Rechtbank Assen



Gemeente Hoogeveen mag de door kweker bij zijn boomkwekerij gestalde zaken verwijderen

Bron: Rechtbank Assen

Datum actualiteit: 11-03-2002

Een kweker houdt in strijd met het bestemmingsplan een woonwagen, enkele containers en een garagebox, bij zijn boomkwekerij geplaatst. De gemeente Hoogeveen heeft op 6 juli 2001 de kweker aangeschreven de op zijn terrein gestalde zaken te verwijderen voor 1 februari 2002. De kweker is van dit besluit in beroep gegaan, welk beroep door de rechtbank Assen ongegrond is verklaard. Een door de kweker verzochte voorlopige voorziening werd afgewezen.
De gemeente Hoogeveen is voornemens op 1 maart 2002 de door de kweker gestalde zaken, op kosten van de kweker, te verwijderen. In kort geding vordert de kweker een verbod voor de gemeente Hoogeveen de aangezegde bestuursdwang feitelijk uit te voeren. De kweker heeft naar eigen zeggen uitzicht op een spoedige verhuizing, nu hij een bod heeft gedaan op een nabij gelegen woning. Hij is van mening dat de gemeente Hoogeveen onrechtmatig handelt door onder die omstandigheden over te gaan tot het weghalen van de gestalde zaken. De gemeente Hoogeveen is van oordeel dat de kweker niet-ontvankelijk is in zijn vordering, nu de kwestie al is beoordeeld door de bestuursrechter. Zij vindt dat geen doorslaggevende omstandigheden zijn aangevoerd die maken dat zij niet over zou mogen gaan tot het verwijderen van de gestalde zaken.
Enkele omwonenden hebben zich in het geding gevoegd om aan de zijde van de gemeente Hoogeveen verweer te kunnen voeren tegen de vordering van de kweker. Zij willen dat de gemeente Hoogeveen overgaat tot het verwijderen van de zaken, omdat de situatie volgens hen zo langzamerhand onhoudbaar is geworden
De rechtbank oordeelt dat de kweker ontvankelijk is in zijn vordering, omdat de door hem aangevoerde omstandigheden dateren van na de aanzegging van de gemeente Hoogeveen van 6 juli 2002. Het verwijderen door de gemeente Hoogeveen van de gestalde zaken acht de rechtbank niet onrechtmatig. De kweker heeft voldoende gelegenheid gehad andere woonruimte te vinden en heeft pas in een laat stadium actie ondernomen. Verder bestaat onvoldoende zicht op een verhuizing van De kweker op korte termijn. Tot slot heeft de gemeente Hoogeveen toegezegd de zaken niet voor 15 maart 2002 te zullen verplaatsen, zodat de kweker ook nu nog voldoende tijd heeft elders huisvesting te vinden.