Gemeente Zeist


* Raadsvergadering 11 maart 2002

* 6 maart: VERKIEZINGSCAFÉ vanaf 20.00 uur op Het Rond 1
* Gemeente waardeert burgers en reikt Ereprijs uit op 21 maart
* bekendmaking uitslag verkiezing

* Platform Zeist-Marokko in oprichting

* College laat geen negatieve financiële erfenis achter
* Stadspeiling 2002

* Bekendmaking belastingverordeningen 2002
* Geen bruggetje terug in de Componistenbuurt

Vanaf 13 maart iedere woensdag van 14.00 - 15.00 uur

Hortensialaan 30 - Accommodatie 'Maria-Oord' (hoek Rozenstraat/Hortensialaan)

Schoon, heel en veilig
Bewoners en ondernemers uit Carré, Centrumschil, Lyceumkwartier en omgeving Het Slot; kortom uit de wijk 'Centrum' die in de naaste omgeving van hun huis, winkel of kantoor tekortkomingen, knelpunten of andere vervelende zaken aantreffen kunnen dit direct komen melden op het wekelijks spreekuur.

Zaken waarop het bijvoorbeeld betrekking heeft zijn:
· rondwaaiend vuil
· klacht over niet nagekomen toezegging van reinigingsdienst
· kapot straatmeubilair en straatverlichting
· gaten paden en wegen en / scheve trottoirtegels
· onveilige plekken
· overlast
· kwaliteit groen
· bewegwijzering, plek verkeers- en straatnaamborden
· onoverzichtelijke en daarmee gevaarlijke verkeerssituaties
· klacht over huurwoning van corporaties

Snelheid van oplossing / snelheid van beantwoording

De gemeente Zeist werkt nauw samen met politie district Binnensticht, Kombinatie'86, R.K. Volkshuisvesting, Seyster Veste en Meander om binnen slechts een beperkt aantal dagen de melding aan te pakken en het probleem op te lossen. Een meer ingewikkelder of grootschaliger, omvangrijker melding wordt doorgespeeld naar de instantie, die er wellicht wat mee kan. Binnen een aantal weken wordt de melder op de hoogte gesteld van de stand van zaken van afhandeling.

Het wijkteam als schakel naar de burger / de ondernemer

Om het een en ander goed te laten verlopen en bureaucratisering tegen te gaan is er een wijkteam in het leven geroepen. De wijkbeheerder en de assistent-wijkbeheerder, de wijkagenten, de corporatiemedewerkers en de opbouwwerker zetten gezamenlijk de schouders eronder en vormen de schakel tussen publiek en de organisaties respectievelijk gemeente, politie, woningcorporaties en welzijnsinstelling.

Wie
Op het spreekuur treft u in de meeste gevallen de volgende personen of een wijkteamdelegatie aan: De wijkbeheerder; Wim van der Weide (of assistent-wijkbeheerder Rob van der Mark), de wijkagenten; Anja Klomp, Evert van Blijderveen en Jan Drenth, de corporatiemedewerkers; Nico Oudshoorn en Henk van de Hoef en de opbouwwerker Rein Tuinstra.

Burgerinitiatieven
Afhandeling van meldingen is één opdracht. Werken aan verbeteringen in de wijk is een belangrijke tweede opdracht van het wijkteam. Verbeteringen kunnen alleen échte verbeteringen betekenen als de burger en/of de ondernemer ook de schouder er onderzet en (bij voorkeur in gezamenlijkheid) verantwoordelijkheid neemt. Het wijkteam biedt naar vermogen han- en spandiensten aan om initiatieven uit de burgerij tot een goed einde te brengen. Er zijn middelen ter beschikking te stellen via een bescheiden wijkbudget ten behoeve van kleinschalige 'wijkprojecten'. Dus wat let u om het spreekuur plat te lopen en het wijkteam te bestoken met uw, wellicht al jaren gekoesterde, wensen en ideeën over wijk- en (winkel-)centrum verbetering!

