ABN AMRO



Stockholm / Amsterdam, 11 maart 2002

ABN AMRO en Länsförsäkringar starten samenwerking voor vermogensbeheer

ABN AMRO en Länsförsäkringar (LF Insurance Group) starten een samenwerking op het gebied van vermogensbeheer in Zweden. Vanaf juni 2002 beheert ABN AMRO Asset Management het merendeel van het vermogen van de klanten van LF Insurance Group. De 600.000 klanten met een levensverzekering en de 200.000 klanten van beleggingsfondsen van LF Insurance Group profiteren hiermee van de expertise en de ervaring van ABN AMRO Asset Management op dit gebied. De samenwerking bevestigt de strategie van ABN AMRO om haar retail- en asset gathering-activiteiten in Europa verder uit te bouwen.

ABN AMRO betaalt EUR 140 mln aan LF Insurance Group voor het recht om het vermogen (EUR 13 miljard) van haar klanten te beheren voor de komende tien jaar. Het totale beheerd vermogen van ABN AMRO Asset Management stijgt met deze overeenkomst tot EUR 185 miljard. De samenwerking levert ABN AMRO Asset Management een vergoeding op met een vaste component en met een variabele component die afhangt van het extra rendement dat wordt behaald voor de klanten van LF Insurance Group. De overeenkomst leidt tot aantrekkelijke schaalvoordelen doordat de nieuwe beheersactiviteiten gecombineerd kunnen worden met de huidige activiteiten van ABN AMRO Asset Management en Alfred Berg, de dochteronderneming van ABN AMRO in Zweden.

ABN AMRO Asset Management kan gebruik gaan maken van het distributienetwerk van LF Insurance Group, gevestigd in de 24 regio's van Zweden. De 800,000 klanten van LF Insurance Group krijgen door deze samenwerking toegang tot de internationaal geörienteerde beleggingsfondsen onder de merknamen ABN AMRO, Alfred Berg en Banco, zowel voor directe beleggingen als voor aan verzekeringen gekoppelde beleggingen. Binnen de samenwerking behoudt LF Insurance Group het stemrecht voor de aandelen waarin wordt belegd, bepaalt het de globale investeringsrichting en blijft het de eigendomsrechten uitoefenen.

Tom Cross Brown, hoofd van ABN AMRO Asset Management: "We zijn er trots op dat LF Insurance Group heeft gekozen voor samenwerking met ABN AMRO Asset Management. We zijn de enige wereldwijd opererende vermogensbeheerder die een sterke lokale presentie heeft in Zweden. Samen met onze Zweedse dochter Alfred Berg Asset Management bieden we een excellente strategische combinatie, waarmee we kunnen voldoen aan de hoge eisen die LF Insurance Group stelt aan internationale capaciteit. Ik verheug me op een samenwerking die winstgevend zal zijn voor de klanten van LF Insurance Group en de partijen die elkaar in deze samenwerking hebben gevonden."

"De hoofddoelstelling van deze overeenkomst met ABN AMRO is het creëren van de best mogelijke voorwaarden voor een hoog en stabiel rendement. De belegger van nu moet kunnen beschikken over alle, wereldwijd beschikbare investeringsopties. Met ABN AMRO krijgen onze klanten toegang tot vermogensbeheer van wereldklasse" aldus Tommy Persson, CEO van LF Insurance Group.

De overeenkomst is onderwerp van goedkeuring door de respectieve toezichthouders.


- - -