Nieuw-Vlaamse Alliantie

Open brief aan de ambassadeur van Israël (11/03/02)

Geachte heer ambassadeur,

Ik ontving vanochtend uw uitnodiging voor de receptie die u aanbiedt ter gelegenheid van de 54ste verjaardag van de onafhankelijkheid van de staat Israël. Uw uitnodiging slaat mij en mijn partij met verstomming: u vindt het dus nodig om thans te "feesten". Het is voor mij en mijn partij een erezaak om, tegen de achtergrond van wat zich nu in het Midden-Oosten afspeelt, uw uitnodiging categoriek af te wijzen en mijn collega's uit alle andere partijen op te roepen hetzelfde te doen.

Uzelf geeft, via de verwijzing naar de 54ste verjaardag, terecht aan dat de onafhankelijkheidsoorlog eindigde in 1948. Maar de staat die u thans wil laten vieren, is niet die staat uit 1948: sindsdien houdt Israël, tegen de internationale rechtsregels in, Palestijns gebied bezet en treedt er daarenboven op als een brutale kolonisator. Met deze opvatting bevinden wij ons in het onverdachte gezelschap van o.a. de gereputeerde Frans-Joodse historicus Pierre Vidal-Naquet die de zogezegde "nederzettingen" van uw staat duidt als "des noyaux monstrueusement coloniaux". Trouwens, de u welbekende voormalige Amerikaanse president Jimmy Carter die in 1978 de Camp David-gesprekken leidde, herinnerde er een tijd terug in Le Monde aan dat de Palestijnen met recht geen vrede willen "aussi longtemps qu'Israël persistera dans sa politique d'implantations, illégales selon les lois internationales..."

Ikzelf en mijn partij kunnen dan ook, meneer de ambassadeur, de twee partijen in het huidige conflict, Israël en Palestina, onmogelijk op voet van gelijkheid plaatsen: de eerste is de overweldiger, de tweede is het slachtoffer. Ikzelf en mijn partij hebben niet de gewoonte te feesten met overweldigers.

Auteur:
Nieuw-Vlaamse Alliantie
Frieda Brepoels, N-VA-kamerlid, fractievoorzitter

Meer informatie:
Contactpersoon: Ben Weyts, woordvoerder
Telefoon: 02/219.49.30
Fax: 02/217.35.10
E-post: ben.weyts@n-va.be
Url: www.n-va.be