Ministerie van Landbouw, Natuurbeheer en Visserij

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018
2500 EA Den Haag
uw brief van

uw kenmerk

ons kenmerk
N/2002/204
datum
06-03-2002

onderwerp
Natuuroffensief"

bijlagen

Geachte Voorzitter,

Conform mijn toezegging tijdens de behandeling van de LNV-begroting 2002, bericht ik u het volgende inzake de voortgang van het Natuuroffensief.

datum
06-03-2002

kenmerk
N/2002/204

bijlage

In het kader van het Natuuroffensief heeft het kabinet in 2001 incidenteel EUR 80 miljoen ter beschikking gesteld voor een versnelling van de realisatie van natuurdoelen. Dit geld is geoormerkt ondergebracht bij het Groenfonds. Daarbij heb ik een deel van de middelen bij voorbaat verdeeld:
1. EUR 9,00 miljoen voor het Revolving Fund bedrijfsverplaatsingen; 2. EUR 7,00 miljoen voor de projecten Renkumse Beek, Groene Woud en Natuurbrug Crailo;
3. EUR 14,00 miljoen voor projecten binnen landinrichting; 4. EUR 45,00 miljoen voor projecten buiten landinrichting. Dit punt wordt hieronder verder toegelicht.
5. EUR 5,00 miljoen t.b.v. de uitvoeringskosten voor met name de uitvoerende diensten en terreinbeherende organisaties.

Voor de projecten buiten landinrichting (punt 4) heb ik de initiatiefgroep 'Nederland Natuurlijk', waarin onder meer de terreinbeherende organisaties vertegenwoordigd zijn, in het najaar van 2001 gevraagd om mij concrete ideeën voor relevante natuuroffensief-projecten aan te leveren. Een aantal aansprekende projecten is onder mijn aandacht gebracht. Deze projecten heb ik vervolgens getoetst aan een aantal criteria, waaronder ligging binnen de Ecologische Hoofdstructuur en de Randstadgroenstructuur, de uitvoeringsgereedheid en de aanwezigheid van bestuurlijk committent in het gebied. Op basis van deze criteria is een lijst met aansprekende projecten geselecteerd met een totaal kasvolume van ongeveer EUR 300 miljoen. De lijst is in goed overleg met de initiatiefgroep 'Nederland Natuurlijk' en het IPO tot stand gekomen. Hoewel deze projecten grotendeels passen binnen het reguliere beleid, wordt voor EUR 45 miljoen de uitvoering aanzienlijk versneld. Voor de inrichting van enkele ecologische verbindingszones geldt dat de financiering van deze zones aanvullend zijn op het reguliere beleid.

Ik heb de terreinbeherende organisaties verzocht om samen met de provincies de uitvoering van de projecten snel ter hand te nemen.

De relevante informatie rond de projecten is om begrijpelijke redenen alleen ter beschikking gesteld aan de direct betrokkenen.

Ik beschouw de beschikbaar gestelde middelen als een belangrijke eerste substantiële aanzet voor het Natuuroffensief. Over de voortgang van de realisatie van het Natuuroffensief zal ik u bij de verantwoording van de LNV-begroting 2002 nader informeren.

De staatssecretaris van Landbouw, Natuurbeheer
en Visserij,

G.H. Faber


---