Op zaterdag 9 maart om 10.00 uur is de Politie Hollands Midden ter plaatse gegaan naar het Alleta Jacobsplantsoen in Voorschoten waar een vrouw door een raam geduwd zou zijn. Ter plaatse troffen de agenten de 25-jarige vrouw des huizes aan met zware verwondingen aan armen, handen en rug op de trap zat. De vrouw was even daarvoor na een woordenwisseling met haar vriend in de gang naar achteren geduwd door haar vriend. Hierdoor kwam de vrouw ten val en viel door de ruit van de voordeur. De vrouw is door de ambulance naar het ziekenhuis gebracht. De 22-jarige vriend zal zich op aanraden van de agenten onder behandeling stellen van een psycholoog.

Meisjes te water Voorschoten (D2)
Op zaterdag 9 maart om 13.00 uur waren twee 14-jarige meisjes samen met een 15-jarige jongen met de motorboot van laatst genoemde aan het varen ter hoogte van het Vlietlandpad. De beide meisjes zijn op een gegeven moment op de voorplecht van het bootje gaan zitten waarna de boot met de punt naar beneden gedoken is. Hierdoor raakte de beide meisjes te water. Omdat de motor van de boot afsloeg begon de boot af te drijven. Terwijl de 15-jarige jongen de motor aan de praat probeerde te krijgen, zag 29-jarige voorbijganger uit Leiden dit allemaal gebeuren en dook in het koude water. Hij kon de beide meisjes helpen met het aan de kant klauteren. Een dappere daad gezien de ijskoude temperatuur van het water. Het motorbootje is door een andere boot naar de kant gesleept. Alle hulpdiensten waren met veel materiaal ter plaatse (4 ambulancewagens, duikploeg brandweer, 4 politieauto's, 2 politieauto's van de regio Haaglanden en een politieauto+ boot van de regio Haaglanden)
Achteraf bleek het allemaal reuze mee te vallen en beide meisjes en de 29-jarige redder konden na onderzoek door de ambulance naar huis.

Beroving-Straatroof Leiden (D2)
Op zaterdag 9 maart om 15.00 uur heeft een 20-jarige man uit Leiden aangifte gedaan bij de politie van straatroof-beroving. De man was de nacht daarvoor rond 01.00 uur uit een horecagelegenheid gekomen en was lopend richting huis (Merenwijk) gegaan. Toen hij al bellend op het stadspolderpad liep werd hij opeens van achteren vast gepakt door twee onbekende mannen. Onder bedreiging van een steekwapen heeft de 20-jarige man zijn portemonnee en mobiele telefoon afgegeven.De beide bedreigers zijn met hun buit richting de Schipholweg weggelopen. Getuigen van deze ernstige beroving-straatroof worden verzocht zich te melden op telefoon 0900-8844

Beroving speelgoedzaak Alphen aan den Rijn (D3)
Een speelgoedzaak aan het Thorbeckeplein is op vrijdag 8 maart even voor 17.00 uur overvallen. Drie personen kwamen de zaak binnen en deden een greep in de kassa. Zij gingen er vandoor waarna een medewerker van de zaak er achteraan ging. Hij wist één van de verdachten tegen de grond te werken maar werd met een gas in het gezicht gespoten waardoor hij de verdachte moest laten gaan. De politie hield in de omgeving van de Lijsterlaan een 18-jarige Amsterdammer aan. De politie hield een tweede verdachte aan van wie het signalement overkwam, maar die bleek niet bij de beroving betrokken te zijn geweest. De twee andere verdachten wisten te ontkomen. Het is nog niet bekend of en wat er is weggenomen. De politie heeft een onderzoek ingesteld. De Amsterdammer wordt op maandag 11 maart voorgeleid aan de Officier van Justitie.

Woninginbraak Ter Aar (D2)
Terwijl de bewoners afwezig waren werd op vrijdag 8 maart tussen 17.45 en 19.45 uur ingebroken in hun woning aan de Nieuwveenseweg. Men kwam de woning binnen door een raam aan de achterzijde van de woning te forceren. Weggenomen werden kleding en een geldbedrag. De politie heeft een buurtonderzoek ingesteld.

Verkeersongeval Alphen aan den Rijn (D3)
Een 71-jarige fietster uit Alphen aan den Rijn heeft op zaterdag 9 maart even voor 17.00 uur letsel opgelopen nadat zij was aangereden door een 38-jarige automobilist uit haar woonplaats. De fietster reed over de Paltrokmolen vanuit de richting van de Raadhuisstraat. Bij een inrit naa een brandgang sloeg zij linksaf om deze brandging in te rijden. Zij zag bij het afslaan de automobilist die naast haar reed over het hoofd. Een aanrijding was het gevolg. De fietster werd met zwaar hoofdletsel overgebracht naar het LUMC.

