Postbus 57 ·Kennemerland
2000 AB Haarlem·District Kennemerland-Zuid
Telefoon 023 - 5745305
Fax 023 - 5745306


Aan·Diverse media
Voor·
Faxnummer·
Van·Districtsvoorlichter
Onderwerp· Aanhoudingen en inbeslagneming
Datum·11 maart 2002


Kapitale buit in beslag genomen
Groep verdachten aangehouden verdacht van grote serie inbraken en heling

Kennemerland - Zuid - De afgelopen weken zijn na intensief onderzoek door een rechercheteam op verschillende plaatsen huiszoekingen verricht. Daarbij is voor honderdduizenden euro's aan van misdrijf afkomstige goederen in beslag genomen. Totaal zijn 8 verdachten aangehouden. Zes verdacht van het plegen van de inbraken en twee verdacht van heling.

Aanleiding onderzoek
Naar aanleiding van het toenemen van woninginbraken in de gemeente Bennebroek is vanaf eind november 2001 door personeel van het basisteam Duinrand in samenwerking met de districtsrecherche van Kennemerland-Zuid onderzoek verricht.

Tijdens het onderzoek bleek dat een 6-tal verdachten van Joegoslavische origine zich vermoedelijk schuldig maakten aan deze woninginbraken en/of heling en dat zij ook op grote schaal winkelinbraken pleegden van dure merkkleding verspreid in Nederland.

Aanhoudingen
In opdracht van de officier van justitie zijn op vrijdag 15 februari 2002 in Amsterdam en Diemen deze 6 verdachten aangehouden. Dat waren 5 mannen tussen de 28 en 39 jaar en 1 vrouw van 29 jaar. De verdachten zijn overgebracht naar politiebureaus in Kennemerland en daar voor nader onderzoek ingesloten. Van hen bleken 4 illegaal in Nederland te verblijven. Van 1 van de vier is de identiteit nog niet precies vastgesteld kunnen worden. Daarnaast zijn op 27 februari een 62 jarige man uit Oosterhout en op maandag 11 maart een 63 jarige vrouw uit de kop van Noord-Holland aangehouden. Deze laatste twee worden verdacht een groot aantal van de inbraken afkomstige goederen te hebben geheeld.

Geschatte waarde inbeslaggenomen goederen ¤500.000
Onder leiding van een rechter-commissaris en in bijzijn van de officier van justitie zijn huiszoekingen verricht op de woon- of verblijfadressen van de verdachten. Daarbij zijn grote hoeveelheden goederen in beslag genomen.
Deze goederen bestaan voor een groot gedeelte uit gouden en zilveren sieraden en zilveren gebruiksvoorwerpen. Een groot deel daarvan is antiek. Daarnaast zijn een paar honderd kristallen Swarovski beeldjes, enkele schilderijen en kostbare audio- en videoapparatuur van het merk B&O in beslag genomen en een grote hoeveelheid merkkleding in beslag genomen. De waarde van deze goederen wordt ruw geschat op ongeveer ¤500.000,=.

40 woninginbraken en 15 inbraken in kledingwinkels vastgesteld in wijd verbreid werkgebied.

Het onderzoeksteam heeft tot nu toe aan de hand van een eerste inventarisatie een nog betrekkelijk gering aantal goederen weten te herleiden op 40 woninginbraken en 12 inbraken in kledingwinkels.
Dat zijn onder meer woninginbraken in Kennemerland:
12 in Bennebroek, 2 in Heemstede, 2 in Aerdenhout, 4 in Haarlem, 1 in Nieuw Vennep

Buiten Kennemerland:
Onder meer in Noordwijkerhout, Bodegraven, 4 in Oegstgeest, Blaricum, Naarden, Huizen en Soest, Nootdorp 2, en Maasdam.

Inbraken in winkels in:
Lemmer 2, Schijndel 2, Enkhuizen, Medemblik, Volendam, Barneveld, Haaksbergen, Driebergen, Emmeloord, Harderwijk, Rosmalen, Bergambacht en Zierikzee.

Verdachten in voorlopige hechtenis
Alle aangehouden verdachten zitten nog in voorlopige hechtenis.

Verder onderzoek

Het onderzoeksteam is inmiddels uitgebreid met medewerkers van het korps Hollands-Midden. De verwachting is dat het verdere onderzoek nog weken in beslag zal nemen.
Gedupeerden van inbraken wordt op dit moment verzocht nog niet zelf contact op te nemen met het onderzoeksteam. Met de goederen waarvan de eigenaar de komende weken niet achterhaald kan worden zal afzonderlijk de publiciteit worden gezocht. Er zal door het onderzoeksteam veel aandacht worden besteed aan het achterhalen van de rechtmatige eigenaren.




Politie Hollands Midden