Voedingscentrum
Baby vermoedelijk ernstig ziek door honing
11 maart 2002

Een baby van drie maanden is vermoedelijk ernstig ziek geworden door het eten van honing. Hoogstwaarschijnlijk bevatte de honing een bacterie die botulisme veroorzaakt. Deze bacterie maakt zeer giftige stoffen, die bij kinderen tot één jaar tot ernstige ziekteverschijnselen kunnen leiden. Soms heeft de ziekte zelfs een dodelijke afloop. Het Voedingscentrum adviseert daarom kinderen onder de één jaar geen honing te geven.

De Keuringsdienst van Waren onderzoekt of de honing inderdaad sporen van de schadelijke bacterie bevat. De bacterie kan voorkomen in alle soorten honing, ongeacht type of herkomst en sporen worden niet gedood door verhitting. De bacterie kan bij kinderen tot één jaar tot ernstige ziekteverschijnselen leiden omdat zij nog niet zoveel weerstand hebben. Volwassenen en kinderen ouder dan één jaar ondervinden geen nadelige gevolgen van het eten van besmette honing.

De bacterie produceert een gif die in het bloed komt en werkt als een zenuwgif. Het werkt in op de spieren. De eerste aanwijzingen voor de ziekte zijn verstopping (drie of meer dagen geen ontlasting), algehele slapte en slecht drinken. Op den duur ontstaan ademhalingsstoornissen en slikproblemen. Volledige genezing is mogelijk als de ziekte tijdig wordt onderkend.

Botulisme bij mensen is een zeer zeldzame, maar ernstige ziekte. Er zijn twee vormen: voedselbotulisme en botulisme in het water. Voedselbotulisme wordt verspreid via besmet voedsel, botulisme in het water via besmette dode watervogels en vissen. In Nederland is voedselbotulisme bij babys zeer zeldzaam. In de Verenigde Staten komt deze ziekte vaker voor. Van nature komt de bacterie voor op de grond. Mogelijk voeren bijen sporen van de bacterie mee aan hun pootjes.


Hebt u over dit bericht nog vragen, bel dan het Voedingscentrum (070) 306 88 88 op werkdagen van 9.00 17.00 uur.