Brand openhaard Leiderdorp (D3)
Op zaterdag 9 maar omstreeks 20.00 uur is er brand ontstaan in een openhaard in een woning aan de Van Lennepdreef. Vermoedelijk is de brand ontstaan doordat er kaarsvet in de haard is gekomen waarna dit een grote steekvlam heeft veroorzaakt. De brandweer kwam ter plaatse om de brand te blussen.

Vechtpartij Roelofarendsveen (D3)
Bij een vechtpartij tussen een groep jongeren op zondagnacht 10 maart op het Noordplein raakte een 17-jarige Leimuidenaar gewond in het gezicht. Het is nog onduidelijk wat de toedracht is van de vechtpartij. De politie kreeg omstreeks 03.45 uur een melding van een vechtpartij en hoorde ter plaatse een aantal personen. Volgens één van hen zou een woordenwisseling zijn ontstaan tussen ongeveer acht personen. Hierna werd over en weer geschopt waarna vervolgens met bierflessen gegooid zou zijn. De Leimuidenaar zou vemoedelijk hierdoor geraakt zijn. Hij werd overgebracht naar het Rijnland Ziekenhuis. De politie hield een 20-jarige man uit Oude Wetering aan maar die bleek na een kort verhoor niet betrokken te zijn geweest. De politie stelt een onderzoek in naar de vechtpartij.

Auto weg na bedrijfsinbraak Zoeterwoude-Dorp (D3)
Bij een bedrijfsinbraak aan de Schenkelweg werd in de nacht van zondag 10 maart ingebroken. Men kwam het pand binnen door de toegangsdeur aan de zijkant open te breken. Binnen werden alle ruimtes doorzocht. Vervolgens werd een Daewoo Matiz en sleutels van andere voertuigen weggenomen. De politie heeft een onderzoek ingesteld en heeft de auto gesignaleerd.

Woninginbraak Zoeterwoude-Dorp (D3)
In een woning aan de Dr. Kortmannstraat werd tussen zaterdag 9 maart 23.00 uur en zondag 10 maart 07.30 uur ingebroken. Door het openwrikken van een keukenraam wist men de woning binnen te komen. Weggenomen werd onder andere een klok, een radiocassetterecorder/CD-speler.

Bedrijfsinbraak Alphen aan den Rijn (D3)
In een bedrijf aan de Emmalaan werd in de nacht van zaterdag 9 op zondag 10 maart ingebroken. Men kwam het pand binnen door een ruit in te slaan. Weggenomen werd een geldbedrag.

Automobilist rijdt scooter aan Benthuizen (D3)
Twee opzittenden van een scooter, 16 en 17-jaar uit Waddinxveen, raakten op zondag 10 maart rond 18.55 uur gewond bij een ongeval op de kruising Hoogeveenseweg en de Middelweg. Een 51-jarige automobilist uit Hazerswoude-dorp, verleende bij het afslaan geen voorrang aan de scooterberijders. Met pijn over het lichaam en vermoedelijk een gebroken been zijn de twee overgebracht naar het LUMC en het Langeland Ziekenhuis in Zoetermeer.

Insluiper aangehouden Kouderkerk aan den Rijn (D3)
De politie hield op zondag 10 maart rond 19.00 uur in een woning aan de Lagewaard een 40-jarige Leidenaar aan. De man werd door bewoners in de woning betrapt. Eerder die avond waren bewoners van een andere woning aan de Lagewaard door dezelfde man aangesproken met een smoes. De verdachte was vervolgens weggegaan. De man wordt verdacht van poging diefstal. De politie stelt een onderzoek in.

Inbraak in woning De Zilk (D4)
In de nacht van zaterdag 9 op zondag 10 maart werd er ingebroken in een woning aan de Zilkerbinnenweg. Om binnen te komen werd een raam opengebroken. Uit de woning werd geld gestolen.

Auto in de brand Oegstgeest (D4)
Door nog onbekende oorzaak raakte op zondag 10 maart rond 03.00 uur op de Warmonderweg een geparkeerde auto van een 34-jarige Utrechter in de brand. De brandweer bluste het vuur. De politie stelt een onderzoek in naar het ontstaan van de brand.

Politie houdt geweldpleger aan Gouda (D2)
De politie hield in de vroege morgen van 11 maart in zijn woning een 32-jarige Gouwenaar aan. De man werd er van verdacht dat hij op vrijdag 9 maart rond 16.00 uur op de Verzetslaan een 35-jarige Gouwenaar met een autokrik had mishandeld. Daardoor liep hij in het gezicht verwondingen op. Hij moest daarvoor in het Groene Hart Ziekenhuis laten behandelen. Zowel de aanvaller als het slachtoffer waren bekenden van elkaar. Eerdere voorvallen in de privé sfeer vormden vermoedelijk de aanleiding tot de mishandeling.

