---

Ministerie van Defensie



---

CDS bezoekt SFOR-1

SFOR-vredesmacht voorlopig nog onmisbaar in Bosnië

11-03-2002

Dat SFOR nog niet gemist kan worden, kreeg de Chef Defensiestaf, Luitenant-admiraal L. Kroon, te horen van de bataljonscommandant van het 42 Mechbat, luitenant-kolonel M.C. de Kruif, bij zijn bezoek aan SFOR. Ook de commandant van de Multinationale Divisie (Zuidwest) van SFOR, generaal-majoor J.A van Diepenbrugge, stelde dat aan een te drastische reductie van mankracht in Bosnië-Herzegovina de nodige risico's kleven voor de stabiliteit. De Chef Defensiestaf pleit voor grotere doelmatigheid waardoor het aantal Nederlandse militairen in Bosnië kan verminderen. Daarmee wil hij bereiken dat de pool van militairen waaruit voor uitzendingen kan worden geput, wordt vergroot waarmee tevens de uitzenddruk wordt verlaagd. Momenteel zijn ruim 1.200 Nederlandse militairen uitgezonden naar Bosnië.

De Chef Defensiestaf bracht van 6 tot en met 8 maart jl. een bezoek aan de Nederlandse militairen die in het kader van SFOR-11 in Split en Kanton 6 in Bosnië-Herzegovina verblijven. Op de eerste dag van zijn bezoek deed de Chef Defensiestaf het helikopterdetachement van de luchtmacht in Split (Kroatië) aan. Admiraal Kroon aanschouwde een brandweeroefening waar Roemeense brandweerlieden samenwerkten met Nederlanders (foto).

Het tweede reisdoel van de Chef Defensiestaf was Sipovo in Bosnië. Hier bevindt zich een klein multinationaal hospitaal. Engelse, Canadese en Nederlandse militairen zorgen gezamenlijk voor de eerste opvang bij calamiteiten (foto). Ook vervult het hospitaal een polikliniek functie voor de locale bevolking. Op weg naar Bugojno werd Jajce aangedaan. Daar in het noordelijke puntje van het Nederlandse verantwoordelijkheidsgebied is een steunpunt ingericht. In Bugojno verzorgde de commandant van 42 Mechbat een briefing en werd gesproken met personeel van het Mechbat en het Nederlandse Supportelement (NSE). De vele civiel militaire samenwerkingsprojecten onderstrepen het nut van de aanwezigheid in Bosnië.

In Banja Luka sprak de Chef Defensiestaf ondermeer met de Commandant Multinationale Divisie South West van SFOR, generaal-majoor Van Diepenbrugge. Verschillende opties die leiden tot een verkleining van de SFOR-vredesmacht worden thans uitgewerkt. Besluitvorming hieromtrent moet nog plaatsvinden. Bij het bezoek van de Chef Defensiestaf werd duidelijk dat de uitgezonden Nederlandse militairen goed gemotiveerd hun taken verrichten. Het is nog te vroeg is om de bevolking in Bosnië-Herzegovina "hun eigen boontjes te laten doppen". (foto's: C.J. van Vliet)
CDS bezoekt SFOR -2