Openbare Bibliotheek Oss

5 maart 2002

Landelijke Boekenweek en de Bibliotheek Oss

Onder het motto "Hebban olla vogala nestas" staan in de Boekenweek verhalen en gedichten over de liefde centraal. De Bibliotheek Oss en Boekhandel Derijks hebben onlangs aan de vooravond van de Boekenweek een indrukwekkende voorstelling georganiseerd met optredens van Anna Enquist, schrijfster van het Boekenweekgeschenk 2002, en pianist Ivo Janssen. Hun Landelijke Boekenweektoernee ging van start in Oss. Ook tijdens de komende weken zijn er volop activiteiten in de Bibliotheek Oss ter gelegenheid van de Boekenweek, die wordt gehouden van 13 tot en met 23 maart a.s.

Motto van de Boekenweek 2002 : Hebban olla vogala nestas "Hebban olla vogala nestas hagunnan hinase hic enda thu wat unbidan we nu" oftewel "Zijn alle vogels met hun nest begonnen, behalve jij en ik, waar wachten we nog op?" Deze regels worden beschouwd als de oudste tekst die in de Nederlandse taal is geschreven. Het is een liefdesverklaring uit ca. 1100, vermoedelijk door een monnik opgetekend als pennenproef bij een religieuze tekst. Het gedichtje is in 1933 in Oxford ontdekt. Vandaar een Boekenweek over de Liefde en vooral liefde voor boeken!

Tentoonstelling "Hartstochtelijk verzameld" Van 12 t/m 30 maart worden er op de begane grond in de Bibliotheek Oss een aantal boeken over liefde tentoongesteld van schrijvers die ooit te gast waren in Oss, zoals Adriaan van Dis, Boudewijn Buch, Ivo de Wijs en Helga Ruebsamen. Deze boeken zijn gesigneerd en vormen een unieke verzameling.

Collectiepresentatie Hebban olla Vogala nestas Op de eerste etage in de Bibliotheek Oss is een speciale collectie samengesteld met prachtige verhalen en gedichten over de liefde. Voor u verzameld en de komende maanden door u te lenen.

"Kom liefste": een eigen liefdesgedichtenbundel laten maken Tijdens de Boekenweek kan iedereen een eigen bundel met tien liefdesgedichten laten maken. Op de website wwww.komliefste.com staan ruim 500 gedichten uit de Nederlandstalige literatuur vermeld en hieruit kan een keuze worden gemaakt. De schrijvers variëren van Bertus Aafjes tot Joost Zwagerman en van de jonge dertiger Miguel Declerq tot een tijdgenoot van de middeleeuwse monniken, Heinric van Veldeken. Er zijn zoekmethodes op dichter, op titel, op beginregel, op thema, op generatie en zelfs op woorden in de tekst, bijvoorbeeld een koosnaampje. De website met gedichten is al geopend op Internet. Ook is er een boek in gedrukte vorm beschikbaar in de Bibliotheek Oss waarin alle gedichten zijn opgenomen. Bestellen is alleen mogelijk tijdens de Boekenweek. Twee weken na de Boekenweek, vanaf 8 april, kan het boekje worden opgehaald bij Boekhandel Derijks of een andere boekhandel naar keuze. De kosten zijn 7,50. Degene die een boekje met zijn tien meest favoriete liefdesgedichten bestelt, kan een persoonlijke wens of opmerking doorgeven, die dan op een aparte pagina in de bundel wordt afgedrukt. Wie zou er niet graag zo'n persoonlijk boekje cadeau willen geven of zelf willen bewaren? De titel is heel toepasselijk: "Liefste. Tien gedichten over de liefde".

Boekenweekgeschenk Zoals elk jaar ontvangt iedereen die in de boekhandel voor ten minste 11,11 aan Nederlandstalige boeken koopt, een gratis Boekenweekgeschenk. Dit jaar is het de novelle "De ijsdragers", geschreven door Anna Enquist die op 4 maart j.l. samen met pianist Ivo Janssen voor een uitverkochte zaal in Muzelinck heeft opgetreden en te gast was in Oss op uitnodiging van de Bibliotheek Oss en Boekhandel Derijks.

Boekenweektest De Boekenweektest is een nieuw initiatief. Het is een cadeautje van openbare bibliotheken voor iedereen vanaf 12 jaar die tijdens de Boekenweek boeken leent. Natuurlijk zolang de voorraad strekt. Voor de Boekenweektest maakte Peter van Straaten 25 tekeningen naar aanleiding van beroemde liefdesromans. Test uw kennis en win een boekenbon ter waarde van 12,50! De Boekenweektest wordt uitgedeeld door de Bibliotheek Oss, Berghem en de bibliobus.