KPN NV

Datum

E-Plus kiest Nokia als medeleverancier voor het UMTS-netwerk

11 Maart 2002
Nummer
016p

KPN's Duitse mobiele dochter E-Plus heeft Nokia, naast Ericsson, aangewezen als leverancier voor de aanleg van het UMTS-netwerk in Duitsland. Het contract met Nokia voor het basisnetwerk loopt tot 2004 en voor het radionetwerk tot 2005 en heeft een waarde van rond EUR 150 miljoen.

Door in Duitsland te kiezen voor Nokia kan optimaal geprofiteerd worden van de reeds bestaande GSM- en GPRS-netwerken die al volledig op Nokia-technologie zijn gebaseerd. In Nederland en België blijft Ericsson de beoogde leverancier voor de UMTS-netwerken.

'KPN wil UMTS, te beginnen in Duitsland in een zeer strak tijdschema uitrollen. Door de ervaring van Nokia met het E-Plus netwerk en door van de bestaande Nokia-apparatuur uit te gaan, kan het UMTS-netwerk snel en tegen lage kosten gerealiseerd worden,' aldus Horst Lennertz, de Chief Technology Officer van KPN Mobile. 'De eerste proeven met UMTS zullen, naar verwachting, in het vierde kwartaal van dit jaar kunnen plaatsvinden. De commerciële start is voorzien in de tweede helft van 2003.'

UMTS (Universal Mobile Telecommunications System) is de nieuwste standaard van mobiele communicatietechniek. Vergroting van de bandbreedte is het belangrijkste verschil met andere technieken, waardoor veel nieuwe toepassingen mogelijk worden. Real time bewegende beelden zijn de belangrijkste extra toepassing.


Noot voor de redactie (

KPN NV