FNV

Federatieraad FNV achter SER-advies WAO
Publieksvoorlichting - publieksvoorlichting@vc.fnv.nl

Het WAO-compromis van de Sociaal-Economische Raad krijgt de steun van de meerderheid van de federatieraad van de FNV. Van de 14 bonden, die bij de vakcentrale FNV zijn aangesloten, beoordeelden 11 bonden het onderhandelingsresultaat positief.

Dat is de uitkomst van het overleg van de FNV-federatieraad. Die boog zich vanmiddag over het akkoord dat Agnes Jongerius - onderhandelaar van de vakcentrale FNV - sloot met de sociale partners binnen de SER.

FNV Bondgenoten wees in navolging van haar bondsraad het WAO-plan af. Hetzelfde geldt voor de Nederlandse Politiebond en de FNV Vrouwenbond.

Met het fiat van de federatieraad krijgt FNV-voorzitter Lodewijk de Waal formeel het mandaat voor de ondertekening van het SER-plan.

De vaststelling van dit advies aan de regering staat gepland op 22 maart aanstaande.

De WAO-nieuwe-stijl waarover onderhandelaars van de sociale partners op 18 januari een akkoord sloten, heeft als doel de WAO-instroom drastisch beperken. Door de invoering van een extra ziektejaar blijft de werkgever langer verantwoordelijk voor het weer aan het werk helpen van een zieke werknemer. Bovendien krijgen mensen die volledig en duurzaam arbeidsongeschikt zijn een hogere WAO-uitkering.

Anders dan in het eerste jaar, voorziet het akkoord niet in een CAO-aanvulling voor het tweede ziektejaar. Wel kunnen de CAO-partijen voor mensen die aan het werk blijven een aanvullende arbeidsvoorwaardelijke regeling afspreken, zo hebben werknemers en werkgevers binnen de Stichting van de Arbeid (STAR) afgesproken.

Het ontbreken van de CAO-aanvulling in het tweede jaar was voor FNV Bondgenoten de overwegende reden het SER-akkoord als onvoldoende te beoordelen. FNV Bondgenoten kondigde wel aan zich bij de meerderheid in de federatieraad neer te leggen. Concreet betekent dit dat deze bond bij CAO-onderhandelingen geen collectieve aanvulling zal eisen in het tweede ziektejaar wanneer het SER-voorstel wordt ingevoerd.

Het bondsbestuur van ABVAKABO FNV besluit morgen formeel over het SER-compromis. De bestuurder van ABVAKAO FNV liet in de federatieraad weten het WAO-voorstel met een positief advies voor te leggen aan het bondsbestuur.

11 maart 2002

Het laatste nieuws van de FNV vindt u elke dag op http://www.fnv.nl/nieuws. Meer weten over uw salaris? Ga naar www.loonwijzer.nl of www.vrouwenloonwijzer.nl