Ingezonden persbericht

5e Gallo Night bij restaurant Vossius

Op maandag 11 maart jl. vond bij restaurant Vossius in Amsterdam de 5e Gallo Night plaats. Niet minder dan 36 chefs en sommeliers van de betere restaurants hadden zich voor deze bijzondere avond aangemeld, onder wie een groot aantal echte coryfeeën.

Sinds de première, eind 1998, hebben de Gallo Nights plaats geboden aan boeiende wijn-spijsexperimenten en interessante discussies. Daarnaast werd telkens een belangrijk vooroordeel uit de wereld geholpen: ook een megabedrijf als E & J Gallo is in staat om topkwaliteit wijnen te produceren die zeer goed inzetbaar zijn in de gastronomie. Kortom: de Gallo Night is in korte tijd uitgegroeid tot een van de hoogtepunten van de gastronomische evenementenkalender.

Na twee Gallo Nights elders in 2001, bij de Karmeliet in Brugge en De Librije in Zwolle, nam opnieuw - maar dan in zijn eigen restaurant Vossius - Robert Kranenborg het culinaire gedeelte van de avond voor zijn rekening. In het verleden had Kranenborg reeds bij restaurant La Rive (Amstel Hotel) als geen ander bewezen in staat te zijn zijn keuken te richten naar de wijnen van Gallo en het 4-gangendiner van de 5e Gallo Night verried dan ook weer de hand van de meester: fraaie gerechten zonder poespas, maar met enkele opvallende culinaire details en bereid met zeer exclusieve ingrediënten.

Wat betreft de wijnen was een opvallende rol weggelegd voor wit: de 1999 Laguna Ranch Vineyard Chardonnay, Russian River Valley, de 1998 Stefani Vineyard Chardonnay, Dry Creek Valley en de 1998 Estate Chardonnay (speciaal voor deze gelegenheid ingevlogen, komt pas in juni op de markt), Northern Sonoma wisten alle aanwezigen te bekoren. Rode favorieten waren de 1996 Estate Cabernet Sauvignon, Northern Sonoma en de 1997 Chiotti Vineyard Zinfandel, Dry Creek Valley, een nieuwe wijn in het assortiment van Gallo. Opmerkelijk goed deed de 1999 Sonoma County Pinot Noir het bij het al even verrassende groentedessert met asperges en artisjokken: het fris-fruitige karakter van deze relatief eenvoudige wijn met zeer gunstige prijs-kwaliteitverhouding zorgde voor een opwekkende afsluiting van een geslaagde 5e Gallo Night.
De 6e Gallo Night komt binnenkort op de agenda voor 2003 te staan.