Korps: Friesland, plaats: Friesland 11-03-2002
Politieberichten 10/3 (09.00) t/m 11/3 (07.00)

ALCOHOL IN HET VERKEER

Hallum: alcomobilist
Zondag omstreeks 16.30 uur viel de bestuurder van een personenauto op omdat hij met hoge snelheid over de Ljouwerterdyk reed. De bestuurder en zijn passagier droegen geen gordel; de bestuurder, een 31-jarige man uit Hallum, rook naar drank. Aan het bureau blies hij 295 ug/l. Hij kreeg een rijverbod van 1 uur.

St Annaparochie: rijden onder invloed
Zondag omstreeks 17.20 uur werd op de Van Harenstraat de bestuurder van een personenauto gecontroleerd. Hij verkeerde onder invloed van alcohol en blies aan het bureau 285 ug/l. Hij kreeg een rijverbod van
1 uur.


Drachten: rijden onder invloed
Zondag omstreeks 18.00 uur werd een 53-jarige man uit Drachten gecontroleerd op De Nijverheid. Hij bleek zijn auto te besturen onder invloed van alcohol. Hij blies aan het bureau 365 ug/l. Hij kreeg een rijverbod van 4 uur en een proces-verbaal.

Heerenveen: rijden onder invloed
Zondagnacht, omstreeks 00.35 uur werd een 32-jarige man uit Heerenveen gecontroleerd op de Gedempte Molenwijk. Hij bestuurde een auto na behoorlijk te hebben gedronken. Aan het bureau slaagde hij er niet om een ademanalyse af te leggen. Er werd daarom een bloedproef afgenomen. Hij kreeg een rijverbod van 7 uur en zijn rijbewijs werd ingevorderd.

OVERIGE ZAKEN

Ameland: aanhouding na diefstal uit pension
Vrijdagavond tussen 18.00 en 21.00 uur werd uit een pension aan de Duinweg op Ameland een tas gestolen van een 25-jarige vrouw uit Groningen. Hierin zaten onder andere kleding en sieraden. Getuigen hadden rond deze tijd vier mannen bij het pension gezien. De vier mannen werden nog dezelfde avond door de politie opgespoord, maar ontkenden in alle toonaarden. Er was niet voldoende bewijs om ze aan te houden. Nadat de vier mannen op zondag Ameland verlieten werd bij hun vakantieverblijf kleding van de aangeefster aangetroffen. Hierop konden de vier mannen op de boot naar Holwerd worden aangehouden. Een van hen, een 24-jarige man uit Drachten, bekende de diefstal. Hij had de gestolen sieraden nog bij hem. De kleding had hij weggegooid. De overige drie mannen hadden niets met de diefstal te maken en zijn direct weer in vrijheid gesteld. De Drachtster zal zich voor de rechter moeten verantwoorden. De schade heeft hij vergoed.

Gerkesklooster: brand in botenhuis
Zondagochtend omstreeks 08.50 uur moest de brandweer van Buitenpost en Surhuisterveen uitrukken naar de Monnikeweg. Er was een uitslaande brand in een botenhuis. In de loods was onder andere een boot aanwezig van een huurder. De oorzaak van de brand is niet bekend. Vorige week waren er nog werkzaamheden in het botenhuis geweest, maar nadien was er volgens de eigenaar, een 64-jarige man uit Gerkesklooster, niemand meer in het botenhuis geweest. Het botenhuis was niet verzekerd. Bij de brand vatte ook het asbest dak vlam. Volgens de brandweer leverde de brand en het asbest geen gevaar op voor de volksgezondheid. Door de technische recherche en de milieudienst wordt nog een onderzoek naar de brand ingesteld.

Heerenveen: inbraak in kerk
Tussen zaterdagmiddag en zondagochtend is ingebroken in een kerk aan de Burgemeester Falkenaweg. De dader(s) kwamen binnen door een lichtkoepel te forceren. Twee computers zijn gestolen. Een 35 jarige man uit Rotsterhaule deed namens de kerkgemeenschap aangifte.

Wolvega: aanrijding met letsel
Zondagochtend rond 10.50 uur raakte een 36-jarige motorrijder uit Wolvega gewond bij een aanrijding op de Steenwijkerweg. Een 29-jarige man uit Wolvega wilde met zijn personenauto linksaf slaan naar de Anjerstraat. Tijdens het afslaan werd hij ingehaald door de motorrijder. Beide voertuigen raakten elkaar waarna de motorrijder ten val kwam. De motorrijder gleed vervolgens door tegen een andere personenauto van een 46-jarige man uit Wolvega. De motorrijder raakte gewond aan zijn knie en is met de ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Heerenveen. Daar kon hij na behandeling van een zware vleeswond weer naar huis.

Haulerwijk: inbraak uit vrachtautos
In de nacht van zaterdag op zondag zijn bij een bedrijf aan de Leeksterweg van diverse vrachtauto`s de dekzeilen kapotgesneden. Vermoedelijk is dit gebeurd door de dader(s) om er achter te komen welke goederen er in zaten. Uit één van de vrachtautos zijn enkele pallets tandpasta gestolen. Of er nog meer weg is, is nog niet bekend, De 39-jarige eigenaar uit Haulerwijk deed aangifte.

