MKB-Nederland

MKB Nieuws, bericht

11-03-2002
Meer groene ruimte voor recreatie-ondernemers

MKB-Nederland vindt dat in het Tweede Structuurschema Groene Ruimte (SGR2) onvoldoende rekening wordt gehouden met de recreatiesector. MKB-Nederland-onderzoek leidt tot het onthullende beeld dat er nauwelijks gebieden zijn waar geen beperkingen gelden voor vestiging of uitbreiding. Ook wordt de recreatiesector voornamelijk gezien als bedrijfstak die de natuur in gevaar brengt. De overheid onderschat de bijdrage die de recreatieondernemers leveren aan natuurontwikkeling en
-versterking en de recreatiebehoeften in eigen land. MKB-Nederland vindt dan ook dat niet alleen veel meer mogelijkheden moeten worden gecreëerd voor recreatie-ondernemers om uit te breiden in natuurontwikkelingsgebieden, maar dat de sector tevens uit het verdomhoekje moet worden gehaald. Het belang van de recreatie en toerismesector is duidelijk: 52.000 bedrijven, die werk bieden aan ruim 460.000 mensen, met een omzet van 50,2 mrd gulden in 1998, oplopend tot 34 mrd euro (75mrd gulden) in 2005. Dit stelt MKB-Nederland vandaag bij de aanbieding van het actieplan ruimte voor recreatie aan staatssecretaris Faber van Landbouw, Natuurbeheer en Visserij.

In het Tweede Structuurschema Groene Ruimte deel 1 ontbreekt een analyse van de recreatiebehoefte en toekomstperspectieven, terwijl wel wordt vastgesteld dat de behoefte aan recreatie bij Nederlanders toeneemt. Omdat veel recreatieactiviteiten door ondernemers worden gefacilieerd, vindt MKB-Nederland dat duidelijk in beeld moet komen aan welke recreatieactiviteiten meer behoefte komt en welke vormen van recreatie moeten worden bevorderd danwel ontmoedigd.

Recreatieondernemers investeren steeds meer in natuurontwikkeling,
-versterking, -beheer en -behoud, aldus MKB-Nederland. Iets wat door de overheid nogal eens wordt onderschat. Recreatieondernemers investeren bijvoorbeeld extra in groen op het bedrijf en de aangrenzende gebieden en golfbanen bestaan momenteel voor minimaal 40% uit natuurontwikkelingsgebied.
Bovendien maken steeds meer recreanten gebruik van de diensten en producten van recreatieondernemers. Dit, terwijl uitbreiding van recreatiebedrijven en soms zelfs het voortbestaan in veel gebieden onmogelijk wordt gemaakt door de vele beperkingen die voor gebieden gelden.

MKB-Nederland vindt dat recreatieondernemers de mogelijkheid moeten krijgen om bijvoorbeeld in de natuurontwikkelingsgebieden -met behoud van de natuurdoel-stellingen- uit te breiden. Recreatieondernemers zouden hiervoor met de overheid een convenant moeten kunnen afsluiten. Ook moet de recreatiesector worden erkend als sector van openbaar belang i.v.m. de mogelijkheden die de sector biedt voor bijvoorbeeld ontspanning, beweging en natuurontwikkeling.
Tenslotte moeten, voor die bedrijven waar duidelijk is aangetoond dat zij zich bevinden op een voor de natuur ongunstige locatie, voldoende middelen beschikbaar komen voor verplaatsing danwel sanering. Op dit moment is daar nog geen euro voor uitgetrokken.

Informatie: mw B.J.M. de Wit