Nederlands Instituut voor Zorg en Welzijn

Persberichten :

Lespakket Wie ben jij? voor basisscholen

Beeldvorming over gehandicapten

7 maart 2002

Op woensdag 13 maart 2002 presenteren het NIZW en KLOS TV het lespakket Wie ben jij? in het Nationaal Onderwijs Centrum Rotterdam. Met dit lespakket kunnen leraren van basisscholen met hun leerlingen praten over de beeldvorming van mensen met een handicap.

Steeds vaker kiezen ouders van gehandicapte kinderen ervoor hun kind een zo normaal mogelijk leven te bieden. Sommige ouders willen daarom liever dat hun gehandicapte kind met leeftijdsgenoten dichtbij huis naar school gaat dan dat het kind ver van huis naar school of naar een internaat gaat. Het ministerie van OCenW stelde daarom in het beleidsplan 'De rugzak' een andere manier van financiering voor. Hierdoor kunnen gehandicapte leerlingen de beschikbare zorgfaciliteiten gemakkelijker 'meenemen' naar de reguliere school. Deze leerlinggebonden financiering treedt naar verwachting op 1 augustus 2002 in werking.

Beeldvorming
Met het lespakket Wie ben jij? praten kinderen over handicap en mogelijkheden. Het lespakket is gericht op de manier waarop kinderen denken over leeftijdsgenoten die een verstandelijke of lichamelijke handicap hebben. Uitgangspunt is dat ieder mens uniek is en dus per definitie verschilt van een ander. Vanuit die opvatting ligt het veel meer voor de hand te kijken naar iemands mogelijkheden, in plaats van zijn beperkingen als vertrekpunt te nemen.

Pakket
De lessenserie geeft voor elke leeftijdsgroep verschillende activiteiten. Ter introductie zijn er twee video's en een praatplaat. Voor de oudere kinderen zijn er leerlingenschriften. Samen met een docentenhandleiding zit het pakket in een koffer.

Presentatie
De presentatie vindt plaats op woensdagmiddag 13 maart 2002 in het Nationaal Onderwijs Centrum Rotterdam. Na de presentatie van het lespakket kunnen deelnemers kiezen tussen een rondleiding door het Nationaal Schoolmuseum of een workshop over de omgang tussen kinderen met en zonder handicap in de klas. De workshop wordt georganiseerd in samenwerking met PameijerKeerkring die in de regio Rotterdam veel doet aan begeleiding van kinderen met een verstandelijke handicap in het reguliere basisonderwijs. Bij de presentatie zijn leerkrachten aanwezig die een leerling met een handicap in de klas hebben, maar ook mensen die aan de video hebben meegewerkt.

Bestellen
Wie ben jij? Lespakket beeldvorming basisonderwijs is in opdracht van NIZW en KLOS TV ontwikkeld door Podium Bureau voor educatieve communicatie bv en Loes van Veen AV-producties. Het pakket kost ¤ 23,75. ISBN 90-5050-960-6. NIZW bestelnummer E 32934. Te bestellen bij NIZW Uitgeverij, Postbus 19152, 3501 DD Utrecht, telefoon (030) 230 66 07, fax (030) 230 64 91, e-mail bestel@nizw.nl.

Zie ook
Afdeling Verkoop
bestel@nizw.nl

Laatste update: 8 maart 2002