Onder invloed Zevenhuizen (D2)
De politie heeft vrijdag 8 maart rond 21.00 uur een 36-jarige Pool aangehouden wegens rijden onder invloed. De man had een ademalcoholgehalte van 570 ug/l. Hij moest een transactie van 495 euro betalen en kreeg een rijverbod van 6 uur.

Ontploffingen Bodegraven (D2)
Op het parkeerterrein van de MacDonalds aan de Goudseweg heeft vrijdag 8 maart rond 22.15 uur een ontploffing plaatsgevonden. Hierbij raakte een 18-jarige Nieuwkoper gewond aan zijn been. Twee auto's raakten beschadigd door de explosie.
Bij een videotheek aan de Willemstraat is vrijdag 8 maart rond 22.00 uur een ontploffing geweest Mogelijk gaat het om vuurwerk. De ontploffing vond plaats op het trottoir. Er vielen geen gewonden en er was geen schade.
De politie stelt een onderzoek in naar beide ontploffingen. Getuigen die meer informatie hebben over de ontploffingen worden verzocht contact op te nemen met de politie via telefoonnummer 0900-8844.

Woninginbraak Boskoop (D2)
In een woning aan de Veldlaan is vrijdagavond 8 maart ingebroken. De bewoners waren niet thuis op het moment van de inbraak. Men heeft een ruit vernield om binnen te komen. Het hele huis is doorzocht. Het is nog niet bekend wat is meegenomen.

Onder invloed Gouda (D2)
Een 34-jarige Gouwenaar is zaterdagnacht 9 maart rond 03.00 uur aangehouden wegens rijden onder invloed. Hij raakte eerst op de hoek Sportlaan/Wiarda Beckmanstraat een paaltje waardoor een koplamp sneuvelde. Ook reed hij met een lekke band en bleek de auto niet verzekerd te zijn. De ademanalyse op het politiebureau wees 780 ug/l uit. Zijn rijbewijs is ingevorderd, hij kreeg een rijverbod van 9 uur en een proces-verbaal.

Ongeval Nieuwerkerk a/d IJssel (D2)
Een 67-jarige Nieuwerkerker is zaterdag 9 maart rond 11.00 uur gewond geraakt bij een ongeval op de Albert van het Hartweg. Een tractor vervoerde balken over de weg die de breedte van de weg zelf hadden. De Nieuwerkerker fietste de tractor tegemoet en zag de balken mogelijk niet door de laagstaande zon. De bestuurder van de tractor probeerde de fietser te waarschuwen, maar kon een aanrijding niet voorkomen. De fietser had gezichtsletsel en pijn in borst en aan heup. Hij is naar het Havenziekenhuis in Rotterdam vervoerd.

Politieauto's vernield Gouda (D2)
Een politieauto is op vrijdagavond 8 maart rond 21.00 uur vernield door onbekenden. De auto stond korte tijd geparkeerd op het parkeerterrein bij winkelcentrum Bloemendaal. Vier ruiten zijn vernield en het dak is beschadigd. In de nacht van zaterdag 9 maart werden vijf andere politie auto's die bij het politiebureau aan de De Rijkestraat geparkeerd stonden vernield. Hier werden eveneens ruiten vernield en krassen en deuken aangebracht. Vermoedelijk zijn de voertuigen rond 03.00 uur vernield. De politie heeft inmiddels vervangende politieauto's. Het is nog onduidelijk of de twee zaken verband met elkaar hebben. De politie heeft een onderzoek ingesteld.

Wegpiraat heeft meer op zijn kerfstok Nieuwerkerk aan den Ijssel (D2)
De politie hield op zondag 10 maart rond 05.00 uur op de Rijksweg 20 nabij de afslag Moordrecht een 30-jarige automobilist uit Rotterdam aan. Agenten zagen dat de man zich op de snelweg als een ware wegpiraat ontpopte. Met snelheden tot 170 km. per uur haalde hij automobilisten links en rechts in. Agenten zagen kans om langszij te komen en sommeerden hem te stoppen. Daarop ondernam hij een poging de politieauto te rammen. Nabij de afslag lukte het de agenten de bestuurder toch te stoppen. Omdat er indicaties waren dat de man onder invloed van alcohol verkeerde werd er van hem een bloedproef afgenomen. De auto waarin hij reed was niet verzekerd. In de zakken van de verdachte trof de politie twee creditcards aan. Eén van deze cards bleek op 16 januari jl. In den Haag te zijn gestolen. Van de andere card wordt de echtheid betwijfeld. De verdachte is in verzekering gesteld. De politie zet het onderzoek voort.

