Universiteit van Amsterdam



Is onze democratie opgewassen tegen de snelgroeiende etnische diversiteit?
woensdag 13 maart - vrijdag 15 maart
Congres over democratie en etnische diversiteit in Europa Hoe zijn de Europese democratieën in het verleden omgesprongen met etnische, culturele en religieuze diversiteit? Is een hoge mate van etnische homogeniteit een voorwaarde gebleken voor de ontwikkeling van de moderne democratie? Biedt onze democratie eigenlijk wel het beste model om etnische tegenstellingen te overbruggen - nu en in de voorzienbare toekomst? Wetenschappers uit Europa en de Verenigde Staten proberen antwoorden te geven op deze vragen in de driedaagse conferentie Political Democracy and Ethnic Diversity in Modern European History, georganiseerd door het Oost-Europa Instituut (UvA) in samenwerking met het Nederlands Centrum voor Contemporaine Geschiedenis. Tijdens het congres zijn er twee openbare bijeenkomsten:
Op woensdag 13 maart spreekt Eugen Weber (UCLA), auteur van Peasants into Frenchmen, over de historische relatie tussen democratie en etnische diversiteit in Europa. Niek van Sas (Universiteit van Amsterdam) en Andras Gerö (Eötvos Loránd University, Boedapest) reageren op zijn verhaal.
Locatie: Het Trippenhuis/KNAW, Kloveniersburgwal 29, Amsterdam. Tijd: 19.30 uur. Toegang vrij.
Op vrijdag 15 maart discussiëren Paul Scheffer (publicist), George Schöpflin (Universiteit van Londen), Larry Siedentop (Universiteit van Oxford) en Peter van der Veer (Universiteit van Amsterdam) over de vraag of onze moderne democratie is opgewassen tegen de snelgroeiende etnische diversiteit in Europa. Locatie: De Doelenzaal, Universiteitsbibliotheek, Singel 425. Tijd: 14.30 uur. Toegang: vrij. U kunt dit debat bijwonen door u aan te melden bij: André Gerrits, telefoon: 020-525 2267, e-mail: a.gerrits@hum.uva.nl.