Tenslotte: Let op!
Het tijdstip van het spreekuur betreft een wijziging. Het laatste maandagspreekuur is op 4 maart jongstleden gehouden en daarmee vervalt ook het spreekuur op maandag 11 maart. U bent van harte welkom op woensdag 13 maart!

Adres
Het wijkteam is verder bereikvaar via Wijkwinkel Noord; Anita Aarden / Wilma van der Werf; 030-6994632. Johan van Oldenbarneveltlaan 70. Fax: 030 6994900 E-mail: wijkwinkel@zeist.nl


Raadsvergadering 11 maart 2002

Vergaderdatum : 11 maart 2002
Aanvang : 19.30 uur
Plaats : raadszaal, gemeentehuis

Om 21.30 uur zal afscheid worden genomen van diverse raadsleden. De vergadering zal dan, gezien de agenda-omvang, worden verdaagd naar 12 maart.

Op de agenda staan onder o.a. de volgende punten:
1. Beantwoording mondelinge vragen van de fractie van GroenLinks o.g.v. artikel 39a van het Reglement van Orde inzake de bespreking van het initiatiefvoorstel GroenLinks in de raad van 18 februari 2002.

2. Onderzoek geloofsbrieven nieuw benoemde raadsleden
3. Intentieverklaring Robuuste Rio

4. Vaststellen begrotingswijzigingen

5. Vervanging riolering Borneolaan / aanleg riolering Dijnselburg ca
6. Gemeenschappelijke regeling Brandweer Regio Utrechts Land
7. Actief Grondbeleid

8. Integraal plan voor instandhouding en ontwikkeling van de Oude Algemene Begraafplaats aan de Bergweg te Zeist
9. Garantie Geldlening stichting "De Werkschuit"
10. Kredietaanvraag voor een verkeersonderzoek binnen het project Het Rond

11. Resultaten onderzoek parkeren van de commissie rekenkamer
12. Keuzenota HSL

13. Basisrioleringsplan

14. ESF3 project "De regio aan het werk"
Belangstellenden kunnen het bestuur van Zeist vanaf de publieke tribune volgen en zijn dan ook van harte welkom. De volledige agenda en de stukken voor deze vergadering kunnen worden ingezien bij de centrale balie in de Publiekshal, Slotlaan 20 (schuin tegenover het gemeentehuis).


Dé plek om gezamenlijk de einduitslag af te wachten 6 maart: VERKIEZINGSCAFÉ vanaf 20.00 uur op Het Rond 1

Morgen is voor de politieke partijen een belangrijke dag want de gemeenteraadsverkiezingen worden gehouden. Ook voor u zijn deze verkiezingen van belang omdat u een keuze kunt maken voor uw vertegenwoordigers in het gemeentebestuur voor de komende vier jaar! U heeft van 07.30 - 21.00 uur de tijd om uw stem uit te brengen. Maak daar gebruik van!

Aangezien de verkiezingen van belang zijn voor zowel politieke partijen als inwoners, wordt 's avonds vanaf 20.00 uur een openbaar Verkiezingscafé georganiseerd in het gemeentehuis op Het Rond 1. Tijdens dit informele samenzijn worden tussentijdse verkiezingsuitslagen bekendgemaakt en worden de landelijke tussenstanden door middel van grote schermen op de voet gevolg. De einduitslag wordt vermoedelijk rond 22.45 uur bekendgemaakt door burgemeester Rudi Boekhoven.

Bent u benieuwd welke politieke partijen hoeveel zetels krijgen in de nieuwe gemeenteraad van Zeist of bent u nieuwsgierig naar het opkomstpercentage van deze verkiezingen of wilt u gewoon een praatje maken met de toekomstige bestuurders van onze gemeente? Kom dan langs!