Leeuwarden: inbraak in bedrijf
Tussen vrijdagmiddag en zondagochtend is ingebroken in een bedrijf aan de Orionweg. De dader(s) zijn binnengekomen door een ruit te vernielen. Uit het kantoor is een computer ontvreemd. Namens het bedrijf deed een 40-jarige man uit Menaldum aangifte.

Noordwest Friesland: verkeerscontrole
Zondagmiddag tussen 14.00 en 21.00 uur is in het district Noordwest Friesland een algemene verkeerscontrole gehouden. Dit leidde 25 maal tot een bekeuring voor het niet dragen van de gordel. Negen keer werd bekeurd voor te snel rijden, waarbij eenmaal het rijbewijs werd ingevorderd. Ook moesten 47 bestuurders een ademtest doen. Dit leidde tweemaal tot een proces-verbaal voor rijden onder invloed, 280 en 295 ug/l. (zie de afzonderlijke vermeldingen)

Makkum: inbraak woning
Tussen vrijdagmiddag en zondagmiddag is tijdens afwezigheid van de bewoners ingebroken in een woning aan De Wijting in Makkum. De dader(s) kwamen binnen door de schuifpui te forceren. In huis is alles overhoop gehaald. Er zijn in ieder geval audio- en videoapparatuur en sieraden weggenomen. Mogelijk wordt nog meer vermist. De 66-jarige bewoner deed aangifte.

Leeuwarden: diefstal aanhangwagen
Zondag, omstreeks 11.15 uur, werd gemeld dat zojuist vanaf de Gerard Terborchstraat een aanhangwagen was gestolen door twee mannen in een donkere auto. Bij een zoekactie werd niets meer in de omgeving aangetroffen. De eigenaar, een 68-jarige Leeuwarder, deed aangifte. Dezelfde avond, rond middernacht, zagen surveillerende politiemensen op het Sixmaplein in Leeuwarden een donkere personenauto met een aanhangwagen rijden met twee inzittenden. Met de diefstal eerder die dag nog in het achterhoofd werd een onderzoek ingesteld. In het doodlopende stuk van de Hoekemastraat reed deze auto zich vast. De passagier stapte uit en rende weg. De bestuurder, een 36-jarige Leeuwarder die bij de politie zeer bekend is, bleef in de auto. In de auto werd de kentekenplaat aangetroffen van de gestolen aanhangwagen. De bestuurder werd aangehouden en voor nader onderzoek ingesloten. De auto en de aanhangwagen werden meegenomen naar het politiebureau. Daar bleek dat deze aanhanger niet de gestolen aanhangwagen was. Na het verhoren van de verdachte werd de gestolen aanhangwagen op een parkeerplaats in de omgeving van de woning van de verdachte aangetroffen. De verdachte zit nog vast. Het onderzoek naar de mededader loopt nog door.

Heerenveen: negeren stopteken en rijden zonder rijbewijs Maandagochtend omstreeks 01.00 uur gaf de politie op de KR Poststraat in Heerenveen een bestuurder van een personenauto een stopteken. De man negeerde dit en probeerde met grote snelheid te ontkomen. Uiteindelijk lukte het de man op de Haskeruitgang, ter hoogte van het politiebureau, tot stoppen te dwingen. Hij werd aangehouden en ingesloten. De bestuurder bleek een 25-jarige inwoner van Blesdijke te zijn zonder geldig rijbewijs. Hij was al twee keer eerder hiervoor aangehouden en bekeurd. Naast een proces-verbaal voor de snelheid en het niet voldoen aan een stopteken werd ook zijn auto in beslag genomen.

Sneek: brandstichting bij slooppand
Zondagavond omstreeks 21.00 uur moest de brandweer van Sneek uitrukken naar de Prins Mauritsstraat. Achter een al eerder uitgebrande woning was een stoffen bank tegen de gevel in brand gestoken. De brandweer bluste het brandje. Een buurtonderzoek leverde niets op. Gezien de staat van het pand kan niet van schade gesproken worden.

Franeker: snelkraak
Maandagochtend omstreeks 03.20 uur zag een getuige dat een man met een bivakmuts met een etalageruit insloeg van een winkel aan de Voorstraat in Franeker. De man betrad de winkel, laadde vervolgens een aantal goederen in een gereedstaande auto en verdween. Er was een goed signalement van de man en auto. Ondanks dat alle doorgaande wegen van en naar Franeker werden gecontroleerd, werd hij niet meer door de politie aangetroffen.
Het bleek dat naast een monitor een groot aantal GSMs, camcorders en videocameras zijn gestolen. De juiste omvang van de buit is nog niet bekend.

Haule: vrachtauto gekanteld
Maandagochtend rond 04.15 uur is op de Polderweg een vrachtauto met aanhanger gekanteld. De vrachtauto was geladen met 4300 kippen. De bestuurder van de vrachtauto, een man van 44 jaar uit De Wilp, reed in de richting Haulerwijk. Hij week iets uit naar rechts in verband met een tegenligger en kwam in de berm. Hierdoor kantelde de aanhangwagen, kwam door de snelheid weer overeind en kwam vervolgens terecht in de linkerberm. Door het kantelen raakte het dak van de aanhanger los. Het dak en de hele inhoud, kleine containers met kippen, kwamen op de rijbaan terecht over een afstand van 100 m. De eigenaar heeft alles opgeruimd. Daarvoor heeft de provincie de rijbaan vijf kwartier afgezet.