Fietser rijdt voetganger aan Bodegraven (D2)
Een 75-jarige vrouw uit Bodegraven is op zondag 10 maart rond 14.00 uur met een hersenschudding en inwendig letsel overgebracht naar het AZU. De vrouw werd op een trottoir van het Stationsplein aangereden door een 16-jarige fietser uit Bodegraven.

Remmende auto veroorzaakt ongeval Gouda (D2)
Een 34-jarige bromfietser uit Gouda ging op zondag 10 maart rond 18.55 uur nabij de kruising Lange Tiendeweg met de Houtmansgracht onderuit nadat hij uit alle macht moest remmen voor een voor hem rijdende en plotseling remmende en van richting veranderende auto. Door zijn val liep hij letsel op aan het schoudergewricht. Hij werd overgebracht naar het Groene Hart Ziekenhuis. De automobilist verdween de Lange Tiendeweg in. Van hem is niets bekend. De politie is op zoek naar hem.

Brand in hooiberg Stolwijk (D2)
Een hooiberg op een boerenerf aan de Bovenkerseweg brandde op maandag 11 maart rond 01.30 uur geheel uit. De brandweer van Stolwijk bestreed het vuur. Deze wist te voorkomen dat aanpalende schuren een prooi van de vlammen werden. Het onstaan van de brand is nog niet bekend. De politie stelt een onderzoek in.

Politie houdt inbreker aan Gouda (D2)
De politie hield op maandag 11 maart rond 02.45 uur in een restaurant aan de Jeruzalemstraat een 33-jarige Gouwenaar aan. De politie verdenkt de man een ruit van het restaurant vernield te hebben en daarna in het restaurant zich te goed te hebben gedaan aan voedsel. De Gouwenaar verkeerde behoorlijk onder invloed van alcohol. Hij is ingesloten.

Verkeershandhaving regio Hollands Midden
alcoholcontroles in de regio
Bij alcoholcontroles op de Schielandweg in Nieuwerkerk aan de IJssel en de Burgemeester Klinkhamerweg in Zevenhuizen liet de politie vrijdag 8 maart 250 bestuurders blazen. Slechts bij twee personen werd geconstateerd dat zij onder invloed achter het stuur zaten. Een 50-jarige inwoner van Nieuwerkerk blies 240 ug/l en kreeg een boete van ¤ 190. Een 36-jarige man uit Polen blies 570 ug/l. De officier besloot hem een boete van ¤ 495 op te leggen. Zaterdag 9 maart hielden verkeersassistenten van Politie Hollands Midden een alcoholcontrole in Alphen aan den Rijn. Op locaties langs de Westkanaalweg, de Prins Bernhardlaan, de Willem de Zwijgerlaan en de Burgemeester Bruinsslotsingel kregen automobilisten een ademtest aangeboden. Van de ruim 475 gecontroleerde bestuurders, werden er 9 aangehouden voor het rijden onder invloed. Op de Burgemeester Bruinsslotsingel werd een 48-jarige man uit Aarlanderveen aangehouden, die bij de ademtest 685 ug/l blies. Zijn rijbewijs is ingevorderd. Ook van een 36-jarige vrouw uit Ter Aar werd het rijbewijs ingevorderd. Zij werd langs de Westkanaalweg staande gehouden en blies 820 ug/l; dat is ruim 1,80 promille.
verkeershandhaving in de komende week: maandag 11 t/m zondag 17 maart
Op de doorgaande wegen in de regio houdt de politie ook in de komende week regelmatig snelheidscontroles. Het verkeershandhavingsteam zal ook controles uitvoeren op het dragen van de veiligheidsgordel. Dinsdag controleert de politie in de bebouwde kommen van Schoonhoven, Vlist, Haastrecht en Stolwijk en in Leiden-West. Woensdag worden gordelcontroles gehouden in Voorschoten, donderdag in Bodegraven en Reeuwijk en vrijdag in Lekkerkerk en Krimpen aan den IJssel.
alcoholcontroles
Door onder invloed aan het verkeer deel te nemen, brengt een kleine groep automobilisten niet alleen de eigen, maar ook andermans veiligheid in gevaar. Alcohol vermindert het reactievermogen en leidt soms tot het overschatten van de eigen rijvaardigheid. Dinsdag 12 maart houdt de politie een alcoholcontrole op de Steekterweg tussen Alphen aan den Rijn en Zwammerdam. Woensdag wordt in Boskoop gecontroleerd. Vrijdagavond 15 maart worden bestuurders in Bodegraven en Boskoop op alcoholgebruik gecontroleerd en zaterdag 16 maart in Boskoop en Waddinxveen.
Noot voor de redactie /