Win een uitnodiging voor twee en maak het feest mee! Gemeente waardeert burgers en reikt Ereprijs uit op 21 maart

"Het vrijwilligerswerk is het cement van de samenleving", aldus een citaat uit de mond van burgemeester R.G. Boekhoven. Daarom is de gemeente Zeist een aantal jaren geleden begonnen om personen en organisaties die zich gedurende het afgelopen jaar of periode bijzonder hebben onderscheiden in het zonnetje te zetten. Dat gebeurt op twee manieren. De Ereprijs der gemeente Zeist wordt toegekend aan verenigingen of individuele mensen die zich binnen de Zeister samenleving verdienstelijk hebben gemaakt. De Ereprijs is een medaille die is uitgevoerd in brons en bevat o.a. de tekst van de persoon en organisatie waaraan deze prijs is toegekend.

De andere wijze van het uitspreken van waardering bestaat uit het toekennen van het Waarderingssymbool Ot en Sien. Het is een bronzen replica van het Ot en Sien-beeldje zoals dat staat aan de Promenade in Zeist. Deze prijs wordt uitgereikt aan hen die zich voor de Zeister samenleving hebben ingezet.
Aan de twee prijzen is een oorkonde verbonden en men wordt opgenomen in het boek "Eerbetoon gemeente Zeist".

In principe vindt de uitreiking elk jaar plaats aan het begin van de lente; zo ook dit jaar. Op donderdag 21 maart 2002 worden weer 5 genomineerden tijdens een feestelijke bijeenkomst in de Hendrik Marsmanzaal van Figi toegesproken en de prijs uitgereikt.

De winnaars van 2002

Voor de Ereprijs der gemeente Zeist:

· het bestuur en de vrijwilligers van Theatergroep Démasqué
· het bestuur, medewerk(st)ers en de vrijwilligers van De Werkschuit
· het bestuur en de vrijwilligers van de Blue Line Big Band.
Voor het Waarderingssymbool "Ot en Sien":

· Teun van de Weert

· Wim Buis


Zitting centraal stembureau
Bekendmaking uitslag verkiezing

De voorzitter van het centraal stembureau voor de op 6 maart 2002 te houden verkiezing van de leden van de raad van de gemeente Zeist maakt bekend, dat op 8 maart 2002 om 10.00 uur in kamer 1 van het gemeentehuis een openbare zitting van het centraal stembureau zal plaatsvinden, waarin de uitslag van de verkiezing wordt bekendgemaakt.

Zeist, 28 februari 2002

De voorzitter voornoemd.

R. G. Boekhoven.


Platform Zeist-Marokko in oprichting

Vorige week woensdag kwam onder voorzitterschap van wethouder Peter Vermeulen een delegatie uit de Zeister Marokkaanse gemeenschap samen met enkele autochtonen bijeen. Doel van deze bijeenkomst was het bespreken van de oprichting van het Platform Zeist-Marokko.

Medio vorig jaar was de gemeente Zeist lid geworden van het landelijke platform Nederland-Marokko. Dit platform is een samenwerkingsorgaan van bijna 20 Nederlandse gemeenten waar veel mensen wonen die afkomstig zijn uit Marokko. In Zeist zijn dat er ongeveer 2500. Ook in Marokko is een soortgelijk platform opgericht.
Het gemeentebestuur wil deze groep inwoners meer gaan betrekken bij de ontwikkelingen in de Zeister samenleving. Ook van Marokkaanse kant wordt benadrukt dat het belangrijk is om hen meer te gaan betrekken bij activiteiten. "Want ook zij wonen in Zeist, spelen op straat, doen hun boodschappen en nemen deel aan het verkeer. Ook zij hechten aan een goede, veilig en schoon Zeist. De Nederlandse en niet-Nederlandse bewoners weten vaak niet zoveel van elkaar. Soms zijn er vooroordelen en spanningen. Door samenwerking kunnen de relaties tussen beide groepen bewoners verbeteren", aldus Aziz Brioual, die overigens afwezig was, maar via e-mail een aantal zaken aan de secretaris voorlegde. En hij vervolgt: "Met de betrokkenheid van autochtone en allochtone bewoners wordt de buurt (en de samenleving, red.) voor iedereen beter. Het kan moeilijk zijn om contact te krijgen met de Marokkanen en te horen hoe zij denken. Nog moeilijker lijkt het om mensen te vinden die in bewonersorganisatie of een werkgroep willen meewerken".

