Ingezonden persbericht


Persbericht

Literaire Bezetting van Centrale Bibliotheek Rotterdam

Meer dan 150 dichters en schrijvers uit allerlei culturen bezetten met hun werk het gebouw van de Centrale Bibliotheek Rotterdam!

Vanaf maandag 11 maart hebben gedichten en verhalen van meer dan 150 auteurs bezit gennomen van het gebouw van de Centrale Bibliotheek Rotterdam. Deze actie, die duur tot en met 23 maart, luide het begin van alle activiteiten gepland in Rotterdam in het kader van De Vrije Boekendagen 2002. De Vrije Boekendagen hebben als doel het publiek in contact te brengen met de schrijvers die uitgeven in eigen beheer of worden uitgegeven in kleine oplagen. Ook kleine uitgeverijen nemen deel.

Op woensdag 20 maart en vanaf 15:00 wordt in de foyer van het Bibliotheektheater een boekenmarkt gehouden met de presentatie van tientallen uitgevers uit de regio. Op dezelfde locatie en vanaf 20:00 uur vindt het centrale publieksprogramma van de Vrije Boekendagen plaatst. Tijdens dit programma zullen Rond de 30 dichters en schrijvers uitgekozen door een werkgroep bestaande uit Marjan van der A, Lilian de Dreu, Amir Afrassiabi en David Boelee, voor dragen uit eigen werk. De optredende auteurs zijn: Fredoen Valianpour, Nico van den Raad, Jef Louisa Versmissen, Stanislaus Jaworski, Gerard van Hameren, Wim Hartog, Catharina Boer, Robijn Tilanus, Frouwkje Zwanenburg, Fred Keesen, A.Marlon, Lans Stroeve, Annelies Nooteboom, Teun Leopold, Gert J. Peelen, Marco Nijmeijer, David Muiderman, Akbar Ilbegi, Cathy Pemberton, Youetta de Jager, Hannie van der Lecq, George Suur, Sandra Vis, Bianca Boer, Andjana Kalloe, Sven Ariaans, Marianne Littooy en Salah Hassan. De presentatie is in handen van Harold de Boer en de muziek wordt verzorgd door het duo Jorien Muste (viool) en Wouter Muste (gitaar) en door de Kriya Família, percussie uit Centraal-Brazilië. De entree is gratis.

In het kader van De Vrije Boekendagen worden dit jaar enkele activiteiten in Rotterdam georganiseerd.

11 tot 22 maart
Literaire Bezetting van de Centrale Bibliotheek Rotterdam, Hoogstraat 110, bij het Station Blaak. Gedichten van meer dan 150 inzenders versieren het gebouw, inclusief het Café Dik T en de foyer van het Bibliotheektheater.

20 maart, vanaf 14.30 uur, gratis entree
Boekenmarkt in de foyer van het Bibliotheektheater, Hoogstraat 110, waar allerlei kleine uitgeverijen en auteurs met uitgaven in eigen beheer hun scheppingen zullen aanbieden.

20 maart, vanaf 20 uur, gratis entree
Monumentaal programma van de Vrije Boekendagen 2002 in Rotterdam. Locatie: Bibliotheektheater, Hoogstraat 110, Rotterdam. Rond de 30 auteurs uit het hele land dragen voor uit eigen werk. Verder is er een kritische noot van de hand van Peter Ouwerkerk, redactiechef kunst en cultuur van het Rotterdams Dagblad. Ook staat er muziek op het programma. De presentatie wordt gedaan door Harold de Boer.

22 maart, 20 uur, gratis entree, locatie: Bibliotheektheater, Hoogstraat110, Rotterdam. Presentatie van de winnaars van de 12de Dunya Poëzieprijs. 250 dichters van 12 verschillende nationaliteiten dingen mee. Verder in dit programma: Remco Ekkers presenteert de bundel Een kaars verduistert toch de zon van de Irakese, in Nederland woonachtige dichter Ali Albazzaz.

24 maart, 17 uur, gratis entrée, locatie: Bibliotheektheater, Hoogstraat110, Rotterdam Word!-Lounge: het literair jongerenprogramma in Rotterdam, ook in het Bibliotheektheater. Poetry, spoken word, storytelling en open mic. voor nieuw talent!

De Vrije Boekendagen in Rotterdam zijn een activiteit van Stichting Weerwoord, Bibliotheektheater, Centrale Bibliotheek Rotterdam, Stichting Dunya, Dutch Renaissance, Cultureel Centrum De Badcuijp en de Iraanse Stichting voor Cultuur en Kennis.

Meer informatie: Stichting Dunya, Juan Heinsohn Huala, tel. 010 233 09 10 E-mail: juan@dunya.nl
Reserveringen Bibliotheektheater, tel. 010 281 62 62