VPRO

Felle kritiek op sanctie-comite VN

Persbericht

Er is onder juristen felle kritiek op het handelen van het sanctiecomité van de Veiligheidsraad. Dit sanctiecomité bepaalt wie er op de terroristenlijst wordt gezet. Naar nu blijkt heeft het comité de bewijslast tegen drie Zweedse Somaliërs niet gezien, voordat zij op de lijst werden geplaatst, dat zegt hun advocaat Leif Silbersky voor de VPRO-radio. .Leden van het sanctiecomité, die ik heb gesproken vonden dat deze zaak zo snel mogelijk opgelost dient te worden. Zij schaamden zich, omdat ze vertrouwden op de inlichtingen van de Amerikanen toen die beweerden dat zij bewijs tegen mijn cliënten hadden.. De Zweedse Somaliërs werkten als vertegenwoordiger voor de Al Barakaat bank. De Amerikanen beschuldigen deze Somalische bank van financiering van het Al Qaeda netwerk. Erika de Wet, hoofdonderzoeker van de faculteit Internationaal Recht aan de Universiteit van Amsterdam noemt het .politiek uiterst onverantwoord. van het comité te handelen .zonder bewijslast onder ogen te krijgen.. Vooral omdat de consequenties voor de betrokken personen zeer ernstig zijn. Hun tegoeden worden bevroren, ze mogen niet langer een inkomen verwerven en niet reizen. Volgens De Wet bevat het dossier, dat zij op verzoek van de VPRO inzag, geen enkel hard bewijs tegen de drie verdachten in Zweden. .Er staan vermoedens in hoe mensen van Al Barakaat geld naar Al Qaeda zouden sturen, maar het wordt niet onderbouwd. Er zijn eigenlijk geen concrete bewijzen tegen deze mensen. Als achteraf blijkt dat er geen bewijzen tegen deze mensen zijn, dan moet je de mensen van de lijst verwijderen..
Volgens advocaat Leif Silbersky is het dossier dat hij van de Zweedse regering gekregen heeft alles wat er aan bewijzen tegen Al Barakaat bestaat. In diverse andere landen worden vertegenwoordigers van deze bank verdacht van terrorisme. In totaal gaat het om meer dan veertig personen en organisaties. Als dit al het bewijsmateriaal tegen deze personen en organisaties is kan het sanctiecomité niet langer staande houden dat deze mensen bij terrorisme betrokken zijn volgens Erika de Wet. .Tenzij zij ander bewijsmateriaal hebben, begrijp ik gewoon niet hoe zij hun bewijs willen onderbouwen..
De Wet heeft verder kritiek op het ontbreken van een beroepsprocedure tegen de besluiten van het sanctiecomité. .Ook al is er zwaarwegend bewijsmateriaal tegen mensen, dan nog hebben zij het recht om bezwaar aan te tekenen in een objectieve procedure.. Door het ontbreken van een dergelijke procedure worden volgens De Wet . de rechten van het individu geschonden.. De mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch is .bezorgd dat de toepassing van deze lijsten, zoals ze gebruikt worden door het sanctiecomité kan leiden tot het schenden van de rechten van het individu,. aldus Joanne Wechsler voor de VPRO-radio.

Uitzending radio 1 dinsdag 12 maart 10.00 . 11.00 uur (Nadere info. Bert ter Hoeve 06-24904695 of 020-6693671)

11 mrt 02 20:27