CBS

Omzet industrie in januari gedaald

De Nederlandse industrie heeft in januari van dit jaar 5 procent minder omgezet dan in januari 2001. Deze omzetdaling is deels te wijten aan de ruim 3,5 procent lagere afzetprijzen van industriële producten, aldus het CBS. In het binnenland is de omzet met 5 procent afgenomen. Op de exportmarkten liepen de industriële verkopen met 4 procent terug. De omzetdaling is in januari minder groot dan in november en december vorig jaar. Toen nam de omzet met ongeveer 10 procent af in vergelijking met dezelfde maand een jaar eerder. In het gehele laatste kwartaal van vorig jaar daalde de omzet nog met 8 procent. Eerder dit jaar berichtte het CBS dat het producentenvertrouwen in december en januari is toegenomen.

Bijna alle branches boeken minder omzet
Nagenoeg alle onderscheiden branches binnen de industrie hebben in januari 2002 minder omgezet dan in januari vorig jaar. De grootste omzetdaling heeft het CBS gemeten bij de aardolie- en chemische industrie. In deze branche zijn de afzetprijzen echter flink lager dan een jaar geleden. Ook de metaal-, elektro- en transportmiddelenindustrie heeft minder omzet geboekt. Hier speelt de ontwikkeling van de verkoopprijzen nauwelijks een rol. Bij de textiel-, kleding- en lederindustrie is de omzet eveneens afgenomen, bij iets hogere afzetprijzen. Alleen de voedings- en genotmiddelenindustrie heeft in januari 2002 meer omgezet. In deze branche is de groei van de omzet nagenoeg volledig toe te schrijven aan hogere afzetprijzen.

Technische toelichting
De omzetontwikkeling is gebaseerd op gegevens van bedrijven met twintig en meer werknemers die zowel in de verslagperiode van het lopende jaar als in de overeenkomstige periode van het voorafgaande jaar zijn waargenomen. De omzet is exclusief BTW. De gegevens hebben een voorlopig karakter. Januari telt in 2002 en 2001 een gelijk aantal werkdagen. Cijfers van voorafgaande maanden kunnen zijn aangepast op grond van de meest recente gegevens. Tenzij anders vermeld, zijn de ontwikkelingen berekend ten opzichte van dezelfde periode van het voorgaande jaar.

Voor achtergrondinformatie en meer details over dit onderwerp kunt u contact opnemen met dhr. H.M.P. van der Bosch, tel. (045) 570 63 33.

Overige informatie kunt u verkrijgen bij de persdienst van het CBS. Tel. (070) 337 58 16 Fax (070) 337 59 71 E-mail: persdienst@cbs.nl

PB02-051
11 maart 2002
9.30 uur

Centraal Bureau voor de Statistiek
Het CBS
is een dienst van
het Ministerie van
Economische Zaken
Persbericht