FNV BOUW

Bouwbonden kondigen stakingen aan

De bouwbonden hebben hun eisenpakket voor de nieuwe CAO vastgesteld. Voor 18 maart, 15.00 uur, moet er een akkoord over de nieuwe bouw-CAO zijn. Komen de werkgevers daaraan niet tegemoet, dan vinden er vanaf 19 maart stakingsacties plaats. Tijdens zes actiebijeenkomsten hebben vanmiddag 13.000 werknemers het werk neergelegd en zich volmondig achter de bonden geschaard. Ook toonden ze zich bereid om aan verdere acties mee te doen. De hoge opkomst bij de bijeenkomsten overtrof alle verwachtingen van de bonden.

De onderhandelingen over de bouw-CAO zijn vastgelopen, omdat werkgevers eisen dat de bouwbonden eerst instemmen met hun voorstel om de reisurenregeling aan te passen, voordat over de andere voorstellen onderhandeld kan worden. Door dit dictaat bleek een normale manier van onderhandelen niet mogelijk. De bonden hebben nu noodgedwongen hardere acties aangekondigd om alsnog tot een goede bouw-CAO te komen.

De acties gaan door totdat werkgevers bereid zijn om op een serieuze manier te onder-handelen over alle voorstellen van de bonden. Daarbij stellen de bonden de volgende eisen:

1. Een loonsverhoging van 1,5 procent per 1 januari van dit jaar naast
de prijscompensatie.

2. Een winstdelingsregeling.

3. Alle uitkeringen en toeslagen moeten met 4 procent omhoog.
4. Alle kostenvergoedingen, waaronder de reiskosten, moeten worden verhoogd met de prijsstijging.

5. Bij ziekte moet het loon volledig worden doorbetaald.
6. De WAO-uitkering voor volledig arbeidsongeschikten moet in het eerste
jaar worden aangevuld tot 80 procent. En voor gedeeltelijk arbeidsongeschikten naar rato.

7. Zieken en WAO'ers die weer aan de slag gaan mogen er in inkomen en
pensioen niet op achteruit gaan.

8. Er moet een oplossing komen voor de onbegaanbare bouwterreinen.
9. Meer seniorendagen.

Tijdens de druk bezochte actiebijeenkomsten maakten de bonden bekend niet uit te zijn op massale stakingsacties. 'We gaan niet voor de grote getallen', aldus de actieleiders. 'Deze keer kiezen we voor de verrassing. Het worden flexibele acties. Werkgevers zullen ons tegenkomen op onverwachte momenten en op onvermoede plekken. De ene dag treffen we grote projecten. De volgende dag gaan we naar de kleine aannemers. Zo slaan we toe. Elke dag iets anders. Elke dag iets nieuws. Dat wordt het parool voor de komende weken. Zodat werkgevers voortdurend in angst zitten: Wanneer is mijn project aan de beurt? Zo gaan we door. Net zolang tot er een goede cao is.'

De acties worden gezamenlijk gevoerd door FNV Bouw, Hout- en Bouwbond CNV en Het Zwarte Corps (HZC). De bonden hebben de werkgevers per brief op de hoogte gesteld van hun eisen. 'Indien niet voor 18 maart 2002 om 15.00 uur onderhandelingen hebben geleid tot een principe-akkoord, dan zullen wij daarna de werknemers in de bedrijfstak oproepen in actie te komen, waaronder nadrukkelijk vormen van werkstaking', aldus de bonden.

Voor de redactie,