Ook aandacht voor ontwikkelingen in Marokko
Het op te richten Platform Zeist-Marokko kan hierbij een goede rol gaan spelen. Door middel van vele activiteiten en een breed scala van onderwerpen zullen zowel allochtoon als autochtoon met elkaar in contact worden gebracht. Bij elk onderwerp zal tevens geprobeerd worden om een "link" te leggen naar de situatie in Marokko. De nieuwe regering lijkt meer mogelijkheden te bieden voor een ruimere democratie. Het is ook belangrijk dat de hier wonende Marokkanen de ontwikkelingen in eigen land meemaken; anders houden ze een beeld vast zoals de in de jaren vijftig geëmigreerde Nederlanders naar Canada die nu ook hebben van ons land.

Moeilijk keuzes maken
Het bleek tijdens de vergadering lastig om te komen tot keuzes. Niet dat er te weinig was om te kiezen, maar juist door het grote aanbod. Uiteindelijk werden de prioriteiten bepaald op de volgende onderwerpen: verkiezingen (ook die in Marokko in het najaar), emancipatie van vrouwen en oudere Marokkanen, discussie over de verschillen in beide culturen voor wat betreft het onderwerp scheiding van kerk en staat, bevordering van de democratie, culturele verschillen, integratie en participatie. Dit wordt de werkgroep Burgerparticipatie.

In de tweede werkgroep op het gebied van onderwijs en vorming zal aandacht worden besteed aan arbeid en werk, kunst en cultuur, internet, vrouwen, onderwijs en scholing. En door alle onderwerpen heen zullen de woorden zorg en leefbaarheid hun aandacht vragen. Mocht het komen tot een project in een gemeente in Marokko, dan zal dit samen worden opgezet met één of meerdere andere gemeenten die lid zijn van het Platform Nederland-Marokko.

De twee werkgroepen gaan de komende weken aan de slag. Daarbij zullen onderwerpen aan de orde komen zoals: wie moeten we er nog bij betrekken, verdere organisatievorm, welke onderwerpen zullen het eerst worden aangepakt, hoe bereiken en betrekken we de Zeisternaren erbij.

De trekkers van het eerste uur
De groep die vorige week woensdag op initiatief van de gemeente bijeen kwam, kunnen worden gezien als de trekkers van het eerste uur. De komende weken zal gezocht worden naar mogelijke uitbreiding. Vooralsnog is de gemeente Zeist verantwoordelijk voor de voortgang. Na verloop van tijd kan bekeken worden of een eigen organisatievorm (stichting?) gewenst is.

De huidige leden zijn: de dames Yvonne de Graaff (Zeister Lyceum), Astrid Glissenaar (Meander), Josefine van der Heijde (gemeente Zeist, multicultureel beleid) en Zainab El Barakat (SMSO) en de heren Driss Ifzaren, Aziz Brioual, Lahbib Irahouten, Abdeslam Bannouh, (allen via SMSO- Stichting voor Multiculturele Samenlevingsopbouw), A. Lamnadi, Omar Youyou (Meander), Henk Gilhuis (ICCO), Ronald van Gemeren (gemeente Zeist en secretaris van het platform) en wethouder Peter Vermeulen (voorzitter).


Wethouder Thomas Swart over een sluitende begroting: "College laat geen negatieve financiële erfenis achter"

