Ingezonden persbericht


Persbericht d.d. 11 maart 2002
Safari Beekse Bergen geeft uitleg over relatie met B.P.R.C.

Naar aanleiding van recente berichten in de media over de relatie tussen Safari Beekse Bergen en het B.P.R.C. met betrekking tot de Rhesus-apen in het park, volgt hierbij een verklaring van de directie van het park.

In het begin van de jaren tachtig is in overleg met T.N.O. (nu Biomediacal Primate Research Centre, B.P.R.C.) een groep Rhesus-apen in het park gehuisvest. Thans bedraagt deze groep 35 dieren. Dit gebeurde om de dieren, die niet deelnamen aan proeven, de meest optimale leefomstandigheden te bieden. De overeenkomst werd gesloten door de toenmalige eigenaren van Safari Beekse Bergen, de gemeenten Tilburg en Hilvarenbeek. Toen Beekse Bergen in 1987 werd geprivatiseerd, is die overeenkomst voortgezet omdat beëindiging niet in het belang van de dieren zou zijn.

De overeenkomst met BPRC heeft nooit tot primaire doelstelling gehad dat Safari Beekse Bergen door doelmatig fokken het Rhesus-apen bestand van B.P.R.C. op peil zou houden. B.P.R.C. bleef als eigenaar betrokken bij de ontwikkeling van de groep, waarbij jaarlijks door B.P.R.C. gezondheidsonderzoek aan deze groep werd verricht, door middel van het afnemen van bloedmonsters. Alleen dieren die uit de groep werden verstoten of waarvan dat binnenkort kon worden verwacht, zijn terug gegaan naar B.P.R.C. Dit betreft voornamelijk jonge, bijna volwassen mannetjes die door hun vaders uit de groep worden verjaagd. Door natuurlijke vergrijzing in de groep heeft deze situatie zich in de afgelopen 6 jaar niet meer voorgedaan.

De directie van het park streeft naar afbouw van de relatie met het B.P.R.C. Hierbij is de insteek dat de groep Rhesus-apen in het park kan blijven en steeds door Safari Beekse Bergen zal worden verzorgd. Na beëindigen van de overeenkomst zal de jaarlijkse gezondheidscontrole dan onder verantwoordelijkheid vallen van Safari Beekse Bergen, zoals dat ook voor de andere dieren in de collectie geldt. Hierover wordt op dit moment overleg gevoerd met het B.P.R.C.

____
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Goof Lukken, Marketing & Communicatiemanager Safari Beekse Bergen, telefoonnummer 013-5491116.

Met vriendelijke groet,

Goof Lukken
Marketing & Communicatiemanager Beekse Bergen
Otterpark Leeuwarden

Beekse Bergen Exploitatie B.V.
postbus 42
5080 NJ Hilvarenbeek
tel. algemeen:(0031) (0)13-5491000
tel: (0031) (0)13-5491116
fax: (0031) (0)13-5366716
www.beeksebergen.nl/www.aqualutra.nl

Beekse Bergen en Otterpark Leeuwarden maken deel uit van de Libéma-groep