Agalev (Vlaanderen)

P E R S M E D E D E L I N G
A G A L E V K A M E R F R A C T I E

Brussel, 11 maart 2002

Donorconferentie Macedonië onmisbaar instrument in strijd tegen instabiliteit.


De donorconferentie voor Macedonië die op 12 maart plaatsvindt in Brussel, markeert een belangrijke stap in het Macedonische vredesproces. Het afgelopen jaar speelde ons land als EU-voorzitter een belangrijke rol bij het tot stand brengen van de Ohrid-akkoorden, die een einde maakten aan het gewapend conflict tussen Macedoniërs van Albanese en van Slavische afkomst. De goedkeuring van een reeks wetten, waaronder een wet ter versterking van het lokale zelfbestuur en een algemene amnestiewet wellicht de belangrijkste zijn, waren de eerste stappen op weg naar een stabiel Macedonië. Om deze stabiliteit ook op langere termijn te garanderen en de weg naar een integratie in de Europese Unie mogelijk te maken, zijn echter belangrijke economische investeringen noodzakelijk. Agalev is tevreden dat ook België bereid is bij te dragen aan de noodzakelijke financiering.

Ondanks de donorconferentie blijft de situatie in Macedonië weinig stabiel. De belangrijkste factoren van instabiliteit zijn:
- de trage uitvoering van de Ohrid-akkoorden op het terrein, waardoor er voor de gewone mensen, vooral in de gemeenten met een overwegend Albanese meerderheid, weinig lijkt te veranderen. Het feit dat nog steeds geen datum voor nieuwe verkiezingen werd vooropgesteld, is daarvoor typerend.
- de aanwezigheid aan Slavisch-Macedonische zijde van talrijke paramilitaire groepen zonder legaal statuut en van een uitgebreide reservepolitie, die verantwoordelijk zijn voor tal van kleine aanslagen pesterijen, mishandeling en afpersing ten overstaan van minderheden en sociaal zwakkeren.
- de overvloedige aanwezigheid van wapens in de hele Balkanregio.
- de aanwezigheid aan etnisch Albanese zijde van kleine kernen, die uit zijn op nieuw geweld, omdat ze niet wensen in te stemmen met de Ohrid-akkoorden, of omdat ze er een eigen criminele agenda op nahouden.
Wij vragen dan ook dat de toezeggingen die op de donorconferentie gedaan worden, gekoppeld worden aan een aantal bijkomende elementen:


- de onvoorwaardelijke terugtrekking en ontbinding onder controle van de internationale gemeenschap van alle paramilitaire groepen en de demobilisatie van de reservepolitie.
- Het vastleggen van een definitieve datum voor de komende verkiezingen, zodat gestart kan worden met de voorbereidingen ervan.

- het op punt stellen van sluitende controle-instrumenten, om te verhinderen dat de toegekende middelen in de verkeerde handen verdwijnen of verkeerd worden besteed.
Agalev vraagt tevens dat de Europese Unie op voorstel van ons land het initiatief neemt voor een langdurige, intensieve ontwapeningsactie in de hele Balkanregio en voor een verregaande demilitarisering, die de militaire overmacht in sommige Balkanstaten moet reduceren tot hetgeen nodig is om de stabiliteit te verzekeren.

Tot slot vraagt Agalev aan de Belgische Regering om de bilaterale betrekkingen met Macedonië te intensifiëren. Het openen van een ambassade in Skopje is daartoe een eerste stap.

Peter Vanhoutte, Volksvertegenwoordiger

Peter Vanhoutte is als Balkanexpert van Agalev ook actief in Macedonië met een aantal initiatieven rond multilevel fielddiplomacy. Van 22 tot 27 februari voerde hij er een reeks gesprekken met parlementairen van de verschillende partijen, de leider van het voormalige NLA (National Liberation Army), vertegenwoordigers van de regering en van de internationale gemeenschap en mensenrechtenorganisaties.
---
Meer informatie:
Agalev Kamerfractie
Tel. 02-549 84 18 Fax 02-549 87 98
e-mail: fractie.kamer@agalev.be