LEI

persbericht / nr. 1681

11-maart-2002

Prijs landbouwgrond met 'rode' bestemming schiet omhoog

Tussen 1998 en 2000 is de prijs van landbouwgrond waarvoor een rode bestemming werd verwacht, met 150% gestegen. Tegelijkertijd steeg de prijs van grond met een groene bestemming met 44%. Voor landbouwgrond die mogelijk een rode bestemming gaat krijgen, werd in 2000 gemiddeld 110.000 euro per hectare betaald, dat is bijna drie keer zoveel als voor de overige grond. Dat blijkt uit een onderzoek dat het LEI samen met de Dienst Landelijk Gebied van het Ministerie van LNV heeft uitgevoerd in opdracht van de Rijksplanologische Dienst. Het onderzoek vormt één van de bouwstenen voor de Balans Ruimtelijke Kwaliteit, die vandaag wordt gepresenteerd. Voor het eerst zijn de verschillende categorieën kopers van landbouwgrond in kaart gebracht en is onderzocht welke prijzen zij betalen. De hoogste bedragen worden neergeteld door bouwondernemingen.

Grondmarktsegmenten

Van de grond in Nederland wordt momenteel 85% 'groen' gebruikt (voor landbouw, natuur en recreatie) en 15% 'rood' (voor wonen, werken en infrastructuur). Tussen 1998 en 2000 werd jaarlijks ongeveer 100.000 ha landbouwgrond aangekocht, waarvan 68% door 'groene' beroepsgroepen en 7% door 'rode'. Van de overige 25.000 ha is de bestemming minder duidelijk; deze gronden werden aangekocht door de overheid (11%), projectontwikkelaars (4%) of onbekende beroepsgroepen en particulieren.

De mogelijke bestemming heeft grote invloed op de prijs. Grond met een blijvende landbouwbestemming bracht in 2000 gemiddeld 39.000 euro per hectare op, bij kans op rode bestemming liep de gemiddelde prijs op tot 110.000 euro. De meeste 'rode' kopers anticiperen op de mogelijkheid van een andere bestemming van landbouwgrond, maar ze hebben daarover geen zekerheid. Zou die er wel zijn, dan lagen de 'rode' prijzen nog een stuk hoger.

Groene bestemmingen

In het groene grondmarktsegment is de land- en tuinbouw zelf met 70.000 ha de belangrijkste koper. Vooral boeren en tuinders met grote en intensieve bedrijven hebben grond bijgekocht. Grond aankopende bedrijven waren gemiddeld de helft groter dan het doorsnee bedrijf. Tussen 1998 en 2000 zijn de prijzen die boeren en tuinders voor hun grond betaalden met 44% gestegen. Deze stijging valt niet te verklaren uit betere bedrijfsresultaten, maar hangt samen met de economische groei in die jaren. De prijsontwikkeling is ongeveer gelijk aan die van woningen, eveneens een indicator van het economisch tij.

Rode bestemmingen

De gemiddelde prijs voor landbouwgrond aangekocht door 'rode' beroepsgroepen steeg tussen 1998 en 2000 met 150%. Bouwondernemingen betaalden het meest en nutsbedrijven het minst. Grond wordt aangekocht als belegging of voor projectontwikkeling. Bij belegging gaat het gezien het prijsniveau vooral om gronden met een blijvende landbouwbestemming. Bij aankoop voor projectontwikkeling zijn de betaalde prijzen afgestemd op de verwachte rode bestemming. Aankopen door de overheid hebben zowel betrekking op rood als op groen. Aan de ene kant doet zij bijvoorbeeld 'groene' aankopen voor natuur via de Dienst Landelijk Gebied, en aan de andere kant 'rode' aankopen voor stadsontwikkeling via gemeentelijke grondbedrijven.
---

Grondmarkt in segmenten 1998-2000. Bekijk het rapport: 4.02.01.