Ingezonden persbericht

PERSBERICHT (korte versie)

Nijmegen, 11 maart 2002

EXPLOSIEVE GROEI AANTAL FAILLISSEMENTEN NEDERLANDSE ICT SECTOR

In 2001 zijn in de Nederlandse ICT sector 430 ondernemingen failliet gegaan. Dat is een groei van 132% ten opzichte van 2000 toen 185 Nederlandse ICT ondernemingen gedwongen de deuren moesten sluiten. Ook historisch gezien is het aantal van 430 failliet verklaarde ICT ondernemingen een absoluut record. Tot nu toe vormde 1993 met 206 failliete bedrijven het dieptepunt voor de Nederlandse ICT sector.

Volgens Willem Veldkamp, directeur van Marketons, is het aantal faillissementen een goede indicator voor de ontwikkelingen op de ICT markt. Hij constateert dat niet alleen absoluut gezien maar ook relatief, het aantal faillissementen uitzonderlijk hoog ligt. Tussen 1995 en 1999, de meest recente bloeiperiode van de ICT sector, lag het percentage ICT ondernemingen dat jaarlijks ten onder ging rond de 1%. Het afgelopen jaar was dat percentage met 4% ook aanmerkelijk hoger dan de 2,5% uit 1993, het laatste jaar dat de ICT sector in een duidelijke recessie zat. De vooruitzichten voor 2002 zijn zo mogelijk nog somberder. In de eerste twee maanden van dit jaar is het aantal faillissementen opnieuw met een derde gestegen. Als die trend zich doorzet zal het aantal faillissementen in de Nederlandse ICT sector in 2002 in de buurt van de 600 uitkomen. Dat zou betekenen dat ongeveer 6% van de Nederlandse ICT ondernemingen dit jaar bankroet gaat.

ICT DIENSTVERLENING ZWAAR GETROFFEN
De problemen in de ICT dienstverlening worden onderstreept door de 261 faillissementen in deze sector van de ICT markt. Het aantal faillissementen van beursgenoteerde ondernemingen bedroeg in 2001 vijf, (LCI, Internoc, Ring en delen van AND en Management Share). Ook dat is opmerkelijk hoog bij een totaal van 38 Nederlandse ICT bedrijven met een beursnotering.

Relatief weinig echte dotcom bedrijven ten onder
De genoemde cijfers hebben betrekking op ICT ondernemingen. Dat wil zeggen dat de veel besproken dotcom bedrijven - ondernemingen die internet gebruiken voor het aanbieden en/of leveren van producten en/of diensten - niet in de tellingen zijn meegenomen. Deze dotcommers zijn immers geen leveranciers van informatie- en communicatietechnologie maar benutten juist deze technologie voor anderssoortige activiteiten. In tegenstelling tot wat dikwijls beweerd wordt is het aantal dotcom ondernemingen dat failliet gaat veel en veel minder dan het aantal ICT bedrijven. Zowel in 2001 als in de eerste maanden van 2002 stonden tegenover 1 failliet dotcom bedrijf niet minder dan 10 faillissementen in de ICT sector.

MARKETONS ICT DATABANK
De feitelijke gegevens over de faillissementen in de Nederlandse ICT sector komen uit de ICT Databank van het in Nijmegen gevestigde Marketons B.V. dat sinds 1989 gespecialiseerd is in het volgen en analyseren van de ICT markt.

AANVULLENDE REDACTIONELE INFORMATIE
De uitgebreide versie van dit persbericht is opgenomen als attachment in Word-formaat. Die uitgebreide versie is ook te vinden op de website van Marketons: www.marketons.nl. Daar is ook aanvullende informatie te vinden over Marketons en de Marketons ICT Databank

Voor een nadere toelichting kan contact opgenomen worden met Willem Veldkamp, directeur van Marketons B.V., telefoon 024-3224200 of 06-21842804.