DSM


10N
11 maart 2002

Zuivere start DSM-fabriek in Rotterdam met Purox-producten


DSM Special Products is in haar nieuwe Rotterdamse fabriek onlangs gestart met de productie van Purox B en Purox S. Het gaat hier om een nieuw benzoëzuur en nieuw natriumbenzoaat van DSM welke een doorbraak zijn op het gebied van kwaliteit en zuiverheid. De benzoëzuurfabriek heeft een dusdanige goede performance dat DSM heeft besloten om Purox B ook in een food- en pharmagrade te introduceren. Het nieuwe product voldoet wereldwijd aan alle eisen die door de farmaceutische en voedselindustrie aan benzoëuur worden gesteld. Nog deze maand komt de nieuwe DSM specialty voor de farmaceutische- en voedselindustrie beschikbaar. Met de nieuwe installaties heeft DSM de productiecapaciteit voor benzoëzuur meer dan verdrievoudigd en voor natriumbenzoaat meer dan verdubbeld. Het geïntegreerde productiecomplex zal DSM in staat stellen goed in te spelen op de groeiende vraag vanuit de markt naar kwalitatief hoogstaande producten.

Purox B

Purox B is DSM's merknaam voor benzoëzuur: de grondstof voor het conserverings-middel natriumbenzoaat (Purox S) en een veelgebruikte grondstof voor de chemische industrie. Purox B wordt onder andere gebruikt voor harsen, engineering plastics en basischemicaliën. DSM Special Products is er dankzij een innovatief productieproces in geslaagd een nieuwe standaard te zetten voor deze grondstof. De hoge zuiverheid van het nieuwe DSM benzoëzuur wordt gegarandeerd op minimaal 99,9%. Met name voor volgproducten als Purox S is dat van essentieel belang. Hierdoor heeft Purox B tevens een uitstekende verwerkbaarheid.

Purox S

Purox S is het eerste natriumbenzoaat waarvoor, naast een uitstekend smaak- en geurprofiel, 99,9% productzuiverheid wordt gegarandeerd. Met Purox S haalt de voedselproducent een ingrediënt in huis met een uitstekende verwerkbaarheid, goede loopeigenschappen, hoge oplossnelheid en het is stofvrij. Bovendien biedt Purox S een veilige manier om de houdbaarheid van de producten waarin het verwerkt wordt te verlengen. Natriumbenzoaat is een van de meest gebruikte conserverings-middelen in de voedselindustrie en wordt toegepast in een groot aantal producten als dranken, fruitproducten, sauzen, jams en salades.


Uniek productiecomplex

Niet alleen de producten Purox B en Purox S, maar ook de productieprocessen zijn een goed voorbeeld van de innovatiekracht van DSM. Allereerst heeft DSM een compleet nieuwe fabriek in gebruik genomen voor de productie van Purox B. DSM heeft hiervoor een nieuwe technologie geïntroduceerd, waardoor een product met een veel hogere zuiverheid dan voorheen verkregen wordt. Op dezelfde locatie staat de nieuwe DSM-fabriek voor de productie van Purox S. Het unieke van die fabriek is dat bij het ontwerp en de bouw de wensen en eisen van klanten als uitgangspunt zijn genomen.

Good Manufacturing Practice

De nieuwe fabriek is de eerste productie-installatie in de wereld voor de vervaardiging van natriumbenzoaat die overeenkomstig de richtlijnen van Good Manufacturing Practice is opgezet en waarin HACCP-principes geïmplementeerd zijn (Hazard Analyses and Critical Control Points). Directeur DSM Fine Chemicals, Jo Scholz, zegt: "Met het nieuwe DSM-proces hebben we onze productiecapaciteit uitgebreid, terwijl wij tegelijkertijd, dankzij de uitzonderlijk hoge productzuiverheid, een nog betere productkwaliteit en -performance gaan leveren. Purox S voldoet dan ook aan de strengste eisen die gesteld worden door onze klanten in de voedselindustrie."

Wereldmarktleider

DSM Special Products is wereldmarktleider op het gebied van benzaldehyde en enkele hiervan afgeleide producten. Verder is DSM Special Products ook een van de leidende producenten van benzylalcohol. DSM Special Products maakt deel uit van de business group Fine Chemicals en er werken ongeveer 200 mensen. Binnen het brede scala van de fijnchemie maakt DSM Special Products tussenproducten voor het vervaardigen van geneesmiddelen, cosmetica en agrarische producten. Verder maakt DSM voor de voedingssector kunstmatige zoetstoffen, conserveermiddellen, geur- en smaakstoffen, gisten en enzymen.

DSM

DSM is wereldwijd actief in life science-producten, hoogwaardige materialen, polymeren en industriële chemicaliën. DSM heeft een omzet van EUR 8 miljard en telt wereldwijd 22.000 medewerkers (ultimo 2001), werkzaam in meer dan 200 vestigingen. DSM is een in veel van zijn activiteiten tot de wereldtop behorende onderneming. De strategie is gericht op het realiseren van een omzetniveau van circa EUR 10 miljard in 2005. Minstens 80% daarvan zal worden gerealiseerd in specialties: hoogwaardige biotechnologische en chemische producten voor de life science-industrie, en hoogwaardige materialen.
DSM zet daarmee de eerder ingezette concentratie op en transformatie naar leidende mondiale posities in activiteiten met hogere toegevoegde waarde, sterke groei en stabielere resultaten voort.