Nu de laatste voorjaarsnota van het college in de huidige samenstelling binnenkort wordt gepresenteerd, kan worden vastgesteld dat sprake is van een sluitende begroting en daarmee met een gunstig financieel perspectief voor de komende collegeperiode 2002- 2006. Dat terwijl de in het collegeprogramma 1998-2002 opgenomen programmapunten op hoofdlijnen nagenoeg geheel zijn gerealiseerd. Wethouder Financiën Thomas Swart hierover: "Na de verkiezingen van morgen, 6 maart, kunnen de nieuwe raad en het college met een schone lei aan de komende vier jaren van besturen beginnen. Het huidige college zadelt door de sluitende begroting het nieuwe bestuur niet op met een negatieve erfenis."
De voorjaarsnota, die in de tweede helft van maart zal worden gepresenteerd, wordt er een van beperkte omvang. De wethouder hierover: "Het college maakt nu slechts enkel nog financiële middelen vrij, om nog een aantal acute knelpunten op te lossen. Dit om te voorkomen dat die terecht komen op het bordje van het nieuwe bestuur. Het is aan de nieuwe bestuurders (in de nieuwe duale bestuursvorm: de raad ) om met nieuwe beleidsvoorstellen te komen en hiervoor de nodige financiële ruimte te creëren". De voorjaarsnota staat vandaag, 5 maart, op de agenda van de wekelijkse vergadering van B. en W. Het definitieve standpunt van het college over de Voorjaarsnota moeten wij u dan ook nog onthouden, omdat die bij het ter perse gaan van deze krant nog niet bekend was. Een uitgebreide informatie over de aanstaande voorjaarsnota houdt u van ons te goed.


Stadspeiling 2002

Enkele weken geleden is de Stadspeiling 2002 van de gemeente Zeist verstuurd naar 1600 willekeurig gekozen adressen. Met de antwoorden op deze vragenlijst hoopt de gemeente inzicht te krijgen in de wensen en behoeften van de inwoners van de gemeente Zeist zodat het beleid hier beter op afgestemd kan worden.

Heeft u geen vragenlijst meer? Geen probleem, u kunt een vragenlijst bij de centrale balie van de publiekshal ophalen of neem even contact op met dhr. G. Rijerse (030-6987449) of dhr. B. Huibers (030-6987448).

U kunt het enqueteformulier opsturen in de bijgevoegde envelop geadresseerd aan:
Gemeente Zeist
afdeling Strategisch Beleid
Antwoordnummer 129
3700 VB Zeist
Een postzegel is niet nodig.


Bekendmaking belastingverordeningen 2002

Het college van burgemeester en wethouders maakt bekend dat tijdens de raadsvergadering van 18 februari 2002 de gemeenteraad de onderstaande belastingverordening heeft vastgesteld.
De verordening is opgenomen in een voor ieder toegankelijke bundel. De bundel is van een register en een nummering voorzien.

Nummer Naam verordening
2216 Verordening tot 13e wijziging van de Legesverordening 1998

Deze verordening treedt in werking met ingang van de achtste dag na die van deze bekendmaking. De datum van ingang van de heffing is 1 januari 2002. De wijziging heeft betrekking op een aanpassing van de leges voor reisdocumenten.

Het betreffende raadsbesluit ligt gedurende 1 maand voor een ieder ter inzage bij de Publieksbalie van de gemeente aan de Slotlaan 20 alhier. Op verzoek is het register met het raadsbesluit altijd ter inzage bij het Hoofd Belastingen.


Geen bruggetje terug in de Componistenbuurt

In 1999 heeft de gemeente Zeist het bruggetje tijdelijk voor onderhoud weggehaald in overleg met omwonenden.
Toen is afgesproken dat de gemeente het bruggetje alleen zal terugplaatsen als de bewoners dat willen.

Bewonerscommissie de Componist heeft in december 2001 een enquête gehouden onder de bewoners van de Componistenbuurt en de Fröbellaan met de vraag of het bruggetje tussen de Componistenbuurt en de pedagogenbuurt teruggeplaatst moet worden.

Uitslag van de enquête:
In totaal zijn 39 reacties ontvangen waarvan 31 schriftelijk, 2 telefonisch en 6 per e-mail.
10 bewoners zijn voor het direct terugplaatsen van het bruggetje, 2 bewoners willen op termijn het bruggetje terug en 27 bewoners zijn tegen het terugplaatsen van het bruggetje.
De conclusie is dat bijna 75% van de bewoners tegen het terugplaatsen van het bruggetje is. Tevens adviseert de bewonerscommissie de Componist de gemeente om de pijlers uit het water te verwijderen.

Het bruggetje wordt conform de wens van de bewoners niet teruggeplaatst en binnenkort zullen de pijlers uit het water verwijderd worden.